Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 42-44-45-46-47-48-49-50
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları - 3. Sınıf MEB Yayınları

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları – 3. Sınıf MEB Yayınları

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 42

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Çanakkale ilimizi haritadan bulunuz.

Cevap: 

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları - Haritada Çanakkale

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları – Haritada Çanakkale

2. Çanakkale Savaşı ile ilgili neler biliyorsunuz?

Cevap: Çanakkale Savaşı 1915-1916 yılları arasında yapılmıştır. Osmanlı Devleti ile yurdumuzu işgal etmeye çalışan itilaf devletleri arasında yapılmıştır. Türkler imkansızlıklara rağmen büyük azim ve cesaretleri ile savaşı kazanmışlardır. Savaş sırasında Seyit Onbaşı’nın, topun mermi doldurma makinesi bozulunca 250 kiloluk üç mermiyi sırtında taşıyıp topu doldurması büyük bir kahramanlık örneğidir.

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 44

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

cephe: Üzerinde savaşın sürdüğü bölge

stok: Bir gereksinimi karşılayacak maddeden çok miktarda yığma

mayın: Toprak altına, üstüne veya suyun içine yerleştirilen, doğrudan doğruya çarpma veya basınç etkisiyle patlayarak zarara yol açan patlayıcı madde

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1) Askerler nerede savaşıyordu?

Cevap: Farklı cephelerde savaşıyorlardı.

2) Tayın ne demektir?

Cevap: Askerlerin sabah, öğlen ve akşam menüleri.

3) 18 Ağustos 1917’de askerler sabah ne yemiştir?

Cevap: Üzüm hoşafı yemişlerdir.

4) Askerlerin günlük ekmek hakkı neden 500 grama indirilmiş?

Cevap: Buğday ve un stoklarının tükenmesi nedeniyle ekmek hakları 500 grama indirilmiş.

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 45

3. ETKİNLİK

Bilgi ve haber vermek, düşündürmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlere bilgilendirici metin denir. Bu metinler nesneldir, kişiden kişiye değişmez.

İlgi çekici, merak uyandırıcı bir olayın bir plan doğrultusunda anlatılmasına hikâye edici metin denir. Bu anlatımda yer, zaman, kişi kadrosu ve olay temel ögelerdir.

Verilen metinlerin altına türlerini yazınız.

Orhun Kitabeleri
Göktürk Devleti’nin ünlü hükümdarı Bilge Kağan dönemine ait altı adet yazılı ve dikili anıttır. Bu önemli eserlerden üç tanesi Kül Tigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına yazılmıştır. Türk adı ilk kez bu eserlerde yer almıştır.

Cevap: Bilgilendirici metin

Bir Yolcu
Bir zamanlar bir yolcu dağların derinliklerinde, kalın bir kar tabakasıyla kaplı az kullanılan bir patikada tek başına yürüyordu. Kar giderek derinleşiyor, yol giderek tehlikeli olmaya başlıyordu.

Cevap:Hikaye edici metin

4. ETKİNLİK

Başarıya ulaşmak için karşılaştığınız zorlukları nasıl aşabilirsiniz? Konuşmanızda yeni öğrendiğiniz kelimeleri kullanmaya özen gösteriniz.

Cevap: 

Başarıya ulaşmak için karşılaştığımız zorlukları inanç, azim ve sabırla aşabiliriz. Bazen başarı yolunda planlarımız gerçekleşmez. Başarıya olan inancımız ile hemen yeni planlar yaparız. Gerçekleşmesi gerekenler hemen gerçekleşmez. Sabrederek gerçekleşmesini bekleriz. Bazen de yapacağımız işleri yapamayacağımızı sanırız. Azim ederek işin gerçekleşmesi için elimizden geleni yaparız. Başarıya olan inancımızı kaybetmezsek, tüm zorluklara rağmen mutlaka başarıya ulaşırız.

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 46

5. ETKİNLİK

Kırmızı renkte verilen kelimelerin eş anlamlılarını bulunuz. Bulduğunuz kelimeyi çevreleyen çiçeği boyayınız.

Cevap: 

vatan eş anlamlısı: yurt

gönül eş anlamlısı: kalp

ulus eş anlamlısı: ülke

savaş eş anlamlısı: harp

önder eş anlamlısı: lider

medeni eş anlamlısı: uygar

devrim eş anlamlısı: inkılap

okul eş anlamlısı: mektep

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 47

6. ETKİNLİK

Zıt anlamlı kelimelerin bulunduğu kutuları belirleyiniz. Belirlediğiniz kutuların üzerindeki harfleri sırasıyla kullanarak şifreyi çözünüz.

Cevap: 

3. Sınıf MEB Yayınları Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Etkinlik Cevapları - Zıt Anlamlı Kelimeler

3. Sınıf MEB Yayınları Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Etkinlik Cevapları – Zıt Anlamlı Kelimeler

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 48

7. ETKİNLİK

a) Noktanın kullanıldığı yerlerle ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

Kısaltmaların sonuna konur.
Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.
Tarih yazılışlarında gün, ay ve yıl belirten sayıların arasına konur.
Sıra bildiren sayılardan sonra konur.

NOKTA

• Prof.Dr. Aras BİLİR tıp alanında çalışıyor.
• Annem pazardan elma aldı.
• Gülten 15.03.2008 tarihinde doğdu.
• Kutay, 2. sırada oturuyor.

b) Noktanın kullanımına uygun örnek cümleler yazınız.

Cevap: 

» Askeri birliği Bnb. Aykut TÜRK teftiş edecek. (Bnb. → Binbaşı)

» Yarın yeni evimize taşınıyoruz.

» Okullar 19.09.2018 tarihinde açıldı.

» Dükkanı geçtikten sonraki 3. sokakta oturuyorum.

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 49

8. ETKİNLİK

Çanakkale Cephesinde savaşan kahramanlardan Seyit Onbaşı’ya bir mektup yazınız. Yazdığınız mektubu arkadaşlarınıza okuyunuz.

Cevap: 

(örnektir)

20/10/2018

Sevgili Seyit Onbaşı,

Çanakkale Savaşı’nda yaptığın kahramanlığı herkes konuşuyor. O kocaman top mermisini nasıl sırtladın, nasıl topun ağzına koydun çok şaşırdık.

Biz sana borçluyuz. Senin ve arkadaşlarının sayesinde, biz burada rahat sınıflarımızda, düşman korkusu olmadan eğitim görüyoruz. Sokaklarda rahatça oynuyoruz. Kahramanlığınız ile düşmana öyle bir korku salmışınız ki bir daha bizimle savaşmayı göze alamıyorlar.

Onbaşım, sana çok teşekkür ederiz. Azmin ve inancınla, yaptığın kahramanlıkla bize örnek oldun. Biz de vatanımızı korumak için elimizden geleni yapacağız.

Sevgi ve saygılarımla…

İmza
Ahmet TÜRK

Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü Metni Cevapları Sayfa 50

9. ETKİNLİK

Kelimeleri özenli ve okunaklı şekilde yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Her Eve Asılması Gereken Çanakkale Menüsü metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!