İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 84-86-87-88-89
(Bilim ve Teknoloji Teması)

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları Sayfa 84

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Zamanla ilgili bulduğunuz atasözü ve deyimleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Zaman ile İlgili Atasözü ve Deyimler

2. İnsanoğlu neden zamanı ölçme ihtiyacı hissetmiş olabilir? Açıklayınız.

(örnek)

Eskiden atalarımız avcıydı. Av hayvanlarının ne zaman nerede olacağını hesaplayabilmek için zamanı ölçme ihtiyacı hissetmiş olabilirler.

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları Sayfa 86

1. ETKİNLİK

Metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu anlamlardan ve bulmacadaki ipuçlarından hareketle bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.

1. Bir şeyin toplandığı, biriktirildiği yer, depo.

Cevap: HAZNE

2. Temel düşünce, temel inanç, umde, prensip.

Cevap: İLKE

3. Ölçme işi.

Cevap: ÖLÇÜM

4. Durağan bir nokta çevresinde ağırlığının etkisiyle salınım yapan hareketli katı cisim.

Cevap: SARKAÇ

5. Makine ile yapılan.

Cevap: MEKANİK

6. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, sembol.

Cevap: SİMGE

7. İçinden sarkan tokmağının kenarlara vurması ile ses çıkaran madenden araç, kampana.

Cevap: ÇAN

8. Buluş.

Cevap: İCAT

6. Sınıf MEB Yayınları - İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Etkinlik Cevapları - Bulmaca

6. Sınıf MEB Yayınları – İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Etkinlik Cevapları – Bulmaca

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar zamanı kaç bölüme ayırırdı? Açıklayınız.

Cevap: İki bölüme ayırırlardı; gündüz ve gece.

2. Güneş saatleriyle zaman nasıl belirlenirdi? Bu saatin kullanımındaki zorluklar nelerdi?

Cevap: Daire şeklinde bir taşın ortasında bulunan işaret çubuğunun gölgesinin, taşın üzerindeki sayı ve simgelere denk gelmesiyle belirlenirdi. Havanın kapalı olduğu zamanlar ve geceleyin bu saatler kullanılamıyordu.

3. Metinde hangi saat türlerinden bahsedilmektedir? Bu saat türleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.

Cevap: Metinde güneş saati, kum saati, su saati, mum saati, mekanik ve dijital saatlerden bahsediliyor. Kum saati hariç tüm saatlerin üzerlerinde sayı  ve semboller bulunur. Kum saatinde ise bulunmaz.

4. Bir saat tasarımı yapsaydınız saatinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Saatimin cep telefonumu cebimden çıkarmadan yönetebilmesini isterdim. Saatimi kullanarak telefonla konuşma, çalan müziği değiştirebilme, gideceğim yeri gösterme, adımlarımı sayma, mesajlarımı sesli olarak okuma gibi özelliklere sahip olmasını isterdim.

5. Bir saat 60 dakika, bir gün 24 saattir. Zaman ölçülerinin tüm dünyada aynı olmasının yararları neler olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Dünyadaki iletişim ve ticaret konularında faydaları vardır.

6. Zamanı etkili ve verimli kullanmaktan ne anlıyorsunuz? Anlatınız.

Cevap: Zaman kendi kendine akıp giden bir süreçtir. Her geçen saat, ömrümüz boyunca yapacağımız işlere ayıracağımız sürenin de azalması demektir. Yapacağımız işleri kısa sürede bitirirsek, ertelemezsek zamanı verimli ve etkili kullanmış oluruz.

3. ETKİNLİK

Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünya hayal ediniz. Böyle bir dünyada yaşamın nasıl olacağı ile ilgili düşüncelerinizi açıklayan bir konuşma yapınız.

Cevap:

Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünyada tüm işler aksardı. Günlük yaşamımızda düzen diye bir şey olmazdı. Mesela okul ve ders saatleri belli olmadığı için eğitim hayatımızdan verim alamazdık. Otobüs saatleri belli olmadığı için duraklarda uzun süre beklemek zorunda kalabilirdik. Toplumsal düzen olmayacağından yaşamak zorlaşırdı. Düzen için zamanı ölçen araçların önemi büyüktür.

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları Sayfa 87

4. ETKİNLİK

A) Aşağıda bazı icat tasarım örnekleri verilmiştir. Metinleri sessiz okuyunuz.

Silecekli Gözlük

Ben olsam gözlüğüme otomatik bir silecek tasarlardım. Camı kirlendiğinde silerdi. Buğulandığında silici onu temizlerdi. Böylelikle her şey çok güzel ve net olurdu.

Seyyar Ev

Bir ev icat etmek istiyorum. Ama öyle böyle bir ev değil! Bu evin altında tekerlekleri olmalı. Seyyar evimi balkondaki direksiyondan kontrol edebilmeliyim. Böylece ev istediğim yere gitmeli. Bazen bir deniz kıyısına, bazen bir parka, bazen kırlara evimi götürebilmeli ve oralarda yaşayabilmeliyim.

Yan Silecekli Araba

Arabanın arka koltuğunda oturduğum için dışarıyı hep yan camlardan seyrediyorum. Ancak yağışlı havalarda dışarıyı görmekte zorlanıyorum. Arabalarda ön ve arka camlarda bulunan sileceklerden, yan camlar için de yapmak istiyorum.

Su Toplayan Şemsiye

Ben bir şemsiye icat etmek istiyorum. Bu şemsiyenin üzerine birkaç tane pet şişe yapıştırırdım. Yağmurda yürürken bu pet şişelerin içi yağmur suyuyla dolardı ve bu suyu kullanırdık.

