Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Mavi Portakal Metni Cevapları

Mavi Portakal metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 187-188-189-190 (Bilim ve Teknoloji Teması)

Mavi Portakal Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Mavi Portakal Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Mavi Portakal Metni Cevapları Sayfa 187

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ulaşım denince aklınıza ilk gelenler nelerdir?

(örnek) Yol, otobüs, otomobil, metro, uçak, gemi, feribot, sandal, deniz…

2. Teknolojik gelişmeler ve ulaşım arasında nasıl bir ilişki vardır?

Teknoloji geliştikçe ulaşım araçları daha hızlı, daha konforlu ve daha güvenli hale geliyor. Böylece ulaşımda da güvenli ve konforlu bir şekilde daha kısa sürelerde daha çok mesafe gidilebiliyor.

3. Aşağıdaki bilmecelerin cevaplarını bulunuz.

1 – Dağdan gelir dak gibi,
Kolları budak gibi,
Eğilir, su içer,
Bağırır oğlak gibi.
OTOMOBİL

2 – İki kardeş birbirini kovalar.
BİSİKLET

3 – Üç ayaklı, dört başlı, yarısı yenir, yarısı yenmez.
KAĞNI

4- Dağdan gelir tıkır tıkır, ayakları gümüş bakır.
TREN

5- Cansızdır, kaçar, havada uçar.
UÇAK

6- Sulu yerde kişner, susuz yerde kışlar.
GEMİ

Mavi Portakal Metni Cevapları Sayfa 188

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime grupları varsa bunların anlamlarını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu Türkçe sözlükten, atasözleri ve deyimler sözlüğünden yararlanarak kontrol ediniz.

Cevap: 

ilik: Kemiklerin iç boşluklarını dolduran ve kan hücrelerinin yapımını sağlayan doku.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Şiirin konusu ve ana duygusu nedir?

Cevap: 

Konu: Uçak
Ana Duygu: Uçağa duyulan hayranlık

2. Şiirde, bir uçak yolculuğuna çıkıldığı hangi ifadelerden anlaşılmaktadır?

Cevap: “Altı bin metrede gökyüzünde ”

3. “Gaga, kuyruk, kursak” kelimeleri ile uçak arasında nasıl bir ilgi kurulmuştur?

Cevap: Gaga uçağın burnudur. Kuyruk uçağın arka kısmı, kursak da yolcuların taşındığı bölümdür.

4. “İliklerine kadar yıldırım / Sapına kadar insan kesilmiş” dizeleriyle uçak yolculuklarının hangi özelliği vurgulanmıştır?

Cevap: İnsanların çok kısa sürelerde gidecekleri yerlere uçak ile gidebilmeleri özelliği vurgulanmıştır.

5. Uçağın beyaz bir şahine benzetilmesinin nedeni ne olabilir?

Cevap: Uçakların genel olarak beyazdır. Şahinler de havada hiç kanat çırpmadan uzun süre süzülebilirler. Bu yönleri ile uçaklar beyaz bir şahine benzetilmiştir.

6. “Mavili turunculu portakal” ifadeleriyle ne anlatılmak istenmiştir?

Cevap: Dünya anlatılmak istenmiştir. Mavi renk denizlerdir. Turuncu renk karalardır. Dünya yuvarlak olduğu için portakala benzetilmiştir.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiir için iki farklı başlık yazınız.

Cevap: 

BEYAZ ŞAHİN

DEMİR KANAT

Mavi Portakal Metni Cevapları Sayfa 189

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloları ve grafiği inceleyiniz. Tablolarda ve grafikte verilenlerden yola çıkarak ülkemizin hava yolu ulaşımındaki yeri hakkında yorumlar yapınız.

Cevap: 

Mavi Portakal Metni Cevapları - Tablo

Mavi Portakal Metni Cevapları – Tablo

Mavi Portakal Metni Cevapları - Grafik

Mavi Portakal Metni Cevapları – Grafik

Mavi Portakal Metni Cevapları Sayfa 190

5. ETKİNLİK

Hazırlığını yaptığınız sunumunuzu öğretmeninizin belirlediği süre içinde yapınız. Sunumunuzu yaparken dinleyicilerle göz teması kurunuz. Gereksiz el ve kol hareketleri yapmayınız. Sunum sırasında çok hareketli olup dinleyicilerin dikkatini dağıtmayınız. Ses tonunuzu iyi ayarlayınız. Akıllı tahtanın ya da saydam sunumun önüne geçmeyiniz. Sunumunuzdaki yazıların okunaklı olmasına dikkat ediniz. Sunumunuzda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız.

Sunum sonrasında kendinize “Bu etkinliği daha iyi nasıl yapabilirdim?” sorusunu sorunuz.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiirden hareketle siz de istediğiniz bir ulaşım aracıyla ilgili şiir yazınız.

UÇAK YOLCULUĞU

Bir uçağım olmalı benim
Binip üstüne binip üstüne
Şu dünyayı gezmeliyim,
Gidip Akdeniz kıyılarına
Merhaba demeliyim
Sıcak sıcak denizlerde
Çimen gemici çocukları.

Bir uçağım olmalı benim
Binip üstüne binip üstüne
Daha uzaklara gitmeliyim,
Ta Fransa’ya, Berlin’e.
Selam demeliyim dört iklimden,

Özgürlük için dövüşmeye gelenler
Ölümlü günler bitti mi
Öten tüfekler sustu mu
Kazanlarda sıcak aşlar pişti mi?

Bir uçağım olmalı benim
Binip üstüne binip üstüne
Diyar diyar gitmeliyim.

Cahit Külebi
Bütün Şiirleri

Cevap: 

(örnek)

BİR ULAŞIM ARACIYLA İLGİLİ ŞİİR ÖRNEĞİ

DÜŞÜNDÜĞÜM TREN

Bir tren düşündüm ben
Hatsız, cereyansız gider.
Bir tren düşündüm ben,
Düdüksüz, kömürsüz gider.
Düşümde geçer ak buluttan,
Barış için her ulustan.
Alaska’dan, Asya’ya
Avrupa’dan, Afrika’ya
Bir tren düşündüm ben

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Türk ya da yabancı bilim insanlarından biri hakkında araştırma yapınız. Bu bilim insanının hayatıyla ve bilime yaptığı katkılarla ilgili kısa notlar alınız.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak dilediğiniz bilim insana ait araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Cahit Arf Oktay Sinanoğlu Gazi Yaşargil Hulusi Behçet Aziz Sancar Jale İnan

*** Mavi Portakal metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap