Sazıma metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 173-174-175-176-177-178
(Sanat Teması)

Sazıma Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Sazıma Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Sazıma Metni Cevapları Sayfa 173

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çalabildiğiniz bir müzik aleti var mı? Varsa bu müzik aleti hakkında arkadaşlarınıza bilgi veriniz.

(örnek) Gitar çalabiliyorum. Telli çalgılar içerisinde yer alan gitar, parmakla veya pena ile çalınan, dikey görüntü olarak sekiz şekline benzeyen, sapı üzerinde ses perdeleri olan, yan kısımları oval şeklinde üretilen bir çalgı türüdür.

2. Hangi müzik aletini çalabilmeyi istersiniz? Nedenini de belirterek arkadaşlarınızla konuşunuz.

(örnek) Keman çalabilmeyi çok isterdim. Çıkardığı ses hoşuma gidiyor.

Sazıma Metni Cevapları Sayfa 174

1. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki sözcüklerin metindeki anlamlarını belirleyip cümlelerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

Sazıma Metni Cevapları - Sözcükler

Sazıma Metni Cevapları – Sözcükler

b. Bu sözcükleri metindeki anlamlarına uygun kullanarak birer cümle yazınız.

Cevap: 

• Yemeğin tuzunu da katıp beş dakika daha kaynatın.

• Marangozluk yeteneğini babasından almış.

• Davulcu davula vurdukça yer gök inliyordu sanki.

• Sazını eline alıp türkü söylemeye başladı.

• Doğruyu söylemek gerekirse bu şarkıdan hiç hoşlanmadım.

Sazıma Metni Cevapları Sayfa 175

2. ETKİNLİK

a. Şiirdeki sesteş sözcükleri belirleyip aşağıya yazınız.

Cevap: kat, et, saz, dal, doğru, arı, ben

b. Yazdığınız sözcüklerden üç tanesinin sesteşini birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

Apartmanın üçüncü katında oturuyorlar.
Çayına şeker kattım.

Ben ettim, sen etme.
Kasaptan yemeklik et al.

Bir dal parçası alıp ileri doğru fırlattı.
Tüpsüz dalış için ders alıyorum.

3. ETKİNLİK

Şiirin belirtilen dörtlüklerinde kullanılan söz sanatlarını yazınız.

Cevap: 

1. dörtlük

benzetme

2. dörtlük

kişileştirme

3. dörtlük

karşıtlık, kişileştirme

4. dörtlük

benzetme

4. ETKİNLİK

Şiirde dize sonlarındaki uyumu sağlayan ses benzerliklerini aşağıya yazınız.

Cevap: 

1. dörtlük

…anlattım
…kattım
…yaylattım

2. dörtlük

…sazı
…bazı
…avazı

3. dörtlük

…oldun
…güldün
…aldın

4. dörtlük

…arı
…balı
…dalı

Sazıma Metni Cevapları Sayfa 176

5. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki sosyal medya yazışmasını inceleyiniz.

Tayfun
Merhaba arkadaşlar!
5-8 Nisan tarihleri arasında
Adana’da düzenlenecek olan
Portakal Çiçeği Festivali’ne gitmek ister misiniz?

Onur
Aaa, ben bu festivali çok merak
ediyordum! Gitmek isterim.

Ayşe
Ben geçen yıl katılmıştım.
Gitmenizi tavsiye ederim.

Dilek
Ben de gitmek isterim. Ailemle
konuşacağım.

Tayfun
4 Nisan’da yola çıkıyoruz. Gitmek
isteyenler yarına kadar beni bilgilendirebilirler.

b. Siz de yaşadığınız şehirde yapılan bir sanat etkinliğine e-posta aracılığıyla arkadaşlarınızı davet ediniz.

Cevap: 

(örnek)

Kime: [email protected]
Konu: Uludağ’ın Popüler Tarihi Bursa Sergi

Merhaba Sinem.

23 Şubat  – 31 Aralık 2019 tarihleri arasında Bursa Kent Müzesi’nde Uludağ’ın Popüler Tarihi adlı sergiye gelmek ister misin? Sergide Uludağ ile ilgili birçok bilgiyi öğrenebilir, eşsiz fotoğraflar görebilirsin.

Eğer geleceksen burada olduğun sürece seni evimizde misafir edebiliriz.

Cevabını bekliyorum. Görüşmek üzere, hoşça kal.

Sazıma Metni Cevapları Sayfa 177

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap: 

Sazıma Metni Cevapları - Noktalama İşaretleri

Sazıma Metni Cevapları – Noktalama İşaretleri

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabloda yer alan cümlelerin belirttiği anlamları örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap: 

Sazıma Metni Cevapları - Anlamlar

Sazıma Metni Cevapları – Anlamlar

Sazıma Metni Cevapları Sayfa 178

8. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki metinde geçen zarfları bularak altlarını çiziniz.

Cevap: 

Yağmur damlaları pencereye takır tukur vuruyordu. Sanki gök delinmiş de yeryüzüne karışmıştı. Bir an içimi tarifsiz bir korku kapladı. Yağmurun şiddeti gittikçe artıyor, şimşekler art arda çakıyordu. Yarın sınavım olduğu için annemlerle gidememiştim. Aniden ev telefonu acı acı çaldı. Koşarak yukarı çıktım. Telaşla telefonu açtım. Arayan annemdi. Bana niçin sesin bu kadar endişeli, diye sordu. Ben de ona çok korktuğumu söyledim. Bunun üzerine annem, hemen geliyoruz, dedi.

b. Altını çizdiğiniz zarfları tablonun uygun kutucuklarına yazınız.

Cevap: 

Durum ZarflarıMiktar Zarfları Yer-Yön ZarflarıZaman ZarflarıSoru Zarfları
• takır tukur
• gök delinmiş de
• art arda
• yarın sınavım olduğu için
• acı acı
• koşarak
• telaşla
• gittikçe• yukarı• bir an
• aniden
• hemen
• niçin

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcükleri zarf olacak şekilde birer cümlede kullanınız.

ağır – dün – ileri – hemen – nasıl
az – güzel – aşağı – ne zaman – fazla

Cevap: 

• Merdivenlerden ağır ağır çıkıyordu.

• Dün derse geç kaldım.

• O tuğlayı biraz daha ileri koy.

• İndirim olduğunu görünce hemen satın aldım.

• Ta Ankara’dan buraya tek başına nasıl geldin?

• Az gitmiş, uz gitmiş, dere tepe düz gitmiş.

• Boşnak böreğini çok güzel yapıyor.

• Baban aşağı indi.

• Sinemaya ne zaman gideceğiz?

• Bilgisayar karşısında fazla oturmuşsun.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Karagöz ile Hacivat hakkında araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Karagöz ile Hacivat

2. Sınıfınızda sergilemek üzere Karagöz ve Hacivat oyununun malzemelerini getiriniz.

*** Sazıma metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın