İnsanla Güzel Metni Cevapları

İnsanla Güzel metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 28-29-30-31-32-33 
(Erdemler Teması)

İnsanla Güzel Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

İnsanla Güzel Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

İnsanla Güzel Metni Cevapları Sayfa 28

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Karşımızdaki kişilerle sorun yaşamamak için nasıl davranmalıyız?

Onlara kibar, anlayışlı, hoşgörülü ve dürüst davranmalıyız.

2. “Doğa, insan için yaratılmıştır. Doğa insanın varlığıyla güzelleşir, canlanır, anlam kazanır.” görüşüne katılıyor musunuz? Anlatınız.

(örnek) Katılmıyorum. Günümüzde doğanın en büyük düşmanı maalesef insanlardır. Evet, doğa insan için yaratılmıştır fakat insanlar doğanın korunması konusunda yeterince hassas davranmıyorlar. Kendi çıkarları için doğaya zarar veriyorlar. Doğa insanın varlığı ile güzelleşip canlanmıyor; aksine çirkinleşip gün geçtikçe ölüyor.

İnsanla Güzel Metni Cevapları Sayfa 29

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz sözcükleri yazınız. Bu sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Cevap: 

gerinmek

Sözlük Anlamı: Kolları açarak gövdeyi gergin bir duruma sokmak

gövermek

Sözlük Anlamı: Yeşermek

yokuş

Sözlük Anlamı: Aşağıdan yukarıya gittikçe yükselen eğimli yer, iniş karşıtı

2. ETKİNLİK

“İnsanla Güzel” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Şaire göre doğadaki her şeyi güzel kılan nedir?

Cevap: İnsandır.

2. Şaire göre insan olmazsa dal uçlarında göveren bahar, tarlalardaki başak neye benzer?

Cevap: Sevimsiz resme benzer.

3. Şair üçüncü kıtada insanlara sunulan hangi nimetlerden söz ediyor?

Cevap: Güneş, gökyüzü, yemişler ve yağmurlardan söz ediyor.

4. “Sabahlar sizinle aydınlık…” sözünden ne anlıyorsunuz?

Cevap: İnsan olmadan aydınlığın bir manası olmayacağını anlıyoruz.

5. Şair, son kıtada nelerden yakınıyor?

Cevap: Savaşlardan, insanların birbirlerine besledikleri kin ve öfke duygularından yakınıyor.

6. Bu güzel dünyayı, dostlukları ve sevgileri yaşayabilmek için insanlar nasıl davranmalıdır?

Cevap: İnsanlar birbirlerine karşı hoşgörülü, saygılı, kibar ve dürüst davranmalıdır. Birlik, beraberlik ve barış içinde yaşamalıdır.

İnsanla Güzel Metni Cevapları Sayfa 30

3. ETKİNLİK

“İnsanla Güzel” şiirinin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Cevap:

Konu

Doğa ve insan

Ana Duygu

Doğa ve insan sevgisi

4. ETKİNLİK

Şiirde geçen söz sanatlarını ve söz sanatlarının geçtiği dizeleri bularak noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

Söz Sanatı: Kişileştirme
“Sizinle bölüşür sevinci kuşlar.”

Söz Sanatı: Kişileştirme
Bulduğunuz dize:
“Mavi rüzgârların koştuğu sokak”

Söz Sanatı: Benzetme
“İnsansız olursa sevimsiz resim gibi
Dal uçlarında göveren bahar,
Tarlada boy veren o altın başak.”

İnsanla Güzel Metni Cevapları Sayfa 31

5. ETKİNLİK

Dizelerdeki söz sanatlarını karşılarına yazınız.

benzetme abartma kişileştirme konuşturma karşıtlık

Cevap:

Bazı coşkun ırmakların
Ninni söyler akan suyu.
Bazı, esen bir rüzgârın
Dudakları der ki: “Uyu!”
konuşturma
Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda!abartma
Boncuk gibi gözlerle bakarsın dünyaya.benzetme
Yıldızlar, çamlara değer de geçer.
Gün buradan başını eğer de geçer.
kişileştirme
Güleriz ağlanacak hâlimize…Karşıtlık

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde geçen sıfat-fiilleri (ortaçları) bulunuz. Sıfat-fiilin aldığı eki örnekteki gibi gösteriniz.

Zülal’in baktığı resimler, unutulmaz güzel günlerden hatıraydı. Tozlanmış rafların
içindeki albümü, çok özlediği arkadaşları Sena ve Elif hediye etmişti. O, resimlerdeki
gibi değildi artık; ağarmış saçları, buruşmuş yüzü, akıp giden zamanı ona hissettirmişti. Değişmeyen bir tek şey vardı: O da güler yüzü.

