Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Yaşama Sevinci Metni Cevapları

Yaşama Sevinci metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 206-208-209-210-211 (Erdemler Teması)

Yaşama Sevinci Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Yaşama Sevinci Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Yaşama Sevinci Metni Cevapları Sayfa 206

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Yaşama sevinci” sözü size ne çağrıştırıyor?

Yaşamaktan duyulan mutluluk, yaşamdan zevk alma.

2. “Yaşama sevinci” ile ilgili ezberlediğiniz şiiri arkadaşlarınıza okuyunuz.

YAŞAMAK GÜZELDİR

Yaşamak güzeldir,
Yanında sevdiğin olunca,
İnsan sevinir,
Sabah güneş doğunca.
Yaşamı sev ki,
Dünya yüzüne gülsün,
Sevincini göster ki,
Kıskananlar üzülsün.

İBRAHİM YALAVAÇ

Yaşama Sevinci Metni Cevapları Sayfa 208

1. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen kelime grubu ve kelimeleri anlamlarından yola çıkarak bulunuz.

Cevap:

1. Gelmesini beklemek.1. yolunu gözlemek
2. Tekrarlanması, uzun sürmesi dolayısıyla bir şeyden hoşlanmaz veya sıkılır duruma gelmek, bıkmak, bezmek.2. usanmak
3. Posta parası karşılığı mektup zarfı, kartpostallara ve damga
resmine karşılık kâğıtlara yapıştırılan, basılı küçük kâğıt parçası.
3. pul
4. Kollar arası, kucak.4. koyun
5. Öfke, kızgınlık, can sıkıntısıyla anlaşılmaz sesler çıkarmak.5. homurdanmak

2. ETKİNLİK

a) “Yaşama Sevinci” adlı metindeki anlatıcının ve Münevver teyzenin yerinde siz olsaydınız neler hissederdiniz? Yazınız.

Cevap:

(örnek)

Anlatıcı
Hissettiklerim: Münevver teyzenin mektup beklemesi ve ona hiç mektup gelmemesi beni üzerdi.

Münevver teyze
Hissettiklerim: Herkese mektup geldiği halde bana gelmemesi beni üzerdi.

b) Münevver teyzenin duygu ve düşüncelerini kendinizi onun yerine koyarak sadece beden dilinizle anlatınız.

c) Yazar, Münevver teyze için nasıl bir iyilikte bulunuyor?

Cevap: Ona mektup yazıyor.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Cevap:

OlayKişilerYerZamanAnlatıcı
Yaşlı bir kadına hiç mektup gelmemesi, yazarın yaşlı kadına mektup yazması.Münevver teyze
Postacı
Yazar (Muzaffer)
Yazarın annesi
MahalleGeçmiş zaman (belirsiz)1. kişi (Yazar)

Yaşama Sevinci Metni Cevapları Sayfa 209

4. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki kutucukları doldurunuz.

Cevap:

Münevver teyzenin sorunu: Mektup gelmediği için üzülmesi

Sorunun nedeni: Yalnız yaşaması

Anlatıcının çözümü: Münevver teyzeye mektup yazmak

Ben olsaydım: Yalnızlığını hafifletmek için onunla vakit geçirmeye çalışırdım.

5. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden yararlanarak Münevver teyze ile ilgili iki öznel, iki nesnel cümle yazınız.

Cevap:

Öznel Cümleler:

• Münevver teyze dünyanın en tatlı ihtiyarıdır.

• Münevver teyze postacıyı çok seviyordur.

Nesnel Cümleler:

• Münevver teyze her gün postacıyı penceresinin önünde beklemektedir.

• Münevver teyze öldüğünde koynundan yazarın yazdığı mektup çıkmıştır.

6. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metinle aşağıdaki şiiri tür ve biçim yönünden karşılaştırınız.

YAŞAMA SEVİNCİ

Bugün uzanıyorsam
Bir ağaç gölgesinde,
Oltamı atıyorsam denize,
Yaşamak güzel demektir.
Gökyüzüne uzanıyorsa ellerim,
Yıldızları tutmak için.
Her şey bizler için kardeşlerim,
Her şey insanca yaşamak için.

Ali Rıza ATASOY

Cevap:

Okuduğumuz metnin türü hikayedir. Şiirin türü şiirdir.

Okuduğumuz metnin biçimi düz yazıdır. Şiirin biçimi manzumdur.

b) Okuduğunuz metin ile bu şiirin başlığı sizce neden aynı olabilir?

İkisi de yaşama sevincinden bahsetmektedir.

c) Metinde ve şiirde aynı konu mu işlenmiştir? Arkadaşlarınızla tartışınız.

