#EVDEKAL

#EVDEKAL

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 216-218-219-220-221-222
(Kişisel Gelişim Teması)

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları Sayfa 216

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

Yaşadığınız ya da tanık olduğunuz haksızlıklara nasıl tepkiler verirsiniz? Arkadaşlarınıza açıklayınız.

(örnek) Bir haksızlık gördüğümde itiraz ederim. Haksızlığı ortadan kaldırmak için çalışırım. Gerekirse tartışırım. Eğer bir sonuç alamazsam ilgili yerlere müracaat ederim. 

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları Sayfa 218

1. ETKİNLİK

a. Metinden aşağıdaki sözcüklerin kullanıldığı cümleleri bulunuz. Önce cümlelerin bağlamından hareketle bu sözcüklerin anlamını tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulup yazınız. Daha sonra tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.

Cevap: 

berbat
Geçtiği cümle: Bir zamanlar, her şeyden sürekli şikâyet eden, her gün hayatının ne kadar berbat olduğundan yakınan bir kız vardı.
Sözlük anlamı: Kötü

mücadele
Geçtiği cümle: Hayat ona göre çok kötüydü ve sürekli savaşmaktan, mücadele etmekten yorulmuştu.
Sözlük anlamı: Herhangi bir amaca erişmek, bir kuvvete karşı koyabilmek için bir kişi veya topluluğun güçlü, sürekli çabası, savaşım

niyetlenmek
Geçtiği cümle: Genç kızın bu yakınmaları karşısında, mesleği aşçılık olan babası ona bir hayat dersi vermeye niyetlendi. 
Sözlük anlamı: Bir şeyi yapmayı zihinde tasarlamak, düşünmek

sızlanmak
Geçtiği cümle: Ama o kadar sabırsızdı ki sızlanmaya ve daha ne kadar bekleyeceklerini sormaya başladı. 
Sözlük anlamı: Kendine yapılan bir haksızlığı, kendisini tedirgin eden bir durumu, çare bulması veya sadece sıkıntısına ortak olması için karşısındakine anlatmak, yakınmak, şikâyet etmek

taviz
Geçtiği cümle: Patates daha önce sert, güçlü ve tavizsiz görünürken kaynar suyun içine girince yumuşamış ve güçten düşmüştü. 
Sözlük anlamı: Uzlaşmaya varabilmek için hak, istek veya savlarının bir bölümünden, karşı taraf yararına vazgeçme

kırılgan
Geçtiği cümle: Yumurta ise çok kırılgandı, dışındaki ince kabuğun içindeki sıvıyı koruyordu. 
Sözlük anlamı: Kolay ve çabuk kırılan

b. Aşağıda eş anlamlıları verilen sözcükleri metinden bulup bulmacanın ilgili kutucuklarına yazınız.

Cevap: 

1. vakit – zaman
2. yaşam – hayat
3. sorun – problem
4. şikâyet – yakınma
5. sözcük – kelime
6. lezzet – tat
7. kuvvet – güç
8. yürek – kalp
9. hadise – olay
10. his – duygu

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları - Bulmaca

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları – Bulmaca

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları Sayfa 219

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcüklerden hangileri metinle ilişkilendirilebilir? İşaretleyiniz

Cevap: 

öz güvendayanışmaempatisabıradalet
X XXX
yardımlaşmaiyimserlikçaresizlikdeğişimvefa
 XXX 

3. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Genç kızın kişilik özellikleri nelermiş?

Cevap: Her şeyden sürekli şikâyet eden, her gün hayatının ne kadar berbat olduğundan yakınan bir kızmış.

2. Babası, kızına niçin ders vermek istemiş?

Cevap: Kızının hayata karşı yakınmalarının gereksiz olduğuna ikna etmek için ders vermek istemiş.

3. Babası, kızına ders vermek için ne yapmış?

Cevap: Kahve, yumurta ve patatesi eşit şartlarda kaynatıp, her birinin farklı değişimlere uğradığını göstermiş.

b. Siz de metinle ilgili üç soru hazırlayıp aşağıya yazınız. Yazdığınız soruları arkadaşlarınıza sorup yanıtlatınız.

Cevap: 

1. Babası kızının ısrarlı sorularına niçin cevap vermemiş?

2. Kahve, yumurta ve patates nasıl bir değişime uğramışlar?

3. Baba, bu değişimlerden nasıl bir sonuç çıkarılmasını beklemiş?

4. ETKİNLİK

Metni özetleyip aşağıya yazınız.

