Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 92-93-94-95-96
(Okuma Kültürü Teması)

Anne Frank'ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 92

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• İnsanlar gün içerisinde yaşadıklarını, gördüklerini, duyduklarını neden yazma ihtiyacı duyarlar?

Daha sonra hatırlayıp aynı duyguları tekrar yaşayabilmek için ihtiyaç duyarlar.

• Duygu ve düşüncelerinizi yazıya dökmeyi seviyor musunuz? Neden?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Evet seviyorum. Yazarak kendimi daha iyi ifade edebiliyorum. İleride yaşadıklarımı ve duygularımı tekrar hatırlamanın hoşuma gideceğini düşünüyorum.

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 93

1. ETKİNLİK

Metni dinlerken not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

Cevap: 

heves: İstek, eğilim, arzu, şevk

tuhaf: Şaşılacak, garip, acayip

şakak: Göz, alın ve yanak arasında, elmacık kemiğinin üstünde bulunan çukurumsu bölge

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Anne Frank’ın yazma konusundaki kararsızlığının temelinde yatan sebep/sebepler nelerdir?

Cevap: On üç yaşında bir kızın saçmalarına kimsenin aldırmayacağını düşündüğü için yazma konusunda kararsız kalıyor.

2. Yazarın en büyük arzusu nedir?

Cevap: İçinde gömülü kalan bir sürü şeyi gün ışığına çıkarmak en büyük arzusudur.

3. Anne Frank’ın yazma konusundaki düşüncelerine katılıyor musunuz? Neden?

Cevap: Katılıyorum. İnsan düşüncelerini, fikirlerini, duygularını, hissettiklerini bir şekilde paylaşmalıdır. Bu yazarak ya da sözle olabilir. Fakat yazma daha etkilidir.

4. Metinde yazar “Kâğıt, insandan sabırlıdır.” diyerek neyi anlatmak istemiştir?

Cevap: İnsan sabırsızdır. Bir işi hemen yapmak, bir şeyin hemen olmasını ister. Fakat kağıt, üzerinde yazılanları paylaşmak için acele etmez. Vakti gelince zaten okunacaktır.

5. Yazarın kişilik özellikleri hakkında ne gibi çıkarımlarda bulunabilirsiniz? Anlatınız.

Cevap: Kararsız, özgüven eksikliği çeken, yalnız, güvensiz.

6. Günlük tutmanın insanların kişiliğine, hayatına, hayal dünyasına ne gibi etkileri olabilir? Anlatınız.

Cevap: Günlük tutmak, hayata olumlu katkıları olan bir iştir. İnsan yaşadıklarını, yaşadıkları sonucu oluşan fikirlerini günlüğüne yazdığında, geleceğinde kendi gelişimini takip edebilir. Önceki ve şimdiki düşüncelerini karşılaştırıp doğruyu bulabilir. Bu insanın kişiliğini geliştirdiği gibi hayatına olumlu katkıları olan bir iştir.

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 94

3. ETKİNLİK

“Yazma alışkanlığının sağladığı faydalar” hakkında yaptığınız araştırmadan yola çıkarak “Günlük tutmanın faydaları” ile ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz “Yazma alışkanlığının sağladığı faydalar” araştırma yazısından faydalanabilirsiniz.

Yazma Alışkanlığının Sağladığı Faydalar

4. ETKİNLİK

Aşağıda metin türleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. “Anne Frank’ın Hatıra Defteri” metninin türüyle ilgili olanları işaretleyerek metnin türünü yazınız.

Cevap: 

(   ) Yaşanılanlar günü gününe, tarih belirtilerek yazılmıştır.
(   ) Gerçek olmayan olaylar anlatılmıştır.
(X) İçtenlikle yazılmıştır, doğal bir anlatımı vardır.
(X)Yazarın kişiliğini, görüşlerini ve ruhsal dünyasını yansıtmıştır.
(   ) Yazar, nesnel bir dil kullanmıştır.
(X)Yazar; sırlarını, dertlerini olduğu gibi aktarmıştır.
(X)Birinci kişi ağzıyla yazılmıştır.
(   ) Tanınmış bir kişinin hayatı anlatılmıştır.

Metnin türü: Deneme

5. ETKİNLİK

a) Aşağıda verilen metni okuyunuz. Metinde yer alan zarfları belirleyerek altlarını çiziniz.

Cevap: 

DENİZYILDIZI

Bir zamanlar yazılarını yazmak üzere okyanus sahiline giden bir bilge kişi varmış.
Çalışmaya başlamadan önce sabahları kumsalda yürüyüş yaparmış.