Yaşama Sevinci Metni Cevapları Sayfa 210

7. ETKİNLİK

“Çocuk gibi sevinmek” sözünü hangi durumlarda kullanırsınız? Bu söz, metinde hangi durumda kullanılmıştır? Açıklayınız.

Cevap: Pek çok sevindiğimizde, sevincimizden yerimizde duramadığımızda kullanırız. Bu söz metinde kullanılmamıştır.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri koyu renkte yazılan kelimelere dikkat ederek okuyunuz. Soruları cevaplayınız.

Münevver teyzenin haberi yok ama birlikte bekliyoruz postacıyı.
Kendisi de inanmamıştı belki ama Münevver teyzeye mektup vardı.

a) Bu kelime düşüncenin akışını değiştirmiş midir? Açıklayınız.

Cevap: Değiştirmiştir.

b) Koyu yazılan kelimeler, cümleye nasıl bir anlam katmıştır? Yazınız.

Cevap: Aralarında zıtlık bulunan iki ayrı ifadeyi birbirine bağlamıştır.

9. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluğa, uygun bağlantı ve geçiş ifadeleri yazınız.

Cevap: 

• Günlerce çalıştı fakat işi zamanında teslim edemedi.

• Onunla bu konuyu konuşmayı düşündüm ama beni anlamayacağını fark edince
konuşmaktan vazgeçtim.

• Avrupa’da tahsilini tamamlamak istiyordu ancak şartlar imkân vermedi.

10. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki cümlede köşeli ayraç niçin kullanılmıştır? Yazınız.

Halikarnas Balıkçısı [Cevat Şakir Kabaağaçlı (1890-1973)] en güzel eserlerini Bodrum’da
yazmıştır.

Cevap: Ayraç içinde ayraç kullanılması gereken bir durum olduğu için kullanılmıştır.

b) Köşeli ayraca örnek verebileceğiniz bir cümle kurunuz.

Cevap: Kütüphanemize Türk edebiyatı tarihi kitapları [ En başta Resimli Türk Edebiyatı Tarihi (Nihat Sami Banarlı) ] alınmalı.

Yaşama Sevinci Metni Cevapları Sayfa 211

11. ETKİNLİK

Aşağıda bir hikâyenin serim ve çözüm bölümleri verilmiştir. Bu bölümlerden yararlanarak hikâyenin düğüm bölümünü tamamlayınız. Hikâyeye uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Cevap: 

(örnek)

BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR

Selim okuldan eve dönerken kırtasiye dükkânına uğradı. Kap kâğıdı ve bant satın aldı. Yolda arkadaşları Harun, Furkan ve Kemal’le karşılaştı. Çocuklar:

– Hadi Selim! Basketbol maçı yapalım, dediler.

Selim bir yandan onlarla gitmek istiyor, diğer yandan da evde kitaplarını ve defterlerini kaplamayı düşünüyordu.

– Arkadaşlar, kitap ve defterlerimi kaplamam gerekiyor. İki saat beklerseniz gelirim, dedi. Arkadaşları:

– İki saat bekleyemeyiz. Onun yerine kitaplarını beraber kaplayalım. Hem sana yardım etmiş oluruz hem de işi daha kısa sürede bitiririz. Böylece basketbol oynamaya zamanımız kalır, dediler.

Selim bu teklife çok sevindi ve kabul etti. Hepsi beraber kitapları kaplamaya başladılar. İşi 15 dakikada bitirdiler.

Selim “Bana çok yardımcı oldunuz arkadaşlar. Şimdi hepimiz basketbol maçını hak
ettik.” dedi.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Paylaşmanın, bir olmanın önemini anlatan atasözleri, özdeyişler bulunuz.

Atasözleri:

  • Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
  • Az veren candan, çok veren maldan…
  • Ekmeğini yalnız yiyen, yükünü yalnız taşır.
  • Birlikten kuvvet doğar.
  • Nerede birlik,orada dirlik.
  • Bir elin nesi var iki elin sesi var.

Özdeyişler:

  • Paylaşılan bir sevinç iki kat olur, paylaşılan bir acı yarıya iner. (Cicero)
  • Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlana)
  • Paylaşılmayı bilmeyenler, mesut değildir. (Gürbüz Azak)
  • Birlik ruhunu kaybeden toplumlar her şeyini kaybederler. (Muhammed Saki Erol)
  • Biz hepimiz tek kanatlı melekleriz ancak birbirimize sarılırsak uçabiliriz. (Luciano de Crescenzo)

2. “Yardımlaşmak niçin önemlidir ve yardımlaşmanın topluma ne gibi katkıları olur?”konulu bir konuşma hazırlayınız. Konuşmanızı hazırlarken aşağıdaki maddelere dikkat ediniz.

Alttaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

Yardımlaşmanın Önemi

*** Yaşama Sevinci metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap