Balıkçıl Dinleme Metni Cevapları

Balıkçıl dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 124-125-126-127-128-129 
(Erdemler Teması)

Balıkçıl Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf MEB Yayınları

Balıkçıl Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf MEB Yayınları

Balıkçıl Metni Cevapları Sayfa 124

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Araştırdığınız fabl türündeki metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak fabl türündeki örnek metinlere ulaşabilirsiniz.

Fabl Örnekleri

2. Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz kişilik özelliklerinizi anlatınız.

(örnek) Beğendiğim özellikler sabırlı olmam, çabuk sinirlenmemem, kibar olmam, arkadaşlarımla iyi geçinmem. Beğenmediğim özellikler odaklanma sorunu yaşamam, kendimi oyunlara fazla kaptırmam, çok duygusal olmam.

Balıkçıl Metni Cevapları Sayfa 125

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerin üzerinde yazan kelime ve kelime gruplarını örnekteki gibi birbirleriyle ilişkilendiriniz. Hayal gücünüze göre kuracağınız ilişkileri örnekteki gibi numaralandırınız. Kuracağınız bu ilişkileri birer cümle ile ifade ederek aşağıya yazınız.

Cevap: 

Balıkçıl Dinleme Metni Cevapları - İlişkilendirme

Balıkçıl Dinleme Metni Cevapları – İlişkilendirme

1- Balıkçıl açgözlü davrandığı için pişman olmuştur.

2- Balıkçılın upuzun bir gagası vardır.

3- Kıyıya yaklaştığında sazanları görmüştür.

4- Kaya balığını küçük görerek onunla doymayacağını düşünmüştür.

5- Bu dünyada en fazla uysallar rahat eder.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap: 

Konu: Açgözlülük

Ana Fikir: İnsanlar önüne gelen fırsatları küçük görüp açgözlülük ederse, en sonunda daha azı ile yetinmek zorunda kalırlar.

Balıkçıl Metni Cevapları Sayfa 126

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metindeki olay nerede geçmektedir?

Cevap: Su kıyısında geçmektedir.

2. Metinde hangi varlık konuşturulmuştur? Örnekler vererek anlatınız.

Cevap: Balıkçıl kuşu konuşturulmuştur.

Örnek: Hiçbir şey yapmadı, bekledi. “Karnım biraz daha acıksın.” dedi.

3. Balıkçılın turna ve yayın balıklarını yemek istememe sebebi nedir? Açıklayınız.

Cevap: Yaşamında vakitsiz yemek yemeyi sevmemesi, o anda da acıkmamış olması nedeniyle balıkları yemek istememiştir.

4. Balıkçılın yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Neden?

Cevap: (örnek) Önüme gelen fırsatları değerlendirirdim.

5. Açgözlü olmanın hayatımızı nasıl etkileyebileceğini anlatınız.

Cevap: İnsanlar önlerine gelen fırsatları değerlendirmelidirler. Çünkü fırsatlar gelir geçer. Açgözlü davranıp, daha iyi fırsatların geleceğini düşünmek, o fırsatın da elden kaçmasına neden olur. Daha iyisi gelmediğinde de elden kaçan fırsattan da oluruz. Sonunda istemediğimiz şeyleri kabullenmek zorunda kalırız. Bu da bizi mutsuz eder, pişmanlık içinde yaşarız.

4. ETKİNLİK

Balıkçılın fiziksel özellikleri ile kişilik özelliklerini metinden hareketle yazınız.

Cevap: 

Fiziksel Özellikler

  • Uzun bacaklı
  • Uzun boylu
  • Uzun gagalı

Kişilik Özellikleri

  • Disiplinli
  • Açgözlü

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

Cevap: 

Bir gün bir balıkçıl avlanmak için su kıyısında dolaşmaktadır. Dolaşırken avlanması için uygun balıklar yakınına kadar gelir fakat balıkçıl vakitsiz yemeği sevmediği ve acıkmadığı için avlanmaz. Bir süre sonra acıktığında yakınına gelen balıkları küçük görür, beğenmez, aç gözlülük yaparak daha iyi balıkların gelmesini bekler. Fakat beklemesine rağmen ona uygun hiçbir balık gelmez. Sonunda balıkçıl karnını doyurabilmek için küçük bir sümüklü böceğe razı olmak zorunda kalır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak “Bil Bakalım Kim?” oyununu oynayınız.

