Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları

Hoşça Kalın Güle Güle metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayıncılık 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 16-19-20-21-22
(Birey ve Toplum Teması)

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayıncılık

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları Sayfa 16

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Günlük konuşmalarınızda, kullandığınız kelimelere dikkat eder misiniz.? Açıklayınız.

Cevap: 

(örnek)

Dikkat ederim. Kelimelerin doğru yazılışına göre konuşmaya çalışırım. Şiveli konuşmaktan kaçınırım.

2. “Dil yanlışı” ne demektir, en çok yapılan dil yanlışları nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Dil yanlış demek kısaca konuşurken veya yazarken, bilerek ya da bilmeyerek konuşulan dilin kurallarına uymamaktır. Kelimelerin yanlış telaffuz edilmesi, eklerin doğru yazılmaması, noktalama işaretlerinin doğru kullanılmaması, anlatım bozuklukları dil yanlışlıklarına girer.En çok yapılan dil yanlışlarına “herkes” yerine “herkez” demek, “beğen” yerine “beyen” demek, konuşulduğu gibi yazı yazmak (gitmiycem, yabıştırıcı, dövcem… gibi) dahi anlamına gelen “-de,-da” ekini bitişik yazmak gibi örnekler verilebilir.

3. Hazırladığınız telefon konuşmasını canlandırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak telefon konuşması örneklerine ulaşabilirsiniz.

Telefon Konuşması Örneği

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları Sayfa 19

1. ETKİNLİK

Metinde geçen “hoşça kalın, güle güle” sözlerini ne zaman ve hangi durumlarda kullandığınızı yazınız.

Cevap: Karşılıklı iletişimden sonra kişiler birbirlerinden ayrılırken giden kişi “hoşça kalın” der. Kalan kişi de “güle güle” der.

Bu sözleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

Cümlem: Ben gidiyorum Samet, hoşça kal.

Cümlem: Güle güle Sema, yine beklerim.

2. ETKİNLİK

Metinde anlamını bilmediğiniz kelimeleri defterinize not ediniz. Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap: 

sekreter: Özel veya kamu kuruluşlarında belli bir makama, kişiye yardımcı olmak amacıyla haberleşmeyi sağlayan, yazışma yapabilen görevli

punduna getirmek: Bir şeyi yapmak için uygun zamanı ve yeri seçmek

alaca: Birkaç rengin karışımından oluşan renk, ala

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları “Hoşça Kalın, Güle Güle” metninden hareketle cevaplayınız.

1) Yazar, yaşadığı hangi olaylardan yakınmaktadır?

Cevap: Vedalaşma sözlerinin yanlış kullanıldığından yakınmaktadır.

2) Yazar, telefon konuşması “Güle güle!” denilerek bitirildiğinde neler hissediyor?

Cevap: Telefon konuşmaları “Güle güle!” diye bitirilmeyeceği için sinirleniyor.

3) Yazara göre telefon konuşmaları neden “Güle güle!” denilerek bitirilemez?

Cevap: Telefonu eden kişi bir bakıma gelen kişidir. “Güle güle!” demek uğurlamaktır. Gelen kişi uğurlama yapamayacağına göre bu sözü söylemek yanlıştır.

4) Yazarın Türkçenin günlük kullanımı ile ilgili düşünceleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Yazar günlük konuşmalarda Türkçenin doğru kullanılmadığını düşünüyor. Bunu yabancı filmlere ve batı hayranlığına bağlıyor. İnsanların düşünmeden konuştuğunu belirtiyor.

5) Metinde yazar, telefonla konuşurken hangi hataların yapıldığından bahsediyor? İki tane örnek veriniz.

Cevap: Arayan kişinin “Güle güle!” diyerek kapatması. Arayan kişinin gece olmasına rağmen “İyi günler.” diyerek telefonu kapatması.

6) Telefonda konuşurken kullandığınız ifadelere dikkat ediyor musunuz? Neden?

Cevap: (örnek) Evet ediyorum. Sağlıklı bir iletişim için ana dilimizi doğru kullanmalıyız.

7) Yazar, metindeki bu tür konuşma hatalarına neden dikkat çekiyor olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Günümüzde insanlar konuşurken dilimizin kurallarına dikkat etmiyorlar. Bu durum insanlar arasındaki iletişimi olumsuz olarak etkiliyor. Yazar da buna dikkat çekmek istemiştir.

