Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Güz Metni Cevapları

Güz metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 148-149-150-151-152 (Doğa ve Evren Teması)

Güz Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Güz Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Güz Metni Cevapları Sayfa 148

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Küresel ısınmayla ilgili araştırmalarınızı arkadaşlarınıza sununuz.

Küresel Isınma ile İlgili Bilgiler

2. Küresel ısınmanın ülkemizdeki etkileriyle ilgili yazınızı arkadaşlarınıza okuyunuz.

Aşağıdaki butona tıklayarak örnek yazıya ulaşabilirsiniz.

TIKLA

Güz Metni Cevapları Sayfa 149

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen, aşağıda anlamları ve bazı harfleri verilen sözcükleri belirleyip yazınız.

Cevap:

ufuk — Düz arazide veya açık denizde gökle yerin birleşir gibi göründüğü yer.

kül — Alna düşen kısa kesilmiş saç, perçem.

çardak — Asma vb. bitkilerin dallarını sardırmak için direklerle yapılmış yer.

kehribar — Süs eşyası yapımında kullanılan, açık sarıdan kızıla kadar türlü renklerde, yarı saydam, kolay kırılır ve bir yere hızlıca sürtüldüğünde hafif cisimleri kendine çeken, fosilleşmiş reçine, saman kapan, kıl kapan.

dişbudak — Zeytingillerden, kerestesi sert ve değerli bir ağaç, demircik.

asma — Asmagillerden, dalları çardak üzerine yayılan üzüm vb. bitkiler.

şafak — Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık.

b. Belirlediğiniz sözcüklerden dört tanesini, birer cümlede kullanınız.

Cevap:

1- Tarlada çardağın altında içilen çayın bir başka oluyor.

2- Dedemden kalan kehribar tespihi çekmecemde saklıyorum.

3- Babam, saha çok üzüm versin diye asmayı budadı.

4- İşe geç kalmamak için şafak söker sökmez yola çıkıyor.

2. ETKİNLİK

Aşağıya metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız. Neden bu başlığı seçtiğinizi belirtiniz.

Cevap:

Başlığım: OLUR

Bu başlığı seçme nedenim: Şiirde sık sık bu kelime geçmesinden dolayı ilgi çekici olacağını düşünmem.

Güz Metni Cevapları Sayfa 150

3. ETKİNLİK

Metinde söz sanatı yapılan cümleleri aşağıya yazınız. Cümlelerdeki söz sanatlarını belirtiniz.

Cevap:

CümleSöz Sanatı
Bu ufuklarda şafak, gül gül olur;BENZETME
Tanıdık asmaların çardaktaKİŞİLEŞTİRME
Muhteşem yangını güz ülkesinin, / Doymadan seyrine, bir gün kül olur!ABARTMA

4. ETKİNLİK

a. Şiirdeki ses benzerliklerini örnekteki gibi belirleyiniz.

… gül olur;
… bülbül olur.

Cevap:

…yağmur
…olur!

…dereler,
…olur!

b. Bu ses benzerliklerinin şiire neler kattığını aşağıya yazınız.

Cevap: Ses benzerlikleri şiire ahenk katmıştır.

5. ETKİNLİK

Yandaki karikatürü inceleyiniz. Karikatürle ilgili düşüncelerinizi aşağıya yazınız.

Cevap: Karikatürde nesli tükenmekte olan iki hayvanın (kutup ayısı ve penguen), buza benzetilmiş erimekte olan bir dünyanın üzerinde, ellerinde bir pankartla görüyoruz. Karikatürün verdiği mesaj: Eğer küresel ısınmaya engel olamazsak dünya ve canlılar yok olacak!

Güz Metni Cevapları Sayfa 151

6. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyiniz.

• Gittiği her ülkeden süs eşyası almış.
• Hasan amca sonunda memleketinden ayrılmayı göze almış.
• Sevdiği yazarın tüm kitaplarını aldırmış.

b. Hangi cümledeki fiilin yapım eki aldığını söyleyiniz.

Cevap: Sevdiği yazarın tüm kitaplarını aldırmış.

c. Hangi cümledeki fiilin birden fazla sözcükten oluştuğunu belirleyiniz.

Cevap: Hasan amca sonunda memleketinden ayrılmayı göze almış.

ç. Hangi cümledeki fiilin yapım eki almadığını belirtiniz.

Cevap: Gittiği her ülkeden süs eşyası almış.

d. Cümlelerde geçen fiilleri tablodaki uygun kutucuklara yazınız.

Cevap:

Basit FiilTüremiş FiilBirleşik Fiil
almışaldırmışgöze almış

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiilleri yapılarına göre inceleyiniz. Tablodaki uygun yerlere örnekteki gibi yazınız.

başlıyoruzokurumburnunun dikine gitmekunutursun
gülüverdihatırlatınızgörüşelimkayboldu
izleyecekleruyuyakalsamağlattısusturmalısın
kızdırdımteşekkür etmelibekleyeceğizdoğuyor

Cevap:

Basit FiillerTüremiş FiillerBirleşik Fiiller
okurum

unutursun

izleyecekler

bekleyeceğiz

doğuyor

başlıyoruz

hatırlatınız

görüşelim

ağlattı

susturmalısın

kızdırdım

burnunun dikine gitmek

gülüverdi

kayboldu

uyuyakalsam

teşekkür etmeli

Kök hâlinde olan ya da sadece çekim eki alan fiillere “basit fiiller”, yapım eki alan fiillere “türemiş fiiller”, en az iki sözcüğün birleşmesiyle oluşan fiillere “birleşik fiiller” denir.

Güz Metni Cevapları Sayfa 152

8. ETKİNLİK

Aşağıya “doğa” konulu bir kompozisyon yazınız. Yazınızda giriş, gelişme, sonuç bölümlerine dikkat ediniz. Yazınızı zenginleştirmek için atasözleri, deyimler ve özdeyişlerden yararlanınız.

Cevap:

Aşağıdaki butona tıklayarak doğa konulu bir kompozisyon örneğine ulaşabilirsiniz.

Çevrenin ve Doğanın İnsanlar İçin Önemi

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Çevre kirliliğiyle ilgili gazete ve dergi haberleri derleyiniz.

Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak çevre kirliliği ile ilgili haberlere ulaşabilirsiniz.

http://www.gazetevatan.com/cevre-kirliligi-nedeniyle-361-bin-lira-ceza–1287791-gundem/

https://www.trthaber.com/haber/yasam/cevre-kirliligine-dikkati-cekmek-icin-sehir-coplugunde-oyun-parki-kurdu-443091.html

https://www.gercekgundem.com/yurttan-haberler/138405/karsiyaka-belediyesinden-cevre-icin-onemli-adim

2. Çevreyi korumak için neler yapılması gerektiğini araştırınız.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak çevreyi korumak için neler yapılması gerektiği hakkındaki araştırma yazılarına ulaşabilirsiniz.

Doğayı ve Çevreyi Korumak İçin Ne Tür Önlemler Alınabilir?

*** Güz metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

7 Yorum

Yorum Yap