#EVDEKAL

#EVDEKAL

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları

Kara Tren Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 192-193-194-195-196-197
(Milli Kültürümüz Teması)

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları Sayfa 192

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Eskiden kullanılan ulaşım araçları ile ilgili yaptığınız araştırmanın sonuçlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

İnsanlar Eskiden Hangi Ulaşım Araçlarını Kullanırlardı?

2. Metnin başlık ve görselinden hareketle konusunu tahmin ederek arkadaşlarınızla paylaşınız.

(örnek) Metnin konusu tren yolculuğu olabilir.

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları Sayfa 193

1. ETKİNLİK

A) Türküyü dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap: 

saydam: İçinden ışığın geçmesine ve arkasındaki şeylerin görülmesine engel olmayan (cisim), şeffaf, transparan

teyit ettirmek: Doğrulatmak

levazım: Ordunun geri hizmetinde ihtiyacı olan bütün malzeme veya bu malzemeyi sağlayan bölüm

akıbet: Bir iş veya durumun sonu, sonuç

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

• Bitirdiği maketi saydam bir kutunun içine koyup rafa kaldırdı.

• Bu haberin doğruluğunu teyit ettirmeden yayımlayamam.

• Bu işin akıbeti pek hayırlı görmüyorum.

2. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metnin hikâyesinde hasret duyulan kişi kimdir?

Cevap: Babadır.

2. Dinlediğiniz türkünün hikâyesinde Osmanlı Devleti nasıl bir durumda anlatılmaktadır? Açıklayınız.

Cevap: Birçok cephede mücadele veren, asker ve mühimmat eksiği bulunan, yapılan savaşlarda büyük kayıpların verildiği, insanların üzgün ve çaresiz oldukları durumu anlatılmaktadır.

3. “Kara trenlerin kara haber getirmesi” ifadesi size neyi çağrıştırıyor? Anlatınız.

Cevap: O dönemdeki trenlerin rengi karadır. Yine o dönem mektuplar, gazeteler, haberler trenlerle taşınmaktadır. Savaş döneminde o trenlerle gelen ölüm haberleri nedeniyle kara trenlerin kara haber getirmesi düşüncesi vardır.

B) Dinlediğiniz metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere iki soru hazırlayınız.

Cevap: 

1- “Kara Tren” türküsünün söz yazarı ve bestekarı kimdir?

2- Savaş zamanında en çok neye veya kime ihtiyaç duyulmaktadır?

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları Sayfa 194

3. ETKİNLİK

Öğretmeninizin dinleteceği bir türküden hareketle bu türkünün hikâyesini kurgulayarak aşağıya yazınız.

Öğretmeninizin dinlettiği türküye göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görseldeki davranıştan hareketle bu davranışın kültürümüzdeki yerini ve önemini anlatacağınız bir konuşma yapınız.

Cevap:

Alttaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

El Öpmenin Kültürümüzdeki Yeri ve Önemi (Konuşma)

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları Sayfa 195

5. ETKİNLİK

A) Size verilen başlıktan hareketle aşağıya bilgilendirici bir metin yazınız.

FARKLI KÜLTÜRLERİN BEŞİĞİ ANADOLU

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konuyla ilgili yazılmış bir metin örneğine ulaşabilirsiniz.

Farklı Kültürlerin Beşiği Anadolu

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelimeleri ilgili başlıkların altına örnekteki gibi yerleştiriniz.

Çanakkale – kitaplık – annem – Türkçe – aslanağzı – çiçekçi – ağaçta
demiryolu – çantası – kapı – ilkbahar – Uşaklı

Cevap:

Basit Kelimeler

  • ağaçta
  • çantası
  • kapı

Türemiş Kelimeler

  • kitaplık
  • Türkçe
  • çiçekçi
  • Uşaklı

Birleşik Kelimeler

  • Çanakkale
  • aslanağzı
  • demiryolu
  • ilkbahar

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları Sayfa 197

7. ETKİNLİK

Yan sayfadaki haritada, ülkemizdeki demir yollarının bir bölümü ve demir yollarının geçtiği iller işaretlenmiştir.

A) Haritadaki illerin adlarını, kitabınızın sonundaki Türkiye haritasından yararlanarak harita üzerine yazınız.

Cevap:

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Demiryolları Haritası

Kara Tren Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Demiryolları Haritası

B) Bu haritaya göre, aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerleri doldurunuz.

Cevap:

1. Ankara’dan İzmir’e trenle gitmek isteyen bir kişi Eskişehir, Afyon ve Uşak illerinden geçmek zorundadır.

2. İstanbul’dan Sivas’a trenle yolculuk yapmak isteyen bir kişinin geçeceği üç il şunlardır:
Bilecik, Ankara, Yozgat

3. Kars – Elâzığ arasında trenle yolculuk yapan bir kişi, Malatya’dan hemen önce Sivas ilinden geçmek zorundadır.

4. Gaziantep – İstanbul arasında trenle yolculuk yapan bir kişi Konya’dan sonra Afyon, Eskişehir, Bilecik, Sakarya ve Kocaeli illerinden geçmek zorundadır.

5. Ankara’dan Afyonkarahisar’a trenle gitmek isteyen ve Yüksek Hızlı Tren’e de binmek isteyen bir kişi hangi illerden geçmelidir? Kişinin kullanacağı yolu tarif ediniz. Tarifinizi yaparken “önce, sonra, daha sonra, ardından” gibi ifadeleri kullanmaya çalışınız.

Ankara’dan Afyonkarahisar’a gitmek isteyen bir kişi önce Ankara – Eskişehir hızlı tren hattını kullanmalıdır. Daha sonra Eskişehir – Afyonkarahisar trenine binmelidir. Eskişehir’den Afyonkarahisar’a hızlı tren hattı olmadığından yolculuğunun bundan sonraki kısmını standart tren hattı ile devam edecektir. 

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını yazınız.

1. Sivas’ta yaşayan ve tren yolculuğu yaparak Ertuğrul Gazi Türbesi’ni ziyaret etmek isteyen bir kişi hangi illerden geçerek yolculuk yapmalıdır?

Cevap: Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir

2. Konya’da yaşayan ve tren yolculuğu yaparak Mustafa Kemal Atatürk’ün 4 Eylül 1919 tarihinde topladığı kongrenin binasını ziyaret etmek isteyen bir kişi hangi illerden geçerek yolculuk yapmalıdır?

Cevap: Ankara, Kırıkkale, Yozgat

3. Afyonkarahisar’da yaşayan ve tren yolculuğu yaparak Elâzığ’ı görmek isteyen bir kişi hangi illerden geçerek yolculuk yapabilir?

Cevap: Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Sivas, Malatya

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Yaşadığınız çevrede en fazla ilgilenilen spor dalı ile ilgili araştırma yapınız.

Çevrenizde ilgi gösterilen spor dalına göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

*** Kara Tren dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

26 Yorum

Yorum Yap