• Kim olduğunu sınıftakilerin tahmin etmeye çalışacağı bir arkadaşınızı belirleyiniz.

• Hangi arkadaşınızı belirlediğinizi diğer arkadaşlarınıza söylemeyiniz.

• Öğretmeniniz sizi tahtaya kaldırdığında, belirlediğiniz kişinin fiziksel özelliklerini ve kişilik özelliklerini (arkadaşlarınızı rencide etmeyecek şekilde) anlatmaya başlayınız.

• Sizin anlattığınız arkadaşınızı doğru tahmin eden kişiyi tahtaya çıkararak oyunu devam ettiriniz.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

Balıkçıl Metni Cevapları Sayfa 127

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadeleri koşul-sonuç anlamı sağlayacak şekilde örnekteki gibi eşleştirerek cümlelerinizi etkinliğin altına yazınız.

Cevap: 

Düzenli bir şekilde kitap okuyorum. → Kelime hazinem ve hayal gücüm gelişiyor.

Çevremizi temiz tutmamız gerekiyor. → Doğanın dengesi korunmuş olacak.

Her öğrenci okul kurallarına uymalıdır. → Okulumuzda güvenli ve huzurlu bir ortam
oluşur.

Öğretmenlerimizle iletişim içinde olmalıyız. → Öğretmenlerimiz bize her konuda yardımcı
olabilirler.

İnsanlara karşı saygılı ve dürüst davranmalıyız. → Toplum içinde saygınlığımız artacaktır.

Cümlelerim:

• Düzenli bir şekilde kitap okursam kelime hazinem ve hayal gücüm gelişir.

• Çevremizi temiz tutarsak doğanın dengesi korunmuş olacak.

• Her öğrenci okul kurallarına uyarsa okulumuzda güvenli ve huzurlu bir ortam oluşur.

• Öğretmenlerimizle iletişim içinde olursak öğretmenlerimiz bize her konuda yardımcı olabilirler.

• İnsanlara karşı saygılı ve dürüst davranırsa toplum içinde saygınlığımız artacaktır.

Balıkçıl Metni Cevapları Sayfa 128

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde boşluklara uygun olan kelimeleri örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

Bütün dünya buna bir inansa…

Birkaç akrabamı ziyaret edeceğim.

Bazı iyilikler unutulmaz.

Hiçbir zaman yılmayacağız.

Kütüphaneden birçok kitap almayı planlıyorum.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselin sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri anlatacağınız bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Başarılı olmanın ilk adımı kendine güvenmektir. Bir işe, o işi yapabileceğimize inanarak başlarsak başarılı olma ihtimalimiz daha da artar. Fakat kendimize olan güvenimiz asla kibir derecesine ulaşmamalıdır.

Herkesin yeteneği farklıdır. Kendi yeteneklerimizi bilmeli, yapabileceklerimizin sınırını dikkate almalıyız. Kendimizi büyük görerek yapamayacağımız işlere kalkışırsak hem başarısız olur, hem de insanların gözünde küçük düşeriz.

Bu yüzden kendimizi iyi tanımalı, yeteneklerimizi geliştirmek için çalışmalı, kendimize yapabileceklerimiz doğrultusunda güvenmeli, hiç bir zaman kibre kapılmamalıyız.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Balıkçıl Metni Cevapları Sayfa 129

10. ETKİNLİK

Kahramanları hayvanlar olan hikâye edici bir metin yazınız. Hikâyenizde “konuşturma, benzetme ve abartma” sanatlarından yararlanınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz hikayeyi örnek alabilirsiniz.

Tavuk ile Dostları

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Dünya’nın ve diğer gezegenlerin nasıl oluştuğunu araştırınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak Dünya ve diğer gezegenlerin nasıl oluştuğu konulu araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Dünya ve Diğer Gezegenler Nasıl Oluştu?

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

16 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!