Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 96-97-98-99-100-101
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları Sayfa 96

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Günümüzde kullanılan iletişim araçlarıyla ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Günümüzde Kullanılan İletişim Araçları

2. Günlük hayatınızda en çok kullandığınız iletişim aracı nedir? Nedenleriyle açıklayınız.

Günlük hayatınızda en çok kullandığınız iletişim aracına göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Günlük hayatımda en çok akıllı telefon kullanıyorum. Telefonumun internet bağlantısı sayesinde arkadaşlarımla iletişim kuruyorum, derslerimle ilgili araştırma yapabiliyorum, oyun oynayıp eğlenceli vakit geçirebiliyorum.

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları Sayfa 97

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime grupları ile bunların anlamlarını tahmin ederek aşağıya yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap: 

Kızılderili: Amerika yerlilerine verilen ad

ulak: Haber getiren kimse

muamele: Davranma, davranış

konaklama: Yolculuk sırasında bir yerde durup geçici bir süre kalma

telgraf: İki merkez arasında, kararlaştırılmış işaretlerin yardımıyla yazılı haberlerin veya belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzeni

2. ETKİNLİK

Haberleşme araçlarındaki gelişmelerle ilgili görüşlerinizi, dinlediğiniz metinde anlatılanlarla ilişkilendirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

İnsan ilişkilerinde iletişim çok önemlidir. Bu iletişim iletişim araçları ile sağlanır. Tarih boyunca iletişim araçları gelişim göstermiştir. Günümüzde gelişen teknoloji ile iletişim çok kolay hale gelmiştir. Bu gelişim insanların iletişimini çok büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Artık günümüzde insanlar arasındaki mesafenin, iletişim açısından hiçbir önemi yoktur.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. İnsanlar, yazı icat edilmeden önce nasıl haberleşiyorlardı? Anlatınız.

Cevap: Davul ve duman ile haberleşiyorlardı. Davulla çıkarılan seslere ya da dumana verilen şekillere göre insanlar haberleşiyorlardı.

2. Posta güvercinleriyle mektup göndermeden önce nelere dikkat edilirdi?

Cevap: Güvercinlerin karnı tam doymamışken ya da hava yağmurluyken mektup gönderilmezdi.

3. Mektup ile elektronik posta arasında hangi benzerlik ve farklılıklar vardır? Açıklayınız.

Cevap: Mektup ve e-postada mesaja selam cümlesiyle başlanır, veda cümlesiyle bitirilir. E-posta mektuptan daha hızlı iletilir.

4. Sizce mektup yazıp cevabını heyecanla beklemek mi yoksa kısa mesajlarla hızlı iletişim kurmak mı daha zevkli olur? Tartışınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Mektup yazıp cevabını beklemek daha zevklidir. Cevap beklenirken duyulan heyecan ve merak duygusu insanın daha hoş duygular yaşamasını sağlar. Kısa mesajda ise cevap hemen geleceği için bu tür duygulardan mahrum kalınmasından dolayı zevkli değildir.

5. Günümüzdeki gelişmiş haberleşme teknolojisi eğitimde etkin olarak nasıl kullanılabilir? Fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: 

Teknoloji kullanarak okul içinde bir haberleşme ağı kurulabilir. Öğretmenler ile öğrenciler arası, öğretmenler ve veliler arası, öğretmenlerin kendi aralarında kullanabileceği bu ağlar sayesinde etkili bir iletişim sağlanabilir. Böylece bütün gelişmelerden anında haberdar olunabilir, sorunlar kısa sürede çözülebilir. Bu iletişim ağları kullanılarak eğitimsel faaliyetler daha fazla kişiye ulaşıp, daha kısa sürede gerçekleştirilebilir.

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları Sayfa 98

4. ETKİNLİK

Metinden hareketle geçmişten günümüze kullanılan iletişim araçlarını yazınız.

Yazı İcat Edilmeden Önce

Cevap: Davul, duman

Yazı İcat Edildikten Sonra

Cevap: Mektup, güvercin, telgraf

Günümüzde

Cevap: Telefon, İnternet, televizyon, radyo, telsiz

5. ETKİNLİK

Arkadaşlarınızdan birine elektronik posta yazınız. Postanızda, “Teknoloji Bağımlılığı” metninde başlattığınız kampanya ile ilgili bilgiler veriniz.

Cevap: 

(örnek)

Kime: [email protected]

Konu: Teknoloji Bağımlılığı Kampanyası Hakkında Bilgilendirme

Sevgili arkadaşım Sedef,

Sınıf olarak “Teknolojiden Uzakta, Ailem Yanımda” adlı teknoloji bağımlılığına karşı bir kampanya başlatıyoruz. Seni bu kampanya hakkında bilgilendirmek istedim.

Kampanyadaki amacımız, teknoloji bağımlılığına sahip kişilerin aileleriyle daha fazla vakit geçirip önceliklerinin farkına varmalarını sağlamak, güzel vakit geçirebilmek için teknolojik aletlere ihtiyaç duyulmadığını hissettirmektir.

Kampanya aralık ayının birinci gününde başlayıp son gününde sona erecek.

Kampanya kapsamında çocuklar için aileleriyle birlikte vakit geçirip teknolojiden uzak olacakları özel parklarda piknik, alışveriş merkezlerinde teknoloji bağımlılığının zararlarının anlatıldığı söyleşiler, ailelerle teknolojiden uzak kamplar, ücretsiz tiyatro gösterileri, tiyatro oyunları, teknoloji bağımlılığı ile ilgili şiir, yazı, resim yarışmaları gibi etkinlikler düzenleyeceğiz.

