Çitlembik Metni Cevapları

Çitlembik metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 172-175-176-177
(Sağlık ve Spor Teması)

Çitlembik Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Çitlembik Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Çitlembik Metni Cevapları Sayfa 172

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlk yardım ile ilgili araştırmalarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

İlk Yardım

2. İlk yardımın önemli olduğunu düşünüyor musunuz? Neden?

(örnek) İlk yardım çok önemlidir. İlk yardım yapılacak kişiye yapılan ilk müdahale onun hayatını kurtarabileceği gibi yanlış müdahale sonucu kişinin ölümüne de neden olabilir. Bu nedenle ilk yardım yaparken çok dikkatli olunmalı, bilinçlice yapılmalıdır. Eğer ilk yardım hakkında bilgimiz yoksa hiçbir şekilde müdahale edilmeden 112 aranmalıdır.

Çitlembik Metni Cevapları Sayfa 175

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimeler ve kelimelerin anlamları verilmiştir. Bu kelimeleri, anlamlarıyla eşleştiriniz.

Cevap: 

Çitlembik Metni Cevapları - Eşleştirme

Çitlembik Metni Cevapları – Eşleştirme

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

1. Süleyman niçin ağaca çıkmıştır?

Cevap: Ağacın meyvelerini toplamak için çıkmıştır.

2. Hasan, Süleyman’ı nasıl uyarmıştır?

Cevap: “Süleyman, bastığın dala dikkat et!” diyerek uyarmıştır.

3. Süleyman ağaçtan niçin düşmüştür?

Cevap: Dalın sağlamlığını göstermek isterken dalın kırılması sonucu düşmüştür.

4. Süleyman’a Hasan ve yazar nasıl müdahale etmiştir?

Cevap: Kanamayı durdurmak için gömlekten yaptıkları ipi bacağın üst kısmına bağlıyorlar.

5. Doktorun “Yarayı kalp seviyesinin üstünde tutup taşısalarmış doktor diploması bile hak edeceklermiş.” ifadesiyle anlatmak istediği nedir?

Cevap: Yaptıkları ilk yardımın çok doğru olduğunu anlatmak istiyor.

6. Süleyman, Hasan ve yazara niçin teşekkür ediyor? Siz böyle bir durum karşısında neler düşünürdünüz?

Cevap: Kendisini kurtardıkları için teşekkür ediyor. Ben böyle bir durumda bir hayat kurtardığımız için çok mutlu olurdum.

3. ETKİNLİK

a) Turnike kelimesi size neyi çağrıştırıyor?

Cevap: İnsanların teker teker geçmesini sağlamak amacıyla bazı yerlere konulan kapı benzeri düzenekleri çağrıştırıyor.

b) “www.eba.gov.tr/video/…/9014df3f7c2c058d14885980132e0ae2.” adresinden turnike ile ilgili videoyu seyrediniz.

Cevap: İzlemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız:

Turnike Video İzle

c) Okuduğunuz metinde yapılan ilk yardım bir turnike midir? Sebebiyle açıklayınız.

Cevap: Evet turnikedir. Çocuklar gömlek parçaları dallar ile kanamayı durdurmak için turnike uygulamışlardır.

ç) Videoyu izlerken dikkatinizi en çok çeken bölümü yazınız.

Cevap: Hastanın görülebilecek bir yerine turnike yapıldığını belirtmek için ruj ile T harfi yazılması.

Çitlembik Metni Cevapları Sayfa 176

4. ETKİNLİK

Metinden “sevinç, mutluluk” duygularını ifade eden iki cümle yazınız.

Cevap: 

Ağabeyime sarılıp deliler gibi yanaklarından öpüyorum.

Hiç unutmayacağım. Teşekkür ederim. Beni siz kurtardınız.

5. ETKİNLİK

Metni okurken işaretlediğiniz bölümlerden hareketle metni defterinize özetleyiniz.

Cevap: 

ÇİTLEMBİK METNİ ÖZETİ

Hasan, Süleyman ve yazar çitlembik toplamak Çıtlık ağacına giderler. Süleyman ağaca çıkar. Hasan’ın uyarılarına rağmen dikkatsizce davranıp ağaçtan düşer. Bacağı kırılır. Yazar ve Hasan yardım çağırırlar fakat etrafta kimse yoktur. Yazar kanamayı durdurmak için gömleğini parçalayıp ip yapar. İp ve dallarla Süleyman’ın bacağına turnike uygularlar. İkisi beraber Süleyman’ı köye taşırlar. Süleyman hastaneye götürülür. Hasan ve yazarın yaptığı ilk yardım sayesinde Süleyman kurtulur. Hasan ve yazara teşekkür eder.

6. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Bu kamu spotu reklamının içeriği ne ile ilgili olabilir?

Cevap: Bilinçsiz ilaç kullanımı ile ilgili olabilir.

b) “http://www.sggm.saglik.gov.tr/TR,13138/akilci-antibiyotik-kullanimi-kamu-spotuizlemek-icin-tiklayiniz.html” internet adresinden reklam videosunu izleyiniz.

Videoyu izlemek için buraya tıklayınız.

c) Reklamın verdiği mesaj nedir? Bu reklamın topluma yararları nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Reklam, gereksiz yere antibiyotik kullanmamamız gerektiği mesajını veriyor. Toplumumuz en ufak rahatsızlıkta antibiyotik kullanıyor. Bu yanlıştır. Bu ilacın gereksiz ve yanlış kullanımı sağlığımıza zarar verir. Bu reklamın topluma yararı, antibiyotik konusunda toplumun bilinçli olmasını sağlamaktır.

7. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki kelimeleri inceleyiniz.

his + etmek → hissetmek
af + etmek → affetmek
hak + ı → hakkı

b) Yukarıdaki kelimeler ünlü ile başlayan ek aldığında ya da başka bir kelime ile birleştiğinde kelimelerde nasıl bir değişiklik olmuştur?

Cevap: Ünsüz türemesi meydana gelmiştir.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde ünsüz türemesinin olduğu kelimelerin altını çiziniz.

Cevap: 

• Davanın reddine karar verildi.

• Konuşmak benim en doğal hakkım.

• Alın teriyle kazanmanın hazzını anlatamam.

• Beni ikizin zannettiler.

• Bu hissi daha önce hiç yaşamamıştım.

Çitlembik Metni Cevapları Sayfa 177

9. ETKİNLİK

a) İlk yardımın önemini anlatan bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

Cevap: 

Alttaki butona tıklayarak bilgilendirici metin örneğine ulaşabilirsiniz.

İlk Yardımın Önemi (Bilgilendirici Metin)

b) Yazma süreci tamamlandıktan sonra aşağıdaki ölçeğe göre kendinizi değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi siz yapabilirsiniz.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Sağlık ve spor konularını yansıtan haber yazısı, afiş, poster vb. bulunuz. Bulduğunuz bu dokümanlarda anlatılmak istenenleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

https://www.cnnturk.com/saglik/bobrek-sagligi-icin-onemli-uyari-tursuyu-daha-az-tuzla-yapin

https://www.cnnturk.com/saglik/kis-aylarinda-tuketilmesi-gereken-meyve-ve-sebzeler

https://www.haberler.com/avrupa-kisa-kulvar-yuzme-sampiyonasi-12694205-haberi/

https://www.trtspor.com.tr/haber/diger-sporlar/milli-sporcu-avrupa-6ncisi-oldu-197985.html

*** Çitlembik metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

24 Yorum

Yorum Yap