Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları

Lavanta Kokulu Köy metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 208-210-211-212-213
(Doğa ve Evren Teması)

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları Sayfa 208

DERSE HAZIRLIK

1. Ülkemizde ekonomik getiri amacıyla hangi bitkiler yetiştirilmektedir?

Geven, orkide, kekik, adaçayı, ıhlamur,  ısırgan otu, kantaron, karabaşotu, kuşburnu, mahlep, meyan kökü, mersin, oğul otu, papatya, salep, sumak, tarhun,nane, rezene, papatya, biberiye, anason, dereotu, ekinezya, fesleğen, kimyon, hardal, haşhaş, kapari, keten, kırmızıbiber, kişniş, lavanta, safran, susam.

2. Lavanta bitkisi hangi alanlarda kullanılmaktadır?

Parfümeri, kozmetik, ilaç ve kimya sanayilerinde kullanılmaktadır.

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları Sayfa 210

1. ETKİNLİK

Aşağıda metinden alınan cümleler verilmiştir. Verilen cümlelerden hareketle altı çizili kelimelerin anlamlarını tahmin edip TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

• Kelimelerin anlatmakta kifayetsiz kaldığı Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’nın gül ve lavanta deposu Keçiborlu ilçesi bitki örtüsü, dağları, ovaları, gölleri, yaylaları, topoğrafik yapısı, yaban hayatı, tarımsal kapasitesi ve iklimi ile birbirinden muhteşem güzellikleri bünyesinde taşır.

• Gülden sonra yaygın olarak yetişen lavanta da ilçenin güzelliği ve hoş kokusuna ayrı bir rayiha katmaktadır. Gerek görsel olarak gerek koku olarak gerekse ticari ve tarımsal potansiyel olarak önemli olan bu tıbbi ve aromatik bitkilerden gülün Isparta’daki üretiminin yüzde 45’ini Keçiborlu sağlamakta, lavanta ise Türkiye’de ekonomik olarak yalnızca Keçiborlu’da yetişmektedir.

Kıraç ve susuz arazileri yüzünden yıllar önce göç vermeye başlayan Kuyucak köyünün kaderi bugün lavanta ile tersine dönüyor.

Cevap: 

kifayetsiz: Yetersiz

topoğrafik: Bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi ile ilgili

rayiha: Güzel koku

potansiyel: Gelecekte oluşması, gelişmesi mümkün olan

aromatik: Aromalı

kıraç: Verimsiz veya susuz, bitek olmayan (toprak)

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Bir beldeyi tanımlayan özellikler nelerdir?

Cevap: Şehre olan uzaklığı, yer şekilleri, bitki örtüsü, nüfusu, tarihi.

2. Bir beldenin açığa çıkarılmayı bekleyen potansiyelleri olduğu nasıl anlaşılır?

Cevap: Benzer yerlerle aynı özellikleri taşıyıp taşımadığı tespit edilerek anlaşılır.

3. Lavantanın ekonomik değer olarak yetiştirilmesinin anlamı nedir?

Cevap: Ham madde olarak satılabilir bir ürün olmasıdır.

4. Lavanta bir yerde değil de birçok yerde üretilirse değeri azalır mı?

Cevap: Lavantaya olan talebe göre değişir. Bir yerde yetişen lavanta talebi karşılıyorsa birden çok yerde üretilmesi değerini azaltabilir. Eğer talebi karşılayamıyorsa değeri azalmaz.

5. Bir yöreyi turistik açıdan önemli kılan özellikler neler olabilir? Tartışınız.

Cevap: Tarihte önemli bir yere sahip olması, tarihi eserlere sahip olması, farklı doğal güzelliklere sahip olması.

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları Sayfa 211

3. ETKİNLİK

Metinden alınmış cümlelerdeki düşünceyi geliştirme yollarını yazınız.

• Lavanta haziran ayında çiçeklenmeye başlayan aromatik bir bitkidir.

Cevap: Tanımlama

• 1315 yılından bu yana yerleşim olan Kuyucak, bugün 250 kişilik nüfusa sahip.

Cevap: Sayısal verilerden yararlanma

• Lavanta üretiminde Kuyucak, Fransa’daki Provence bölgesiyle yarışmaktadır.

Cevap: Karşılaştırma

• Çiçeklenme döneminde Kuyucak bir lavanta cenneti gibidir.