B) Siz olsaydınız nasıl bir icat yapardınız? Aşağıdaki yönergeleri izleyerek yazınız.

Hayal gücünüze göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

İcadımın adı: Çalar saatli paspas

İcadım için kullanacağım malzemeler: Paspas, alarmlı dijital saat, basınç sensörü

İcadım ne işe yarayacak? Sabahları alarmı kapatıp uyumaya devam edince işe ya da okula geç kalanların sorununu çözecek. Çalan alarmın susması için paspasa basılması gerekiyor. Paspasa basmak için de kalkmak gerekiyor. Böylece kişi tamamen uyanıyor.

İcadımın çizimi:

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları - İcat Çizim Örnek

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları – İcat Çizim Örnek

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları Sayfa 88

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz ve verilen yönergelerden hareketle yaşamınızdan örnekler yazınız.

Bir kuyrukta sıra beklemek ne kadar uzun geliyor. Oysa bir gün bir bakıyoruz ki koskoca yıllar uçup gitmiş bile! Hem de nasıl olduğunu anlamadan… Bazen de öyle anlar oluyor ki sanki tüm duygularımızla yaşadığımız o birkaç saniye bize sonsuzmuş gibi geliyor. Şaşırdınız mı? Siz de daha önce hiç böyle hissetmiş miydiniz?

Gülizi ÖZEN

(örnek)

Zamanın çok yavaş geçtiğini hissettiğim bir an: Babamın, komşu evin camını top oynarken kırdığım için beni azarladığı an.

Zamanın çok hızlı geçtiğini hissettiğim bir an: Lunaparktaki çarpışan arabalara bindiğim an.

Zamanı durmuş gibi hissettiğim bir an: Çok sevdiğim babaannemin vefat haberini aldığım an.

6. ETKİNLİK

Zamanda yolculuk yapma şansınız olsaydı hangi zamana gidip neler yapmak isterdiniz? Düşüncelerinizi hikâye edici bir metin olarak yazınız. Yazınıza uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Hayal gücünüze göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

İSTEMEK VE ÇALIŞMAK

Yeni çıkan cep telefonunu arkadaşımda görmüştüm. Çok beğenmiştim. Babama istediğimi söyledim. “İleride paramız olursa alırız.” demişti.

Gece yatmadan önce bunu düşünüyordum. Acaba ileride paramız olacak mıydı? Babam o cep telefonunu alacak mıydı? Bir gece yine bunları düşünürken penceremde bir ışık belirdi. Işığın içinden bir adam çıktı. Çok korktum.

— Korkma, dedi adam. Ben gelecekten geliyorum. Ben aslında senim. İstersen seni kısa sürede olsa da geleceğe götürebilirim. Nereye gitmek istersin?

Çok heyecanlandım. Tabi ki cep telefonunu aldığım güne gitmek isterdim.

— Onu boş ver, dedi gelecekteki ben. Ben seni daha iyi bir zamana götüreceğim.

Birlikte ışığa girdik. Bir eve geldik. Ev çok güzeldi. Her yerde teknolojik aletler vardı. Bir kadın bize gülerek bakıyordu. İki çocuk da evin içinde oynaşıyorlardı.

— Burası neresi, diye sordum.

— Burası senin gelecekteki evin. Bizim hiç paramız olmadı. Babam bana istediğim cep telefonunu alamadı. Ama sahip olmak istediklerimi çalışarak kendim alabileceğimi anladım. Okulda çok çalıştım. Dereceler kazandım ve robot mühendisi oldum. Şimdi ise o istediğim cep telefonunu kendim çalışma odamda on dakikada yapabiliyorum.

Daha sonra beni eve kendi zamanıma geri getirdi. Demek ki bir şeyi çok istemekle sahip olunamıyordu. Bunun için çalışmak gerekiyordu.

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? Metni Cevapları Sayfa 89

7. ETKİNLİK

Şehrinizde düzenlenecek olan bilim şenliğine katılacaksınız. Ancak evinizdeki saatlerin hiçbiri doğru zamanı göstermiyor. Çünkü saatlerin ayarları bozulmuş. Saatlerden biri gerçek saatten 3 dakika, biri 14 dakika, diğeri de 20 dakika geri kalmıştır. Saatleri karşılaştırıp gerçek saatin kaç olduğunu bularak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Doğru Saat: 15.15

8. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metni okuyunuz. Metni okurken kişi adlarının yerine kullanılmış olan kelimeleri bularak altlarını çiziniz.

Cevap: 

Arkadaşlarım her yerde beni arıyormuş. Hâlbuki onlara: “Siz parka gidin, benim eve uğramam gerekiyor. Ben yarım saat sonra gelip sizi bulurum.” demiştim. Onlar da bana: “Tamam, o hâlde biz gidiyoruz, sen bize yetişirsin.” demişlerdi. Anlaştığımızı zannediyordum. Şimdi nasıl oldu da onları bulamadım, anlayamıyorum. Acaba saatim mi bozuldu? Bazen böyle sorunlar yaşıyorum. Sizin de başınıza geliyor mu böyle şeyler?

B) Yukarıdaki metinde kişi adlarının yerine kullanılan üç kelimeyi seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

» Masadaki bardağı sen mi kırdın?

»Merve akşam bizde kalacak.

» Dünkü maçı onlar kazandı.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hikikomori hakkında araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak hikikomori hakkında yapılan araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Hikikomori Nedir? Hikikomori Hastalığı Hakkında Bilgi

*** İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi? metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap