Yürekler Metni Cevapları

Yürekler metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 231-232-233-234-235
(Sanat Teması)

Yürekler Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Yürekler Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Yürekler Metni Cevapları Sayfa 231

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Mimari ve sanat arasında nasıl bir ilişki vardır?

Mimari, yapı ve mekan tasarımıdır. Tasarımda güzellik önemlidir. Mimaride estetik güzellikler kullanıldığında ortaya çıkan yapı bir sanat eserine dönüşebilir.

2. Gözünüze hoş gelen mimari eserlere örnekler veriniz.

(örnek) Selimiye Camii, Tac Mahal, Ayasofya, Sidney Opera Binası, Pisa Kulesi…

3. Mimar Sinan hakkında neler biliyorsunuz? Anlatınız.

Mimar Sinan 29 Mayıs 1489 tarihinde Kayseri’nin Ağırnas Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Gerçek ismi “Sinaneddin Yusuf – Abdulmennan oğlu Sinan” olarak bilinir.

Yeniçeri olarak seferlere katılan Mimar Sinan bu seferlerde büyük başarılar göstermiştir. Geçilemeyen nehirlerin üzerine kısa sürede köprüler inşa etmiştir. Gösterdiği başarılarla kısa sürede yükselerek 1538 yılında Osmanlı Devleti baş mimarı olmuştur.

Mimar Sinan Osmanlı Padişahları; Kanuni Sultan Süleyman 2. Selim ve 3. Murat dönemlerinde baş mimarlık görevini sürdürmüştür. Onlarca farklı eser inşa eden Mimar Sinan Selimiye Camii’ni “ustalık eserim” şeklinde tarif etmektedir. Bu nedenle Selimiye Camii Mimar Sinan’ın Başyapıtı olarak kabul edilir. Selimiye Camii Dünya Kültür Mirası Listesi’nde de yer almaktadır.

Mimar Sinan’ın bilinen 375 eseri vardır. Mimar Sinan’ın eserleri içerisinde camiden hamama medreseden hastaneye kadar pek çok farklı türde yapıt bulunmaktadır.

4. Birazdan okuyacağınız metnin başlığından ve görselinden hareketle konusu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Metnin konusu İstanbul’daki mimari eserler olabilir.

Yürekler Metni Cevapları Sayfa 232

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimelerle anlamlarını eşleştiriniz. Anlamı verilmeyen kelimenin anlamını önce tahmin ediniz, sonra sözlükten bulup yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlüğünüze kaydediniz.

Cevap: 

1çini3Cami, mescit vb. yerlerde Kâbe yönünü gösteren, duvarda
bulunan ve imama ayrılmış olan oyuk veya girintili yer.
2nabız6Issız, sessiz ve göze çarpmayan, tenha (yer).
3mihrap5Herhangi bir maddeden yapılan, zaman zaman üstünde çıkıntılı bir bölüm olan, genellikle bir altlığa, bazen doğrudan
doğruya yere dayalı silindir biçiminde düşey destek, kolon
4minber1Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve
genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.
5sütun2Kalp atışının sağladığı kan basıncından dolayı atardamara
parmakla basıldığında duyulan vuru.
6kuytu4Camilerde hutbe okunan merdivenli, yüksekçe yer.

2. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şiirde hangi mimari eserden söz edilmektedir?

Cevap: Selimiye Camii’nden söz edilmektedir.

2. Bu mimari eserin özellikleri nelerdir?

Cevap: İçerisi çinilerle süslüdür. Direkleri beş yüz yaşındadır.

3. Şair, bu mimari eseri incelerken neler hissetmiştir?

Cevap: Huzur, mutluluk ve gurur hissetmiştir.

4. Şiirde neler karşılaştırılmıştır?

Cevap: Eski sanat ile yeni sanat karşılaştırılmıştır.

5. Şiirde benzetme ve kişileştirme sanatlarından hangisi ya da hangileri vardır? Örnek dizeleri okuyunuz.

Cevap: Koç yiğit direkler gördüm. Benzetme

Sütunlarda, direklerde
Bükülmez bilekler gördüm. Kişileştirme

6. Şair, şiire neden “Yürekler” ismini vermiş olabilir?

Cevap: Şair camiye gelen insanları kastederek “Yürekler” ismini vermiş olabilir.

Yürekler Metni Cevapları Sayfa 233

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu kutucuklara yazınız.

Cevap: 

Konu: Sanat

Ana duygu: Bir yapıya duyulan hayranlık

4. ETKİNLİK

a. Okuduğunuz şiirde, geçen sene öğrenmiş olduğunuz benzetme ve kişileştirme sanatları vardır. Bu şiirde, bu söz sanatlarının yanında karşıtlık (tezat) sanatı da vardır. Karşıtlıkta birbirine karşıt duygu, düşünce, hayal ve durumlar bir arada gösterilir. Karşıtlık sanatı zihinde bir aykırılığı, çelişkiyi ya da karşıtlığı düşündürür. Aşağıda karşıtlık (tezat) sanatına örnekler verilmiştir. Dikkatle inceleyiniz.