Cevap: 

KARAMSAR VE İYİMSER BAKIŞ AÇISI METNİ ÖZETİ

Başına gelen olaylardan sürekli yakınan bir kız varmış. Aşçı olan babası kızına ders vermek için kahve çekirdekleri, yumurta ve patatesi aynı şartlar altında kaynatmış. Bir müddet sonunda kızından bu üç nesnedeki değişimleri söylemesini istemiş. Sert patates yumuşamış, yumurtanın içi katılaşmış, kahve çekirdekleri de enfes bir içeceğe dönüşmüş. Sonunda babası “Sen hangisisin?” diye sormuş. “Sıkıntılar karşısında patates gibi yumuşayıp ezilecek misin, yumurta gibi katılaşacak mısın yoksa kahve çekirdekleri gibi hayatına ayrı bir tat katmasına izin mi vereceksin?”

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları Sayfa 220

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki örnek olayı okuyunuz. Örnek olayda geçen soruna, belirtilen özelliklere göre çözüm bulunuz. Çözümlerinizi kutucukların altına yazınız.

Okulunuzda öğrenci temsilciliği için demokratik bir seçim yapılacağı okul yönetimi tarafından duyurulmuştur. Sınıf arkadaşlarınızın büyük çoğunluğu, öğrenci temsilciliğinde sizin en yakın arkadaşınızın iyi bir aday olacağını düşünüyor. Ancak siz de kendinizi daha iyi bir aday olarak görüyorsunuz. Bu durumda öğrenci temsilciliği için adaylığınızı devam mı ettirirsiniz, yoksa adaylıktan çekilir misiniz?

Cevap: 

(örnek)

tarafsızduygusalkötümser
Beni seçmeleri için diğer arkadaşlarımı ikna etmeye çalışırım. Diğer arkadaşımın da bunun için uygun olduğunu söylerim.Arkadaşlarıma, eğer beni seçmezlerse çok kırılacağımı söylerim.Arkadaşlarıma diğer arkadaşımı seçtikleri taktirde kötü şeyler olacağını söylerim
iyimseryenilikçikontrollü
Arkadaşlarıma kimi seçerlerse seçsinler sonucun iyi olacağını söylerim.Benimle aynı düşünceleri taşıyan başka bir aday daha bulurum.Diğer arkadaşımı kötülemeden neden beni seçmeleri gerektiğini anlatırım.

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları Sayfa 221

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki tabelaların yazımını inceleyiniz. Yazımı yanlış olanları işaretleyip yanlışlığın nedenini ilgili tabelanın altına yazınız.

Cevap: 

XIRMAK RESTORANT MASAL KURU YEMİŞ
 “renstorant” değil “restoran” olacak.  
Xköşebaşı lokantasıXgüven AVM
 Tabelalardaki yazılar büyük harfle başlar. Tabelalardaki yazıların ya hepsi büyük ya da ilk harfleri hariç hepsi küçük olmalıdır.
 DİŞ HEKİMİ CANSU GÜNEYXAVRUPA Kırtasiye
   Tabelalardaki yazıların ya hepsi büyük ya da ilk harfleri hariç hepsi küçük olmalıdır.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Anlama dayalı anlatım bozukluklarının sebebini cümlelerin karşısına yazınız.

Cevap: 

Arkadaşım Zeynep bırak yumurta kırmayı yemek bile yapamaz.Sıralama yanlışlığı
Kütüphanedeki mevcut kitapların hepsine sıra numarası vermek oldukça zor bir iştir.Gereksiz sözcük kullanımı
Bu eser yıllar süren bir uzun araştırmanın ürünüydü.Sözcüğün yanlış yerde kullanılması
Genç doktora elindeki raporları uzattı.Anlam belirsizliği
Depremde evleri yıkılan aileye yardım etmek için elinden geleni ardına koymadı.Deyimin yanlış anlamda kullanılması

Karamsar ve İyimser Bakış Açısı Metni Cevapları Sayfa 222

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki kavramlardan yola çıkarak öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimlerine uygun bir hikâye yazınız.

• empati • iş birliği • saygı • dayanışma • eşitlik • zaman yönetimi

Cevap: 

Alttaki butona tıklayarak hikaye örneğine ulaşabilirsiniz.

Eksilmeyen Para

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Geçmişten günümüze insanların hangi yollarla iletişim kurduklarını araştırınız.

Alttaki butona tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Geçmişten Günümüze İnsanlar Hangi Yollarla İletişim Kuruyorlar?

*** Karamsar ve İyimser Bakış Açısı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap