Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları

Bir İlaç Masalı dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 219-220-221-222-223-224
(Sağlık ve Spor Teması)

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 219

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlaç kullanırken nelere dikkat ediyorsunuz?

(örnek) Doktor yazmadan ilaç kullanmıyorum. Yazılan ilaçları doktorun talimatlarına uygun olarak alıyorum. Bilmediğim ilaçları içmiyorum.

2. Hastalanmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Temizliğimize dikkat etmeli, dengeli ve sağlıklı beslenmeli, mevsimine uygun giyinmeli ve spor yapmalıyız.

1. ETKİNLİK

Görselden hareketle dinleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.

Cevap:  Hayvan severlik

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 220

2. ETKİNLİK

Metni dinleme sırasında sorulan soruları cevaplayınız.

Sorulan sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

3. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

iltihap

Anlamı: Vücudun mikroplara karşı koymak için herhangi bir yerine fazla kan hücumu ile orada şişkinlik, kırmızılık, ısı ve ağrı ile beliren irin toplaması, yangı, enflamasyon

Cümlem: Ağrıyan dişim iltihaplandığı için doktor dişimi çekmedi.

anjin

Anlamı: Boğaz mukozasının şişmesi, boğak, hunnak

Cümlem: Anjin olduğu için bugün okula gelemeyecek.

kimyasal

Anlamı: Kimyaya ait, kimya ile ilgili, kimyevi

Cümlem: Çevre kirliliği sorunundaki en büyük etken kimyasal atıkların bilinçsizce doğaya bırakılmasıdır.

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 221

4. ETKİNLİK

Soruları dinlediğiniz metne göre cevaplayınız.

1. Doktor, Elif’in hastalığına ne teşhis koydu?

Cevap: Anjin teşhisi koydu.

2. Bilim insanları, ilaçları bulmak için neler yaparlar?

Cevap: Yıllarca deney yaparlar.

3. İlaçları kullanırken nelere dikkat gerekir?

Cevap: Doktorun önerdiği miktarda ve doktorun tavsiye ettiği sürede kullanılması gerekir.

4. İlaçlar insana hangi durumlarda zarar verebilirler?

Cevap: Doktorun önerdiği miktarda ve doktorun tavsiye ettiği sürede kullanılmadığı zaman zarar verebilirler.

5. ETKİNLİK

Metni ana hatlarıyla anlatınız.

Cevap: 

Bir sabah Elif uyandığında başı ağrıdığını ve yutkunurken boğazının ağrıdığını farketti. Annesi durumu fark ederek Elif’i doktora götürdü. Doktor Elif’e anjin teşhisi koydu ve ilaç verdi. Elif ilaçları kullanarak iyileşti. İyileştikten sonra ilaçlar hakkında merak ettiklerini Arda Amca’ya sordu. Arda Amca Elif’in ilaçlarla ilgili merak ettiklerini cevapladı. Elif, ilaçların yapımı için bilim insanlarının bir çok deney yaptığını, ilaçlarda kimyasal maddeler bulunduğunu, ilaçların insanlara zarar vermemesi için doktor talimatlarına uyulması gerektiğini öğrendi.

6. ETKİNLİK

Metinde geçen olayları sınıfınızda canlandırınız.

Etkinlik sınıfta yapılacaktır.

7. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana duygusunu belirleyiniz.

KONU

Cevap: İlaçlar ve ilaç kullanımı

ANA DUYGU

Cevap: İlaçlara duyulan merak

8. ETKİNLİK

İlaç kullanımı konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Sınıfça konuşunuz.

Cevap: 

Doktor tavsiyesi olmadan kesinlikle reçetesiz ilaç kullanmamalıyız. Herkesin sağlık yapısı farklıdır. Birine iyi gelen bir ilaç, diğer kişiye zarar verebilir. Bu nedenle kesinlikle başkalarının tavsiyesi ile ilaç kullanmamamız gerekir.

Doktorun yazdığı ilaçları yine doktorun belirlediği miktarda ve sürede almamız gerekir. Daha çabuk iyileşmek için kendi kafamıza göre üst üste bol miktarda ilaç içmek sağlığımızı ciddi anlamda bozar.

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 222

9. ETKİNLİK

Formu yönergelerine uygun doldurunuz.

Kişisel bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz.

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 223

10. ETKİNLİK

Cümlelerdeki yanlış kullanılan noktalama işaretlerini düzelterek yeniden yazınız.

1. Bana ilaçların içinde ne var anlatır mısın?

Cevap: Bana ilaçların içinde ne var, anlatır mısın?

2. 20-01-1993’te İzmir’de doğdum.

Cevap: 20.01.1993’te İzmir’de doğdum.

3. Bu akşam maç 19-00 ‘da başlayacakmış.

Cevap: Bu akşam maç 19.00 ‘da başlayacakmış.

4. Doktor Elif’i muayene etti. ateşini ölçtü. boğazına baktı. sırtını dinledi.

Cevap: Doktor Elif’i muayene etti, ateşini ölçtü, boğazına baktı, sırtını dinledi.

5. “Uyku verici olduğunu söylemiştin ya?” dedi.

Cevap: “Uyku verici olduğunu söylemiştin ya!” dedi.

11. ETKİNLİK

Görseldeki çocuğun bulunduğu yerden hastaneye gidiş yolunu tarif ediniz . Yazdıklarınızı dil bilgisi ve anlatım bozuklukları yönünden kontrol ediniz.

Banka caddesinden ilerleyip sağa dön. Hastane caddesinden düz olarak ilerle. İki bina geçtikten sonra sağ tarafta hastaneyi bulacaksın.

Bir İlaç Masalı Dinleme Metni Cevapları Sayfa 224

12. ETKİNLİK

Sağlıkla ilgili atasözlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

• Güneş girmeyen eve doktor girer.
• Can boğazdan gelir.
• Hasta olmayan, sağlığın kadrini bilmez.
• Sağlık varlıktan yeğdir.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Sevdiğiniz bir sanat dalı ile ilgili araştırma yapınız.

*** Bir İlaç Masalı dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

23 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!