Kampanyayı Ahmet Türk arkadaşımız organize ediyor. Sen de bu kampanyaya katılmak istersen Ahmet Türk arkadaşımıza baş vurabilirsin.

Görüşmek üzere, hoşça kal…

Not: Bu kampanya Teknoloji Bağımlılığı adlı metnin cevaplarında örnek olarak verilmiştir. Ulaşmak için buraya tıklayın.

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları Sayfa 99

6. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki metinde Hakan Bey ve müşteri temsilcisi arasındaki telefon konuşması yer almaktadır. Konuşma metnini okurken boş bırakılan yerleri metnin anlam akışına ve bütünlüğüne uygun şekilde tamamlayınız. Metinde geçen tutarsızlığı bulup etkinliğin B bölümüne yazınız.

Cevap: 

Müşteri Temsilcisi: İnternet Hizmetleri Çağrı Merkezine hoş geldiniz. İsmim Çağla. Görüşmelerimiz kayıt altına alınmaktadır. Nasıl yardımcı olabilirim?

Hakan Bey: İyi günler Çağla Hanım. İnternete bağlanmakta sıkıntı yaşıyorum. Ne yapmam gerekiyor?

Müşteri Temsilcisi: Size daha rahat hitap edebilmem için isminizi alabilir miyim?

Hakan Bey: İsmim Hakan Çalışkan.

Müşteri Temsilcisi: Hakan Bey, hangi şehirden arıyorsunuz?

Hakan Bey: Ankara’dan arıyorum.

Müşteri Temsilcisi: Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim efendim. Ne kadar süredir bağlantı sorunu yaşıyorsunuz?

Hakan Bey: Yaklaşık iki haftadır.

Müşteri Temsilcisi: Bu iki haftalık sürede sorununuzun giderilmesi için girişimde bulundunuz mu?

Hakan Bey: Evet, bulundum efendim. Ama denemelerime rağmen hala internete bağlanamıyorum.

Müşteri Temsilcisi: Anlıyorum. Ben size teknik ekibimizi yönlendireceğim. Bugün öğleden sonra evinize gelip sorununuzla ilgilenecekler Hakan Bey.

Hakan Bey: Tamam, öğleden sonra bekliyorum.

Müşteri Temsilcisi: Anlaştık Hakan Bey. Ekibimiz sabah 9.30’da gelir. Yardımcı olabileceğim başka bir konu var mı?

Hakan Bey: Teşekkür ederim, şimdilik yok.

Müşteri Temsilcisi: İyi günler dilerim Hakan Bey.

B) Metinde geçen tutarsızlık:

Cevap: Müşteri temsilcisi ilk ifadesinde teknik ekibin öğleden sonra geleceğini, ikinci ifadesinde ise sabah 9.30’da geleceğini söylemektedir.

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları Sayfa 100

C) Aşağıdaki formu doldurarak Hakan Bey ve müşteri temsilcisi arasındaki görüşmeyi değerlendiriniz. Form üzerindeki işaretlemelerinizi çarpı (X) işaretiyle yapınız.

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Değerlendirme

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Değerlendirme

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde geçen zamirleri bularak bunları birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

BİLGİSAYAR VE İNTERNET

Son yıllarda bilgisayar ve internet kullanımı baş döndürücü bir hızla artmakta, çocuk ve ergenler bunları en çok kullanan yaş grupları olarak göze çarpmaktadır. Çocuk ve ergenleri bu teknolojilerle buluşturma zamanı, süresi ve biçimi konusunda herkes farklı görüşe sahiptir. Aslında kullanım biçimimize göre bu teknolojilerin olumlu ya da olumsuz sonuçlar doğurması bizim elimizdedir.

Yavuz AKBULUT

Cümleler:

» Babam bunları yukarı taşımamızı söyledi.

» Sesi duyan herkes camın önüne toplandı.

» Bu takıma bizim gibi defans yapabilen kişiler gerekli.

Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme Metni Cevapları Sayfa 101

8. ETKİNLİK

İnternet tasarımcısı olan Ziya Yılmaz, iki firmaya iş başvurusunda bulunmuş ve bu iki firmadan aşağıdaki e-postaları almıştır. İki firmadan da işe kabul edildiğini öğrenen Ziya Yılmaz, bu işlerden birini tercih etmek durumundadır. Firmalardan Ziya Bey’e gönderilen e-postaları inceleyiniz. Bu e-postalardan hareketle kendinizi Ziya Bey’in yerine koyarak hangi işi kabul edeceğinizi nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Ziya Bey’in yerinde ben olsaydım 1. firmayı seçerdim. Çünkü 1. firma çalışma şartlarını net olarak yazmıştır. Bu firmada mesai saatleri bellidir, izin hakkı bellidir ve aylık kazancı daha çoktur. İkinci firmada izin hakları daha çok gibi görünse de, esnek çalışma saatleri günlük yaşama uygun değildir. Ayrıca kazancı diğer firmaya göre daha düşüktür.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Vefa, cömertlik, fedakârlık konulu atasözleri araştırınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak vefa, cömertlik, fedakarlık konulu atasözlerine ulaşabilirsiniz.

Vefa, Cömertlik, Fedakârlık Konulu Atasözleri

*** Bak Postacı Geliyor Selam Veriyor Dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

15 Yorum

Yorum Yap