Öyle bir devim ki ben hakikatte pireyim.
Bir delik gösterin da utancımdan gireyim.
Necip Fazıl Kısakürek
Bu dizelerde dev olmakla pire olmak arasında karşıtlık vardır.
Bir varken bir yok oldu.
İşte dünyamızın işleri.
Cahit Külebi
Bu dizelerde “var” ve “yok” kelimeleri zihinde aykırılık oluşturduğu
için karşıtlık sanatı vardır.

b. Aşağıdaki dizelerde karşıtlık sanatı nasıl yapılmıştır? Aşağıya yazınız.

İşkence yaptıkça bana gülerdi.
Benim sadık yârim kara topraktır.

Cevap: Bu dizelerde “işkence yapmak” ve “gülmek” ifadeleri tezat oluşturmaktadır.

c. Okuduğunuz şiirin hangi dizelerinde karşıtlık (tezat) sanatı vardır? Yazınız.

Cevap: 

Eski sanatın yanında
Yeniyi emekler gördüm

Bu dizelerdeki “eski” ve “yeni” ifadeleri arasında karşıtlık vardır.

Yürekler Metni Cevapları Sayfa 234

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin ilk dörtlüğündeki kafiyeler kırmızıya, redifler ise maviye boyanmıştır. Siz de şiirin diğer dörtlüklerindeki kafiye ve redifleri örnekteki gibi gösteriniz.

Cevap: 

Çinide daha bu sabah
Açılmış çiçekler gördüm.
Yaklaştım : Konmuş arılar,
Uçan kelebekler gördüm.Kovanların kuytusunda
Dizili petekler gördüm.
Mihraplarda ruhlar vardı,
Minberde melekler gördüm.
Dolaştım: Beş yüz yaşında
Koç yiğit direkler gördüm.
Sütunlarda, direklerde
Bükülmez bilekler gördüm.
Dinledim: Vuran nabızlar,
Ve çarpan yürekler gördüm.Gezdim dışarda yolları…
Dilekler, istekler gördüm;
Eski sanatın yanında
Yeniyi emekler gördüm.

6. ETKİNLİK

Hakkında bilgi topladığınız, fotoğraflarını çektiğiniz mimari eseri arkadaşlarınıza tanıtınız. Çektiğiniz fotoğrafları arkadaşlarınıza gösteriniz. Bunun için kısa bir sunum hazırlayınız. Prova yapınız. Sunumunuzu 2 – 3 dakika ile sınırlandırınız.

Sunumunuz sırasında mimari ile ilgili terim ve kavramları yerinde ve anlamına uygun
kullanmaya dikkat ediniz. Sunum sonrasında kendinize şu soruları sorunuz:
• Sunum için yeterince prova yaptım mı?
• Sunum sırasında kelimeleri yerinde ve anlamına uygun kullanabildim mi?
• Bu etkinliği daha iyi nasıl yapabilirdim?

7. ETKİNLİK

Vakıflar Genel Müdürlüğünün Genel Ağ adresinden elde ettiğiniz bilgilerden yararlanarak “tarihî eserlerin korunması” konusunda grup hâlinde bilgilendirici bir metin yazınız. Bunun için 4 – 5 kişilik gruplara ayrılınız. Metninizi yazmadan önce konu ve ana fikri belirleyiniz. Metninizin giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinde nelerden söz edeceğinizi oluşturacağınız taslağa yazınız. Yazınızın ilk paragrafında yazma amacınızı ifade etmeyi de unutmayınız.

Yazınızda atasözleri, deyimler ve özdeyişlerden yararlanınız. Ayrıca yazınızda yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin Türkçelerini kullanınız.

Yürekler Metni Cevapları Sayfa 235

Yazınızı A4 kâğıdına, yazınızın taslağını ise aşağıya yazım ve noktalama kurallarına dikkat ederek yazınız. Yazınızı sınıf ya da okul panosunda paylaşınız.

(örnek)

Yazımın Taslağı

Giriş Bölümünde Söz Edeceklerim: Ülkemizin tarihi eserlerinin tarihi ile ilgili genel bilgi vereceğim.

Gelişme Bölümünde Söz Edeceklerim: Tarihi eserlerimizi korumak için neler yapmamız gerektiğini maddeler halinde sıralayacağım.

Sonuç Bölümünde Söz Edeceklerim: Tarihi eserlerimizi niçin korumamız gerektiği hakkında açıklama yapacağım.

Alttaki butona tıklayarak yazı örneğine ulaşabilirsiniz.

Ülkemizin Tarihî ve Doğal Güzelliklerinin Korunması İçin Neler Yapılmalıdır?

GELECEK DERSE HAZIRLIK

www.eba.gov.tr Genel Ağ adresindeki “Mozart-Rondo Alla Turca” adlı kısa belgeseli izleyiniz.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayın

*** Yürekler metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

3 Yorum

Yorum Yap