#EVDEKAL

#EVDEKAL

Dostluğa Dair Metni Cevapları

Dostluğa Dair metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 258-259-260-261-262-263
(Birey ve Toplum Teması)

Dostluğa Dair Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Dostluğa Dair Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Dostluğa Dair Metni Cevapları Sayfa 258

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız “dostluk” konulu atasözlerini arkadaşlarınızla paylaşınız.

Dostluk Konulu Atasözleri

2. Gerçek bir dostun özellikleri neler olabilir? Anlatınız.

Gerçek dost kendi çıkarlarını ön plana koymamalı, anlayışlı olmalı, sizi olduğu gibi kabul etmeli, her zaman yanınızda olmalı, dürüst olmalıdır.

Dostluğa Dair Metni Cevapları Sayfa 259

1. ETKİNLİK

A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını bulunuz. Bunların sözlükteki anlamlarını karşılarına yazınız.

Cevap:

bilge: Bilgili, iyi ahlaklı, olgun ve örnek (kimse)

şükran: İyilik bilme, gönül borcu, minnettarlık

arzu: İstek, dilek

şebnem: Havada buğu durumundayken akşamın ve gecenin serinliğiyle yerde veya bitkilerde toplanan küçük su damlaları, çiy

B) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.

Cevap:

• Hayatı boyunca yaşadıkları ve okuduğu binlerce kitap onu bilge bir insan haline getirdi.

• Mektubuma başlamadan önce yaptığınız yardımlar için size şükranlarımı sunmak istiyorum.

• Tek arzum babamın bir an önce iyileşmesidir.

• Ovada, şebnemlerin ıslattığı çiçeklere çarpa çarpa dört nala koşmaya başladı.

2. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, dostu nelere benzetmektedir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap: Tarlaya, sofraya benzetmektedir.

2. “Dostunuz fikrini söylerken aklınızdan geçen ‘hayır’ dan korkmaz, ‘evet’i kendinize saklamazsınız.” cümlesiyle yazar ne anlatmak istemektedir? Açıklayınız.

Cevap: İnsan ilişkilerinde kişiler karşısındaki kişinin düşüncelerini tam olarak bilmediği için aklından geçenlerin tümünü rahatça söyleyemez. Fakat dostunuz olan kişiyi tanıdığınız ve sevdiğiniz için, onunla kendi düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmezsiniz.

3. Metnin konusu ve ana fikri nedir? Açıklayınız.

Cevap: Metnin konusu, dostluk; ana fikri, ihtiyaç duyduğunuzda yanınızda olan kişi, sizin gerçek dostunuzdur.

4. Dostluk ve güven olmayan bir dünya nasıl olurdu? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İnsanlar yaradılışları gereği toplu halde yaşamak zorundadır. Eğer toplumu oluşturan kişiler arasında güven ve dostluk olmazsa, o toplum sağlıklı bir toplum olamaz ve yok olur. Dünyada yaşayanlar arasında güven olmasaydı, dünyada savaşlar hiç bitmez, bütün insanlık zamanla yok olurdu.

B) Metinden hareketle arkadaşlarınıza yöneltmek üzere üç soru hazırlayınız.

Cevap:

1. Dostluk, hangi yönüyle tarlaya benzetilmektedir?

2. Dostumuzdan ayrıldığımızda niçin üzülmeyiz?

3. Dostlukta tek amaç ne olmalıdır?

Dostluğa Dair Metni Cevapları Sayfa 260

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadeleri kendi duygu ve düşüncelerinizle tamamlayınız.

Cevap: 

(örnektir)

Dostluk yemek gibidir. Çünkü insanın yaşaması için yemesi gibi dostlarına da ihtiyacı vardır.

İnsan misafir gibidir. Çünkü dünyaya gelip giderler.

Mutluluk kuş gibidir. Çünkü çok fazla sıkarsak ölür, biraz gevşek bırakırsak kaçar gider.

Güven baraj duvarı gibidir. Çünkü bir kere yıkıldı mı verilen zararların telafisi mümkün değildir.