Cevap: Benzetme

4. ETKİNLİK

Aşağıda Isparta’da yetiştirilen lavanta bitkisinin yıllara göre üretim istatistikleri verilmiştir. Grafikten hareketle yönergeleri uygulayınız.

a) Grafikte verilen bilgilerle ilgili doğru yargılara (D), yanlış yargılara (Y) yazınız.

Cevap:

Lavantanın ekim alanı her yıl artmaktadır. (D)

Üretim miktarlarında bazı yıllarda azalma görülmektedir. (Y)

2016 yılındaki ekim alanı diğer yılların toplam alanından fazladır. (Y)

Üretim miktarında 2014 yılında bir önceki yıla göre iki kattan fazla artış olmuştur. (D)

Lavanta üretiminde en hızlı yükseliş 2016 yılındadır. (D)

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları Sayfa 212

b) Grafikten hareketle iki yargı da siz yazınız.

Cevap:

1- 2014-2015 yıllarında toplam lavanta üretimi 532 tondur.

2- Lavanta ekilen alan ve üretimi her yıl artış göstermiştir.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde bulunan haber kipi almış fiillerin altını çiziniz.

Cevap: 

Birer Birer

Bir arkadaşımız, Meksika’da gün batarken bomboş kumsalda yürüyormuş. O sırada uzakta biri
dikkatini çekmiş. (…) Adamın uzandığı yerden bir şeyler alıp denize attığını fark etmiş. Sürekli bir şey alıp denize fırlatıyormuş.
Arkadaşımız iyice yaklaşınca adamın kıyıya vuran denizyıldızlarını birer birer alıp denize attığını
anlamış. Arkadaşımız biraz şaşırmış. Adama yaklaşmış, “İyi akşamlar bayım. Ne yaptığınızı sorabilir miyim?”
“Denizyıldızlarını denize geri atıyorum. Şu anda deniz çekildiğinden, denizyıldızlarının hepsi
karaya vurmuş. Onları denize geri atmazsam oksijensizlikten hepsi de ölecek.”
Arkadaşımız, “Anlıyorum.” diye yanıtlamış. “Ama bu kumsalda binlerce denizyıldızı olmalı.
Hepsini kurtarmamız mümkün değil. Burada onlardan çok var. Üstelik bu kumsalın her yerine
yetişmeniz imkânsız. Hiçbir şeyi değiştiremezsiniz, görmüyor musunuz?”
Adam gülümsemiş. Yere eğilmiş ve yine bir denizyıldızı alıp denize attıktan sonra, “En azından
birinin daha hayatını değiştirelim!” demiş.

Jack Canfield (Cek Kenfiyılt) ve Mark V. Hansen (Mark V. Hensın)
Çev.: Şerife KÜÇÜKAL

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiil çekim eklerinin altını renkli kalemle çiziniz. Kiplerin bildirdiği zamanları örnekteki gibi karşısına yazınız.

Cevap: 

Lavanta ilk defa 1975 yılında köye getirilmiş. Duyulan geçmiş zaman

Çiçeklenme kademeli olarak yaklaşık 45-50 gün sürer. Geniş zaman

Çiçeklenme döneminde köy âdeta mora boyanmış bir hâl alır. Geniş zaman

Ağustos ayında ise lavanta hasadı başla. Görülen geçmiş zaman

30 aileye on beşer kök şeklinde dağıtılarak üretime başlanmış. Duyulan geçmiş zaman

Gülden sonra yaygın olarak yetişen lavanta da ilçenin güzelliği ve hoş kokusuna ayrı bir rayiha katıyor. Şimdiki zaman

Lavanta kokulu Kuyucak köyünü çok seviyorumŞimdiki zaman

Lavanta bahçelerinde arılar mis kokulu lavanta balını yapar. Geniş zaman

Lavanta Kokulu Köy Metni Cevapları Sayfa 213

7. ETKİNLİK

Bölgenizle özdeşleşmiş bitkiler üzerine hazırladığınız sunumu arkadaşlarınızla paylaşınız.

8. ETKİNLİK

Yaşadığınız bölgedeki iş imkânlarını artırmak için bir proje hazırlayınız. Projenizi grafik ve tablolarla destekleyiniz.

Yaşadığınız bölgeye göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Antarktika kıtası hakkında bir araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Antarktika Kıtası Hakkında Bilgi

2. Küresel ısınma ile ilgili bir araştırma yaparak sunum hazırlayınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Küresel Isınma ile İlgili Bilgiler

*** Lavanta Kokulu Köy metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

12 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!