Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları

Akıllı Güvercin Matuka dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 92-93-94-95
(Erdemler Teması)

Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları Sayfa 92

1. Dayanışma neden önemlidir?

Cevap:

Dayanışma içerisinde olan toplumdaki insanlar birbirlerine daha çok bağlanır. Birlik ve beraberlik duyguları güçlenir. Dayanışma içindeki insanlar kendilerini yalnız hissetmezler. Çünkü diğer insanların ona destek olacağını bilerek yaşarlar. Daha huzurlu olurlar. Huzurlu, birbirine güvenen, mutlu bir toplum meydana gelir. Böyle bir toplumu hiçbir kuvvet yıkamaz.

2. Okulda birlik ve beraberlikle yaptığınız bir işi anlatınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

23 Nisan Bayramı öncesinde okulumuzda en güzel sınıf süslemesi yarışması yapılmıştı. Sınıfımızı hep beraber süslemiştik. Süsleme için herkes fikrini söylemişti. Her fikri değerlendirmiştik. herkes görevini yaptı. Görevini yapmakta zorluk çekenlere hep birlikte yardım ettik. Sonunda yarışmayı bizim sınıf kazanmıştı.

1. ETKİNLİK

Görselden hareketle dinleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.

Cevap:

Bir güvercinin başından geçenler anlatılıyor olabilir.

2. ETKİNLİK

Metni dinlerken hoşunuza giden cümleleri not alınız.

Hoşunuza giden cümlelere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları Sayfa 93

3. ETKİNLİK

Metni dinleme sırasında sorulan soruları cevaplayınız.

Metni dinlerken sorulan sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

4. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

umut

Anlamı: Olması beklenilen veya olacağı düşünülen şey

Cümlem: Yarın kar yağmasını umuyorum.

teşvik

Anlamı: İsteklendirme, özendirme

Cümlem: Kitabın görselleri okumaya teşvik ediyor.

gayret

Anlamı: Çalışma, çaba, çalışma isteği

Cümlem: Yıl boyu gayret edip evin önünü güzel bir çiçek bahçesine çevirdi.

5. ETKİNLİK

Metni ana hatlarıyla anlatınız.

Cevap:

Avcının biri güvercinleri yakalamak için tuzak hazırlar. On güvercin bu tuzağa yakalanır. İçlerinden Matuka adlı kuş diğer arkadaşlarını uyarmaya çalışsa da diğerleri onu dinlemez. Hepsi tuzağa yakalanır. Matuka tuzaktan kurtulmak için bütün güvercinlere hep beraber kanat çırpmalarını söyler. Güvercinler Matuka’nın dediğini yaparlar. Avcı kuşları yakalamaya çalışsa da başaramaz. Güvercinler hep beraber azimle hareket edince avcıdan kurtulurlar.

Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları Sayfa 94

6. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Matuka’nın yaşadığı orman nasıl bir yerdi?

Cevap: Uzun uzun ağaçların, şırıl şırıl akan derelerin, bin bir çeşit çiçekli ovaların, petek petek lezzet ören arılan bulunduğu güzel bir yerdir.

2. Avcı, kuşları yakalamak için neler yaptı?

Cevap: Ağacın altına bir tuzak hazırlayıp üzerine kuş yemi serpti.

3. Matuka’nın avcının elinden kurtulmak için çözüm önerisi nedir?

Cevap: Grup halinde kanat çırpmak.

7. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap:

Konu

Güvercinlerin kendilerine kurulan tuzaktan kurtulmaları.

Ana Fikir

Birlikten kuvvet doğar. Birlik ve beraberlik içerisinde hareket edildiği zaman aşılamayacak sorun yoktur.

8. ETKİNLİK

Güvercinlerin davranışlarını tutarlı buluyor musunuz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Evet tutarlı buluyorum. Kuşlar öncesinde açlığın verdiği sıkıntı ile Matuka’yı dinlemiyorlar. Fakat sonradan hata yaptıklarını fark ederek birlikte hareket edip tuzaktan kurtuluyorlar. Hikayenin genelinde kuşlar tutarsız gibi görünse de sonunda doğru yolu buluyorlar.

9. ETKİNLİK

Birlikte hareket etmek bize neler kazandırır? Sınıfça konuşunuz.

Cevap:

Birlikte hareket etmek bize başarı kazandırır. Bazı işler tek başına yapılamaz. İşin başarıyla sonuçlanması için birlikte hareket etmek gerekir. Bu başarı herkesin faydasına olur.

10. ETKİNLİK

Cümlelerde yay ayraç ( ) içlerine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

Eyvah(!) Orman yanıyor(.)

Ormanda kuşlar(,) ağaçlar(,) sincaplar()

Dur yolcu(!)

Akıllı Güvercin Matuka Dinleme Metni Cevapları Sayfa 95

11. ETKİNLİK

Barış Manço’nun mısralarını kendi yazı stilinize göre yazınız. Yazınızı görsellerle zenginleştirebilirsiniz.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Bilim insanı neler yapar?” araştırınız. Türk bilim insanlarından birini tanıtan bir sunum hazırlayınız.

Cevap:

Bilim İnsanı Neler Yapar?

Bilim insanı, insanların zararına ya da faydasına olacak işleri araştırır. Gözlemler ve deneyler yapar. Bu gözlem ve deneyler sonucunu insanlarla paylaşır. Bu sonuçlara göre insanlara faydalı olacak çalışmalar yürütür. Bilinmeyenleri bilinen hale getirir. Böylece insanlığın gelişimine ve sağlıklı bir hayata katkıda bulunurlar.

(Örnek olarak Aziz Sancar için sunum hazırlanmıştır. Siz başka bilim insanlarını araştırabilirsiniz.)

AZİZ SANCAR

8 Eylül 1946 da Mardin-Savur’da doğdu. İlk eğitimini Mardin’de tamamladı. Sancar, 1963 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesini 1971 yılında bitirdi ve eğitim için ABD’ye gitti. Savur’da iki yıl doktorluk yaptı.

Daha sonra Dallas’a giderek Teksas Üniversitesinde Moleküler Biyoloji dalında doktora yaptı. Yale Üniversitesi’nde DNA onarımı dalında doçentlik tezini tamamladıktan sonra DNA onarımı, hücre dizilimi, kanser tedavisi ve biyolojik saat üzerinde çalışmalarına devam etti. 1997 yılından beri Amerika Birleşik Devletleri North Carolina-Chapel Hill’de North Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde görev yapmaktadır. 300’e yakın bilimsel makale yazmıştır. Bu makalelerden diğer bilim insanları da yararlanmaktadır. Şimdiye kadar 33 kitap yayınlamıştır.

2015 Nobel Kimya Ödülü alan Aziz Sancar, tüm dünyada ülkemizin gururu olmuştur. Biyokimya, moleküler biyoloji, DNA onarımı ve kanser araştırmaları konusunda çalışmalar yapan Aziz Sancar; son dönemde medeniyete katkı dendiğinde denildiğinde ilk akla gelen isim olmuştur.

*** Akıllı Güvercin Matuka dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

14 Yorum

Yorum Yap