Cevap:

 Sıfat-Fiilin
Aldığı Ek
Zülal’in baktığı resimler unutulmaz güzel günlerden hatıraydı.-tığı, -maz
Tozlanmış rafların içindeki albümü, çok özlediği arkadaşları Sena ve Elif hediye etmişti.-mış, -dik
O, resimlerdeki gibi değildi artık; ağarmış saçları, buruşmuş yüzü, akıp giden zamanı ona hissettirmişti.-mış, -muş, -en
Değişmeyen bir tek şey vardı: O da güler yüzü.-en

İnsanla Güzel Metni Cevapları Sayfa 32

7. ETKİNLİK

“Kurabiye Hırsızı” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

KURABİYE HIRSIZI

Bir gece, kadının biri havaalanında bekliyordu. Uçağının kalkmasına daha epeyce zaman vardı. Havaalanındaki dükkândan bir kitap ve bir paket kurabiye alıp kendisine oturacak bir yer buldu. Kendisini kitabına kaptırmış olmasına rağmen yanında oturan adamın olabildiğince cüretkâr bir şekilde aralarında duran paketten bir kurabiye aldığını fark etti; ne kadar görmezden gelse de.

Bir taraftan kitabını okuyup kurabiyesini yerken bir taraftan da gözü saatteydi. Kurabiye hırsızı kurabiyeleri yavaş yavaş tüketirken kadının kulağı da saat tik taklarındaydı ama tik taklar sinirlenmesini engellemiyordu. Kendi kendine düşünüyordu: “Kibar bir insan olmasaydım şu adamın gözünü morartırdım!”

Kurabiyeye her uzandığında adam da elini uzatıyordu. Sonunda pakette tek bir kurabiye kalınca “Bakalım şimdi ne yapacak?” dedi kendi kendine.

Adam yüzünde asabi bir gülümsemeyle son kurabiyeye uzandı ve kurabiyeyi ikiye böldü. Kadın kurabiyeyi adamın elinden kapar gibi aldı ve “Aman Tanrım, ne cüretkâr ve ne kaba adam; üstelik bir teşekkür bile etmiyor!” diye düşündü.

Hayatında bu kadar sinirlendiğini anımsamıyordu. Uçağın kalkacağı anons edilince derin bir nefes aldı ve rahatladı. Eşyalarını topladı ve çıkış kapısına yürüdü. Kurabiye hırsızına dönüp bakmadı bile. Uçağa bindi ve rahat koltuğuna oturdu. Daha sonra kitabını almak üzere çantasına uzandı. Birden gözleri şaşkınlıkla açıldı. Gözlerinin önünde bir paket kurabiye duruyordu! Çaresizlik içinde inledi: Bunlar benim kurabiyelerimse ötekiler de onundu ve benimle her bir kurabiyesini paylaştı! Üzüntüyle, özür dilemek için çok geç kaldığını anladı. Kaba ve cüretkâr olan kurabiye hırsızı kendisiydi.

Valerie COX
(Valeri KOKS)
Derleyen: Akın ALICI

1. “Kurabiye Hırsızı” metninde yaşanan sorun nedir? Yazınız.

Bir kadının kurabiyeleri kendisinin sanarak başkasının kurabiyelerini yemesi.

2. Siz olsaydınız bu soruna nasıl bir çözüm yolu bulurdunuz? Yazınız.

Durumu fark ettiğimde havaalanı kameralarından kişinin kim olduğunu tespit eder, ona bir şekilde ulaşır, özür diler ve bir kutu kurabiye hediye ederdim.

İnsanla Güzel Metni Cevapları Sayfa 33

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki dörtlükten hareketle bilgilendirici bir metin yazınız.

Sımsıcak dostluklar sevgiler varken
Savaşlar kinler öfkeler neden
Bırakıp gideceğiz bir gün
Dünya bu kadar güzelken

• Yazınıza uygun bir başlık koyunuz. Giriş, gelişme, sonuç bölümlerini dikkate alınız.
• Yazınızı atasözü ve özdeyişlerle zenginleştiriniz.
• Yazdıklarınızı yazım ve noktalama kuralları yönünden gözden geçiriniz.

Cevap:

(örnek)

BARIŞIN SAĞLANMASI

Dünyanın huzur içinde dönmesi, insanların mutlu bir hayat sürebilmesi için barış şarttır. Ülkelerin üstünlük sağlamak adına savaşlara başvurması, hiçbir şekilde çözüm sağlamayacaktır.

Bu nedenle dünyaya barış hakim olmalıdır. Barış ortamının sağlanması için ülkelerin ve ülke içindeki insanların birbirleriyle iyi ilişkiler kurması, birlik ve beraberliğe önem vermesi, hoşgörünün hakim olması gerekmektedir.

Tüm bunlar bazı etkinliklerle mümkün hale getirilebilir. Mesela ülkeler arasındaki ticarette kolaylıklar sağlanabilir. Olimpiyat oyunları, uluslararası futbol karşılaşmaları, turistik geziler, kardeş şehir organizasyonları, sanatsal faaliyetler gibi etkinlikler insanları birbirlerine yaklaştıracaktır.

Sonuç olarak dünya barışının korunması için yapılması gereken tek şey, insanların birbirlerini tanımaları ve anlamalarıdır. Ancak bu şekilde insanlar kavga etmek yerine, sevgi ile birbirleriyle bütünleşebilir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Fabl örnekleri araştırınız. Beğendiniz fabl örneklerini sınıfa getiriniz.

Aşağıdaki butona tıklayarak bazı fabl örneklerine ulaşabilirsiniz.

Fabl Örnekleri

*** İnsanla Güzel metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

134 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!