Huzur çok sevdiğimiz bir yiyecek gibidir. Çünkü hemen bitmesin diye yavaş yavaş yerken, biri gelip yiyecek diye de çabuk çabuk yemek isteriz.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Seçtiğiniz görselle ilgili bir konuşma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

Arkadaşlığın ve Dostluğun Önemi

Dostluğa Dair Metni Cevapları Sayfa 261

5. ETKİNLİK

A) “Dostluk” konulu bir şiir yazınız. Şiirinizde ahenk unsurlarına dikkat etmeyi
ve şiirinize uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Cevap:

(örnektir)

DOSTLUK ÜSTÜNE

Dost var, düzde yoldaştır
Dost var, sözde yoldaştır
Yakın ırak fark etmez
Dost var, özde yoldaştır

Varsın acı söylesin
Sakla dostun sözünü
Vefasız deli desin
Kokla dostun sözünü

Ali Acar (Ozan Aksi)

Alıntı: https://www.edebiyatdefteri.com/siir/1208185/dostluk-ustune.html

B) Yazdığınız şiirdeki ahenk unsurlarını açıklayınız.

Cevap:

Birinci kıtadaki “z” harfleri aralarında kafiyelidir. “-de yoldaştır” ek ve sözcüğü rediftir.

İkinci kıtadaki “e” ve “la” harfleri aralarında kafiyelidir. “-sin” eki ve “dostun sözünü” kelime grubu rediftir.

Şiir 7’li hece ölçüsü ile yazılmıştır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki ünlem cümlelerini yay ayraç içindeki anlamları verecek şekilde örnekteki gibi tamamlayınız.

Cevap: 

Aaa, yeter artık! (kızma)

Aaa, telefonumu almadım! (anımsama / fark etme)

Aaa, yazık olmuş çocuğa! (acıma)

Aaa, bizimle gelmiyormuş mu? (üzülme)

Dostluğa Dair Metni Cevapları Sayfa 262

7. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki deyimlerle bu deyimlerin anlamlarını örnekteki gibi eşleştiriniz.

1- El ele vermek

2- Elini taşın altına koymak

3- Kol kanat germek

4- Omuz omuza

5- Gözlerinin içi gülmek

6- Kulak vermek

7- Yol göstermek

Cevap: 

4- Dayanışma içinde, birlikte.

6- Merak edip dinlemek, işitmeye çalışmak.

5- Çok sevindiği yüzünden, gözlerinden belli olmak.

2- Bir konuda sorumluluk üstlenmek.

7- Kılavuzluk etmek, yolu bilmeyene anlatmak, tarif etmek.

3- Yardım etmek, korumak, himaye etmek.

1- Birlikte davranmak, bir konuda birleşmek.

B) Yukarıdaki deyimleri inceleyiniz. Bu deyimlerin arasında nasıl bir anlam ilişkisi vardır? Açıklayınız.

Cevap: Deyimler, dostluk ilişkileri ile ilgilidir.

C) Anlamını öğrendiğiniz deyimlerden üçünü seçerek bir paragraf yazınız.

Cevap: Yaşamımızda engellerle karşılaştığımızda dostların her biri elini taşın altına koyması gerekir. Daha bilgili ve tecrübeli olan diğerine yol göstermelidir. Böylece dostumuzla el ele vererek hayatımızdaki tüm engelleri aşabiliriz.

Dostluğa Dair Metni Cevapları Sayfa 263

8. ETKİNLİK

A) Öğretmeninizin dinleteceği, bestesi Şanar Yurdatapan’a ait olan “Arkadaş” adlı şarkının konusunu ve ana duygusunu bulunuz.

Cevap: 

Konu: Arkadaşlık

Ana Duygusu: Arkadaşlığa verilen değer

B) Dinlediğiniz şarkıyı beğenip beğenmediğinizi nedenleriyle açıklayınız.

C) Dinlediğiniz şarkının sizde çağrıştırdığı duygu ve düşüncelerden hareketle hikâye edici bir metin yazınız. Metninizi yazarken yıl boyunca öğrendiğiniz deyim ve atasözlerinden de yararlanınız.

Alttaki butona tıklayarak hikaye örneğine ulaşabilirsiniz.

Dostluk Konulu Hikaye

*** Dostluğa Dair metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

5 Yorum

Yorum Yap