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları Sayfa 20

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

Cevap:

Metnin konusu: Günlük konuşmalarda dilin doğru kullanımı

Metnin ana fikri: Günlük konuşmalarımızda dilimizi düşünerek ve doğru kullanmalıyız.

5. ETKİNLİK

“Hoşça Kalın, Güle Güle” metninden alınan aşağıdaki bölümü okuyunuz.

Daha sonra dikkat ettim, yerli dizilerde de böyle oluyor konuşmalar. “Baba Evi”nde Uzun Şevki gelmiş, yeni tutulan evin badanasına yardım etmiştir. Şevki giderken “Hoşça kalın!” der, evin küçük kızı Bilge karşılık verir.

a) Yazar kendi fikrini açıklarken bir dizi adını niçin vermiştir?

Cevap: Savunduğu düşünceyle ilgili örnek göstermek için vermiştir.

b) Bu dizinin adını vermesinin parçaya nasıl bir katkısı olmuştur?

Cevap: Parçadaki savunulan düşüncenin daha anlaşılır ve akılda kalıcı olmasını sağlamıştır.

c) Siz de günlük hayatta yapılan dil yanlışlarıyla ilgili örnekler yazınız.

Cevap: “herkes” yerine “herkez” demek, “beğen” yerine “beyen” demek, konuşulduğu gibi yazı yazmak (gitmiycem, yabıştırıcı, dövcem… gibi).

6. ETKİNLİK

Aşağıda verilen telefon kullanma kılavuzunu inceleyiniz.

Bu kılavuzu kullanma
Bu kullanım kılavuzu özel olarak cihazınızın işlevleri ve özellikleri konusunda size yol göstermek için tasarlanmıştır.

Önce beni oku
Güvenli ve doğru kullanımı sağlamak için cihazınızı kullanmadan önce lütfen tüm güvenlik önlemlerini ve bu kılavuzu dikkatle okuyun.

Bu kılavuzdaki açıklamalar, cihazınızın varsayılan ayarlarını esas almaktadır.

Bu kullanım kılavuzunda kullanılan resimlerin ve ekran görüntülerinin görünümü gerçek üründen farklı olabilir.

Kullanılabilir özellikler ve ek hizmetler cihaza, yazılıma veya servis sağlayıcıya göre değişebilir.

Uygulamalar ve işlevleri ülkeye, bölgeye ya da donanım özelliklerine göre değişebilir.

Lütfen bu kılavuzu saklayın.

a) Farklı karakterlerde verilen kullanma kılavuzunda okumakta zorlandığınız yerler oldu mu? Açıklayınız.

Cevap: Olmadı. Karakterler okunaklıdır.

b) Kullanma kılavuzu; cihazınızın bakımı, saklanması, korunması vb. hakkında sizi nasıl yönlendirmektedir? Açıklayınız.

Cevap: Kullanım kılavuzu; cihazımızın bakımı, saklanması, korunması vb. hakkında bizi doğru yönlendirmektedir. En doğru bilgileri cihazı üretenler verebilir. Kılavuzlara uymadan cihazı kullanmak sorunlara yol açabilir.

c) Oyuncaklarınızın kullanma kılavuzunu okuyor musunuz? Neden?

Cevap: (örnek) Okuyorum. Oyuncağın nasıl çalıştığını anlamak ve oyuncağın bozulmaması için neler yapmam gerektiğini bilmek için kılavuzu okuyorum.

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları Sayfa 21

7. ETKİNLİK

Türkçeyi doğru, etkili ve güzel kullanmanın iletişimdeki önemini anlatan bir konuşma yapınız. Konuşmanızı günlük hayattan vereceğiniz örneklerle zenginleştiriniz.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

Türkçeyi Doğru Kullanmanın İletişimdeki Önemi – Konuşma

8. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki cümleleri altı çizili kelimelere dikkat ederek okuyunuz.

• “Güle güleee”ler sinirime dokunuyor.
• Kafayı takacak başka şey kalmamış gibi vedalaşmalara, iyi dileklere taktım bugünlerde.
• Bir rahatladım, bir hafifledim o kadar olur.

a) Yukarıdaki cümlelerde altı çizili kelimeler gerçek anlamda mı kullanılmıştır? Neden?

