Canım Kitaplığım Metni Cevapları

Canım Kitaplığım metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 26-28-29-30-31
(Okuma Kültürü Teması)

Canım Kitaplığım Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Canım Kitaplığım Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 26

HAZIRLIK ALIŞMALARI

1. Sınıfa getirdiğiniz kitabı arkadaşlarınıza tanıtınız.

Getirdiğiniz kitaba göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz. Kitabınızı tanıtırken aşağıdaki soruları cevaplayabilirsiniz:

  • Kitabın ismi nedir?
  • Kitabı yazarı kimdir?
  • Kitap ne zaman basılmıştır?
  • Elinizdeki kitap kaçıncı baskıdır?
  • Kitap hangi yayınevinde basılmıştır?
  • Kitap kaç sayfadır?
  • Kitabın türü nedir? (Hikaye, fabl, masal, şiir, bilgilendirici, fikir vs.)
  • Kitabın konusu nedir?
  • Kitap hakkında arkadaşlarınıza vereceğiniz tavsiyeler nelerdir?

2. Sizce iyi bir kitap hangi özelliklere sahip olmalıdır?

Cevap: 

  • Kitap kapağındaki görseller canlı, ilgi çekici ve içeriğiyle uyumlu olmalıdır.
  • Kitap kapağı ve sayfaları dayanıklı, kaliteli kağıttan olmalıdır.
  • Kitaptaki harfler gözü yormayacak bir fontta ve uygun büyüklükte olmalıdır. Satır aralıkları uygun boşluklara sahip olmalıdır.
  • Anlatımı açık ve sade olmalıdır.
  • Yazım ve imla hataları bulunmamalıdır.
  • Hitap ettiği yaş grubuna uygun bir anlatıma sahip olmalıdır.
  • Dilimize karşılığı bulunan yabancı sözcükler kullanılmamalıdır.
  • Argo sözcükler barındırmamalıdır.

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 28

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki bulmacayı metinde geçen kelimelerden hareketle örnekteki gibi doldurunuz.

1. Yığma işine konu olmak veya yığma işi yapılmak, çok sayıda birikmek, toplanmak.

Cevap: YIĞILMAK

2. Acayip, tuhaf.

Cevap: GARİP

3. Yetkin olma durumu, olgunluk, kemal, mükemmeliyet.

Cevap: YETKİNLİK

4. Eğlence, canlılık, coşku.

Cevap: CÜMBÜŞ

5. Övünç, iftihar.

Cevap: KIVANÇ

6. Samimi, yürekten, candan.

Cevap: İÇTEN

Canım Kitaplığım Metni Cevapları - Bulmaca

Canım Kitaplığım Metni Cevapları – Bulmaca

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Kitapların yazara kazandırdıkları nelerdir? Örneklerle anlatınız.

Cevap: Yazar daha anlayışlı, daha içten, daha bir seven ve sevilen biri olmuştur.

2. Yazar, kitaplığında nasıl bir gariplik fark etmiştir?

Cevap: Yabancı ve uygun olmayan bir kitap görmüştür.

3. Yazar, ağabeyine neden gücenmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Yazara uygun olmayan bir kitabı yazara armağan ettiği için.

4. Metnin konusu ve ana fikri nedir?

Cevap: Metnin konusu, kitaba duyulan sevgi ve kitap sevgisidir. Ana fikri, okumak için bize uygun kitapları seçme konusuna önem vermeliyiz.

5. Doğru kitap seçimi niçin önemlidir? Örneklerle açıklayınız.

Cevap: Bazı kitaplar her yaş grubuna uygun olmaz. Bu tür kitaplar küçük yaştaki çocukların psikolojilerini bozabilir. Kötü örnek olabilir. Mesela içerisinde korku ögelerinin olduğu bir kitap, on altı yaş altı çocukların psikolojisi için uygun bir seçim değildir.

6. Okuyucu için en doğru kitapların seçilebilmesi amacıyla neler yapılabilir?

Cevap: Kitapların yazarları ya da yayınevleri aynı televizyonlarda olduğu gibi akıllı işaretlerle kitabın içeriği hakkında bilgi verebilir. İmkan varsa o kitabı okuyan kişilere danışmak da çözüm olabilir.

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 29

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görselin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Kitap okuyan kişilerin hayal güçleri, düşünceleri daha renklidir.

4. ETKİNLİK

“Kitapların dünyasında yaşamak” konulu bilgilendirici bir metin yazınız. Metninize içeriğine uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

Cevap: 

Konuyla ilgili yazılmış örnek bir yazıya aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kitapların Dünyasında Yaşamak

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 30

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki grafikte bir kitaplıktaki kitap sayıları ve kitap türleri gösterilmiştir. Bu grafikten hareketle grafiğin altındaki cümlelerde yer alan boşlukları doldurunuz.

Cevap: 

A) Kitaplıkta en fazla hikaye türünde kitap vardır.

B) En az kitap sayısı şiir ve makale türlerindedir.

C) Şiir ve anı türlerindeki kitap sayıları toplamı şiir ve masal türündeki kitap sayısına eşittir.

D) Şiir ve makale türlerinin kitap sayıları arasındaki benzerlik anı ve masal türleri arasında da görülmektedir.

E) Bana göre bir kütüphanede bu kitap türlerinden en fazla makale bulunmalıdır.

6. ETKİNLİK

Dize başlarındaki harflerden hareketle aşağıya “kitap sevgisi” temalı akrostiş bir şiir yazınız.

(örnek)

Canlanır hayallerim,
Açınca kapağını.
Nasıl canlanmasın;
Işık saçar harflerin.
Maceradan maceraya,
Koşarken sayfalarında,
İçim sevgi, umut dolar,
Takılmam karanlığa.
Aşarım engelleri,
Parıldarım ışık gibi…

Not: Bu şiir turkceodevim.com editörleri tarafından örnek göstermek amacıyla hazırlanmıştır.

Canım Kitaplığım Metni Cevapları Sayfa 31

7. ETKİNLİK

“Okuma Kültürü” tema kapağında yer alan özdeyişlerden birini seçiniz. Bu özdeyişin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatacağınız bilgilendirici bir metin yazınız.

“En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.”
Mustafa Kemal Atatürk

“İlim ilim bilmektir. / İlim kendin bilmektir. /
Sen kendini bilmezsen, / Ya nice okumaktır?”
Yûnus Emre

“En iyi kitapların okunması, geçmiş yüzyılların en büyük insanlarıyla konuşmak gibidir.”
Rene Descartes (Rene Dekart)

Seçeceğiniz özdeyişe göre yazıyı kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz bilgilendirici metni örnek alabilirsiniz.

En Büyük Savaş Cahilliğe Karşı Yapılan Savaştır – Bilgilendirici Metin

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Kütüphanede uyulması gereken kurallarla ilgili bir araştırma yapınız.

Konu ile ilgili araştırma yazısına aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kütüphanede Uyulması Gereken Kurallar

*** Canım Kitaplığım metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Bir Cevap Yaz

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!