Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 230-231-232-233-234-235 
(Sağlık ve Spor Teması)

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 230

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlgi duyduğunuz spor dalı ile ilgili araştırdığınız haber metnini arkadaşlarınızla paylaşınız.

2. Dinleyeceğiniz metnin başlığı ve görsellerinden hareketle konusunu tahmin ediniz.

Metnin konusu engelli insanların spor alanında elde ettiği başarılar olabilir.

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 231

1. ETKİNLİK

A) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

ampüte: Kolu ya da bacağı kesilmiş kişiler için kullanılmakta olan bir tabir

federasyon: Aynı alandaki çeşitli kuruluşları bir arada toplayan dayanışma birliği

tezahürat: Bağırıp çağırarak, alkışlayıp tempo tutarak yapılan gösteri

kapasite: Belli bir alana sığabilecek kişi veya nesne sayısı

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini birer cümlede kullanınız.

• Türkiye Futbol Federasyonu başkanlık seçimi önümüzdeki hafta yapılacak.

• Salondan yükselen tezahüratlar sayesinde takımımız daha iyi oynamaya başladı.

• Okulumuzun spor salonunun kapasitesi beş yüz kişidir.

2. ETKİNLİK

A) Dinlediğiniz metne farklı başlıklar öneriniz.

Cevap: Ampute Milli Takımı Efsanesi

B) Dinlediğiniz metnin ana fikrini yazınız.

Cevap: Bedensel engeller başarıya engel değildir.

3. ETKİNLİK

1. “Ampute Futbol Şampiyonası Finali’nde, A Millî Takım’ımız, İngiltere’yi 2-1 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.” cümlesinin örtülü şekilde içerdiği bilgiyi açıklayınız.

Cevap: A Millî Takım’ımız geçtiğimiz Ampute Futbol Şampiyonası’nda da Avrupa şampiyonu olmuştur.

2. Millîlerimize madalya ve kupalarını veren kişi kimdir?

Cevap: Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’tır.

3. Ampute Millî Futbol Takımı’mızın oyuncuları ile ilgili verilen bilgilerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Anlatınız.

Cevap: Fiziksel engellerin başarıya engel olamayacağını gördüm.

4. Ampute Millî Futbol Takımı’mız milletimize hangi özellikleriyle örnek olmaktadır?

Cevap: Engeller karşısında pes etmeme özellikleri ile örnek olmaktadır.

5. Warren Bennis ( Vorın Benis)’in “Büyük başarılar, ancak başarabileceklerine inanan insanlar tarafından elde edilmiştir.” sözünün sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Başarmanın en büyük adımı, başarabileceğine inanmaktır. Başaracağımıza inandığımız zaman, karşımıza çıkan hiçbir engel bizi durduramaz.

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 232

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki haber metinlerini bir haber sunucusu olduğunuzu hayal ederek sesli okuyunuz.

Bora İsmail BİREN
Sporcu–Eskrim, Gençler Türkiye Eskrim Şampiyonası, Konya, 2014.
Karşılaşmayı 14-13 önde götürürken karşılıklı yapılan bir hamlede lehine yanlış karar veren başhakemi uyardı ve kazanacağı madalya rakibinin oldu.

Nihan GÜNEYLİGİL
Voleybolcu–Galatasaray
Galatasaray-Fenerbahçe Maçı, 2015.
Maç sırasında çıkan arbedede, seyircilerin hakemlere yabancı madde atmaları üzerine, kendi güvenliğini hiçe sayıp hakemlere kendini siper ederek onları korumaya çalıştı.

Yalçın ÇETİN
Spor Spikeri, Türkiye–Hollanda Millî Futbol Maçı, Konya, 2015.
Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye ile Hollanda arasında oynanan grup maçı için tribünlere gelen deneyimli spiker Yalçın Çetin, 90 dakika boyunca görme engelli seyircilerin arasında oturarak maçı radyodan anlatır gibi anlattı. Görme engelli seyircilerin, atmosferini hissettikleri ancak göremedikleri maçı yaşamalarını sağladı.

B) Yaşadığınız, tanık olduğunuz veya medya aracılığıyla öğrendiğiniz bir dürüst oyun (fair play) örneğini arkadaşlarınıza anlatınız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 233

5. ETKİNLİK

Okulunuzun spor faaliyetlerindeki başarıları ile ilgili gerçek veya kurgusal bir haber metni yazınız. Haber metninizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz. Örnek olarak haber sitelerinin spor menülerindeki haberlere göz atabilirsiniz.

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 234

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergelerden hareketle soruları cevaplayınız.

Sekiz takımın katıldığı bir turnuvayla ilgili bilgiler şöyle verilmiştir:

Karşılaşmalar eleme sistemiyle yapılmıştır. Karşılaşmayı kazanan takım bir üst tura çıkmış, kaybeden takım ise turnuvadan elenmiştir.

Aşağıdaki turnuva tabelasında kazanan takımlar “+” işaretiyle, kaybeden takımlar “-“ işaretiyle
belirtilmiştir.

1. Bu turnuvada şampiyon olan bir takım, kaç maç yaparak şampiyon olmuştur?

Cevap: Üç maç yaparak şampiyon olmuştur.

2. Yarı finalde H takımının F takımını elediği bir durumda E takımı yarı finalde hangi takımı elemiş olur?

Cevap: G takımını elemiş olur.

3. E takımının finalde elendiği durumda hangi takım şampiyon olmuştur?

Cevap: H takımı şampiyon olmuştur.

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Dinleme Metni Cevapları Sayfa 235

7. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni, altı çizili kelime ve kelime gruplarına dikkat ederek okuyunuz. Bu kelimelerin metnin başlığı ile ilişkisini açıklayınız.

Cevap: “Turp gibi olmak” deyimi sağlıklı olmak anlamına gelmektedir. Altı çizili kelime ve kelime grupları da sağlık ile ilgili kelimelerdir.

B) Anlamını bildiğiniz bir deyim ile ilgili hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: 

(örnektir)

KAŞ YAPAYIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAK

Düğünlerde, perşembe günü gelin hanımın yüzü süslenirmiş. Eskiden kalemkâr denilen kadınlar gelinin yüzüne saatlerce makyaj yaparlarmış. Gelinin kaşlarına, gözlerine özel kalemlerle şekil verirlermiş. Bu tür işler yapılırken düğün evinde de davetliler çalgı çalıp oyunlar oynarlarmış.
Ortalıkta oynamakta olan genç kızlardan birinin her nasılsa ayağı kaymış, bu arada makyaj yapan kadına çarparak yere düşmüş. Kadının elindeki sert uçlu kalem gelin hanımın gözüne batmış, zavallı kör olmuş.
Bu olaydan sonra gelin hanım yüzünden makyajcı kadın da işinden olmuş. Bu kadını kimse çağırıp bir daha ona iş vermemiş. Herkes:
— Bu kaş yaparken göz çıkaran kadını istemeyiz, demiş.

Alıntı: http://www.turkcede.org

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hacivat ve Karagöz ile ilgili bir araştırma yapınız.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak ulaşabileceğiniz yazılardan faydalanabilirsiniz.

Hacivat ve Karagöz Hakkında Kısa Bilgi

Gölge Oyunu Nedir?

Hacivat

Karagöz

*** Vazgeçmeyenlerin Hikayesi dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!