Cevap: Hayır. Sözcüklerin ilk anlamları ile kullanılmamıştır.

b) Bu kelimelerin gerçek anlamıyla yukarıdaki anlamı arasında fark var mıdır? Açıklayınız.

Cevap: Vardır. Mesela “Sinire dokunmak” denince gerçek olarak vücudumuzdaki bir sinire elimizle dokunulduğunu anlarız. Fakat burada kastedilen “sinirlenmek”tir. Anlam farkı vardır.

c) Aşağıda verilen kelimeleri mecaz anlam içerecek şekilde cümlede kullanınız.

Cevap: 

KELİMELERCÜMLELERİM
tutmak →Bugün gelen arkadaşını gözüm pek tutmadı.
bağlamak →Elindeki resme bağlandı kaldı.
soğuk →Arkadaşım bugünlerde bana soğuk davranıyor.
sert →Öğretmenin sert bakışlarından hepimiz korktuk.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki kutucuklarda verilen sözleri kullanarak bir metin yazınız. Yazınıza başlamadan önce bir taslak oluşturunuz.

güle güle – hoşça kal – merhaba – arkadaş – gülümseme

Cevap: 

(örnek)

Yazı çalışmam için sırasıyla yapacaklarım:

  1. Metnin konusunu belirleyeceğim.
  2. Metnin ana fikrini belirleyeceğim.
  3. Giriş geliş ve sonuç bölümlerde nelerden bahsedeceğimi belirleyeceğim.
  4. Metni anlaşılır bir dille, yazım kurallarına uygun olarak yazacağım.
  5. Metne bir başlık belirleyeceğim.

Hoşça Kalın Güle Güle Metni Cevapları Sayfa 22

KONUŞMAK

Konuşamadığımızı düşünün. Düşüncelerimizi, anlatmak istediklerimizi beden dilimizle anlatmak zorunda kaldığımızı hayal edin. Hayat ne kadar zor olurdu değil mi? Kendimizi tam olarak anlatamayız. Anlattıklarımız yanlış anlaşılabilir. Böyle düşününce konuşarak anlaşmanın ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz değil mi?

Peki doğru ve düşünerek konuşmaya ne kadar dikkat ediyoruz? Her kelimeyi anlamına uygun olarak kullanıyor muyuz? Cümlelerimizi kurallara uygun olarak kuruyor muyuz?

Çevrenizdeki insanlara bakın. Arkadaşlarınızla, ailenizle, öğretmenlerinizle konuşurken yanlış anlaşıldığınız oluyor mu? Aklınızdakileri tam olarak konuştuğunuz kişiye aktarabiliyor musunuz?

Cevabınız evetse, dilimizi doğru kullanıyorsunuz demektir. Yok, iletişim problemleri yaşıyorsanız, kimse sizi anlamıyorsa, kendinizi anlatmak için büyük bir çaba sarf ediyorsanız üzgünüm; böyle devam ederseniz etrafınızdaki kişiler sizi ciddiye almamaya başlayacaktır.

Sağlıklı bir iletişim için sadece doğru konuşmak yetmez. Aynı zamanda kibar da olmanız gerekiyor. Birini gördüğünüzde iletişime geçmeden önce “merhaba” demek, ayrılırken “hoşça kal”, “güle güle” gibi iyi dileklerde bulunmak, insanların sizin hakkınızda olumlu düşünmesini sağlar.

Toplum içinde sağlıklı bir iletişim kurmak çok önemlidir. İletişiminiz ne kadar iyi ise yaşamınız da o kadar kolay ve güzel olur. Bu nedenle ana dilimizi doğru kullanmalı, düşünerek konuşmalı ve her zaman kibar olmalıyız.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Türk kültüründe misafirin önemini ve misafirliğin sosyal hayattaki yerini belirten bir konuşma hazırlayınız. Konuşmanızı misafirliği konu alan görsellerle destekleyiniz. Konuşmanız için prova yapmayı unutmayınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

Türk Kültüründe Misafirin Önemi – Konuşma

*** Hoşça Kalın Güle Güle metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

39 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!