Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Kalem Kılıçtan Keskindir – Kompozisyon

“Kalem kılıçtan keskindir” sözünü açıklayan; yazının ilim öğrenmenin önemine vurgu yapan kompozisyon örneği.

Kalem Kılıçtan Keskindir - Kompozisyon

Kalem Kılıçtan Keskindir – Kompozisyon

Binlerce yıllık geçmişi olan dünyamız, bu güne gelene kadar pek çok aşamalardan geçmiştir. Bu aşamalarda pek çok savaşlar yaşanmış, galip devletler ve yenilen devletler ortaya çıkmıştır. Günümüze gelene kadar bu devletlerin yüzlercesi yıkılmış ve yerine yenileri kurulmuştur. Bin yıl önce var olan hiçbir devlet bugüne ulaşamamıştır. Ancak binlerce yıllık kitaplar bugün hala vardır. Kılıçla alınan ülkeler yıkılmasına rağmen, kalemle yazılan kitaplar varlığını sürdürmektedir. Çünkü kalem kılıçtan keskindir.

Kalem ile yazılan eserler, yazılan sözler zamanla milletlerin kültürleri olur. Kültürünü başka milletlere tanıtan ve benimseten toplulukların yıkılmasına imkan yoktur. Türk Halkı olarak tarihte onlarca devleti yıkılmış ve yerine yenisini kurmuş olarak bizlerin kültürü de asla kaybolmamıştır. Türk kültürü ve Türk tarihi kalemle yazılmıştır. Kalemle yazılan asla unutulmaz. Kalemle alınan da asla kaybedilmez. Kılıç ile alınan yerler ise zamanla yine kılıçla kaybedilebilir.

Osmanlı Devleti yüzyıllarca fethettiği topraklara adalet ile hükmetmiştir. Kalemden çıkan adaletin gücü, o toprakların yüzyıllarca Osmanlı Devleti’nde kalmasını sağlamıştır. O toprakların halkları Osmanlı Devleti’ne gönülden bağlanmıştır. Oysa zorbalıkla ve zulmederek onlarca ülkeyi işgal eden Moğollar buralarda hüküm sürememiştir. Çünkü kılıcın gücü ancak kılıç korkusu geçene kadardır. Oysa kalemin gücü sonsuzdur. Kişi kalemden doğan hakka ve adalete inanıyorsa, bu durumdan memnunsa asla isyan etmez. Kalem kılıçtan keskindir diyen atalarımız da buna dikkat çekmiştir. Tabii bu sözde bahsedilen “kalem”, aslında bilgi ve ilim demektir. Çünkü bilgi ve ilim içermeyen bir yazıyı kimse dikkate almaz.

Yüzyıllar önce yaşamış ünlü Türk Şairi Yunus Emre’nin “Söz Ola” isimli şiirinde de sözün, yani dolayısıyla “kalemin” gücü anlatılmıştır. Yunus Emre şiirin bir dörtlüğünde;

“Söz ola kese savaşı,

Söz ola kestire başı

Söz ola ağulu aşı,

Yağ ile bal ede bir söz” demiştir.

Şiirinde bir söz ile savaşların bitebileceğini ifade eden büyük Şair Yunus Emre, kalemden çıkacak bir emrin, bir ifadenin ne kadar önemli olabileceğine vurgu yapmıştır.

Kılıcın kan dökmekten başka bir gücü bulunmazken, kalemin gücü bunun çok daha üzerindedir. Bu duruma dikkat çeken atalarımız, yüzyıllarca öncesinden kalem kılıçtan keskindir demişlerdir. Kalemin nasıl etkili bir güç olduğunu anlamalı ve ilim öğrenmek için en üst seviyede çaba göstermeliyiz.

*** “Kalem kılıçtan keskindir” sözünü açıklayan; yazının ilim öğrenmenin önemine vurgu yapan kompozisyon örneği hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
clap
6
angry
5
unlike
2
happy
2
love
2
confused
0
sad

3 Yorum

Yorum Yap