Bir gün; ileride, uzaklarda dans eder gibi hareketler yaparak kendisine doğru
gelen bir insan silüeti fark etmiş. Başlayan günü dans ederek karşılayan biri olabileceğini
düşünmüş. Ancak yaklaştıkça silüetin genç bir adam olduğunu görmüş. Genç adam
birkaç adımda bir, yerden bir şeyler alıyor ve okyanusa fırlatıyormuş. Sormuş ona bilge
kişi: “Günaydın delikanlı. Hayrola, ne yapıyorsun böyle?” Genç adam cevap vermiş: “Okyanusa
denizyıldızı atıyorum.” “Sanırım şöyle sormalıydım.” demiş bilge kişi. “Neden okyanusa
denizyıldızı atıyorsun?” “Görmüyor musunuz, güneş yükseliyor ve sular çekiliyor.
Onları suya atmazsam ölecekler.” “Ama delikanlı, baksana kilometrelerce kumsal var ve
baştan aşağı denizyıldızıyla dolu. Sen birkaç tane atmışsın ne fark eder ki?” Genç adam
kibarca dinledikten sonra eğilerek bir denizyıldızı daha almış, dalgalanan okyanusa doğru
fırlatmış ve “Bakın!” demiş bilge kişiye “Bunun için çok şey fark etti.” Bilge kişi genç
adamın cevabından pek bir şey anlamamış. Yazısının başına geçmek üzere kulübesine
dönmüş.

Gün boyunca bir şeyler yazmaya çalışırken genç adamın yaptığı bir türlü gözünün
önünden gitmemiş. Koca bilim adamı, o yazar, o büyük şair, o bilge kişi, gencin
davranışının özünü kavrayamamış. Geceyi de sıkıntılı, yarı uyanık, aynı şeyleri düşünerek
geçirmiş. Gözüne uyku girmeyeceğini anlayıp sabaha karşı daha gün ağarmadan kalktığında
gencin yaptığını bir anda kavrayıvermiş… Güneş görünmeye başlar başlamaz sahile
inmiş ve genci bularak bütün sabahı onunla okyanusa denizyıldızı atarak geçirmiş.

Hasan YILMAZ

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 95

b) Altlarını çizdiğiniz zarfların metne olan katkılarını yazınız.

Cevap: 

Metindeki eylemlerin durumlarını, zamanlarını, miktarlarını, yer-yönlerini belirtmiş ve soru anlamı katmışlardır.

6. ETKİNLİK

Yukarıdaki grafikte 2012 – 2016 yılları arasında kütüphanelerde bulunan kitap sayıları verilmiştir. Grafikten yola çıkarak aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap: 

(D) Millî kütüphanedeki kitap sayısı 2012 – 2014 yılları arasında aynıdır.

(D) 2013 yılından sonra halk kütüphanelerindeki kitap sayısı artış göstermiştir.

(Y) Üniversite kütüphanelerindeki kitap sayısı her sene düzenli olarak artmıştır.

(Y) Kütüphanelerdeki kitap sayıları her yıl düzenli olarak artmıştır.

(D) Örgün ve yaygın eğitim kütüphanelerindeki kitap sayısı 2016 yılında, bir önceki yıla göre 4,9 milyon azalmıştır.

Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme Metni Cevapları Sayfa 96

7. ETKİNLİK

Aşağıya, günlük yazma kurallarına uyarak bir gününüzü yazınız.

Kendi yaşantınıza göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Tarih: 04 Nisan 2016 (Pazartesi) Saat: 22:20

Günümün çok iyi geçtiğini söyleyebilirim; zira belki de ilk defa şans gün boyunca benden yanaydı. Sabahın altısında, okula gitmek üzere uyandım. Hazırlıklarım bir saat kadar sürdü. Kızım Elizan da o saatlerde uyandığı için, kahvaltıyı beraber yaptık. Sonrasında, teyzesi ile beni işe uğurladılar. Aslında geç kalmak üzereydim; fakat bütün trafik ışıklarında yeşile denk gelince, böyle bir olumsuzluğu yaşamadım. Okulda da her şey mükemmeldi. O kadar yaramaz olan öğrencilerimde çıt yoktu. İlk defa bu kadar güzel ve eğlenceli bir şekilde ders işlemiş oldum. Ayrıca en güzel haberi de yine okulda aldım. Daha önce bir proje ile ilgili yapmış olduğum başvuru kabul edilmişti ve kısa süre içinde belirlenen öğrencilerimle 3 günlük bir Antalya kaçamağı yapacaktık. Anlayacağınız proje/tatil karışımı gibi bir şey :-) Okuldan eve döndüğümde de en sevdiğim yemek beni beklemekteydi. Evdekiler işi gücü bırakmış, sarma sarmışlardı. Hatta Elizan bile yardım etmişti teyzesine. Eşim aramızda değildi; ama kavuşmaya da çok kalmamıştı. Sanırım artık istirahata çekilme zamanım geldi; çünkü yazarken esnemeye başladım :-) Sana da iyi geceler sevgili günlüğüm.

Esma Ö.

Alıntı: https://www.kompozisyon.org/2016/04/gunluk-ornekleri.html

NOT: Tema değerlendirme sorularının cevapları kitabın arkasında yer almaktadır.

*** Anne Frank’ın Hatıra Defteri Dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

5 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!