Artık Antartika’da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları

Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 214-215-216-217
(Doğa ve Evren Teması)

Artık Antarktika'da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 214

DERSE HAZIRLIK

1. Antarktika kıtası hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Antarktika Kıtası Hakkında Bilgi

2. Seyahate çıkmadan önce ne tür hazırlıklar yapılır? Tartışınız.

Seyahatte lazım olabilecek eşyalar için çanta hazırlanır. Seyahate özel taşıma araçlarıyla gidilecekse bilet, pasaport gibi belgeler kontrol edilir. Şahsi araçla gidilecekse aracın bakımı yapılır, yakıt durumu kontrol edilir. Evdeki pencereler kapatılır. Elektronik aletler fişten çekilir.

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

Anlamını bilmediğim kelime: yabanıl
Metinde hangi cümlede? : Kenyada yabanıl hayvanlarla dolu ormanlarda jeeplerden inmeden fotoğraf topografisi yapmıştık.
Tahminim
Sözlük anlamı: İlkel yaşayan (kimse), yabani, vahşi.
Cümlede kullanıyorum! : Ormanda en çok yabanıl hayvanlarla karşılaşmaktan korkuyorum.

Anlamını bilmediğim kelime: safari
Metinde hangi cümlede? : Burda da kutup safarisi yaşanacak.
Tahminim
Sözlük anlamı: Katılımcıların vahşi hayatı yerinde görmelerini sağlayan turistik gezi
Cümlede kullanıyorum! : Antalya’nın turistik yerlerine yaptığımız safaride çokça fotoğraf çektim.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Antarktika neden özel bir kıtadır?

Cevap: Antarktika ile ilgili bilgiler pek yaygın olmadığı için özel bir kıtadır.

2. Antarktika’ya seyahat öncesinde bilinmesi gerekenler nelerdir?

Cevap: Bulutları okuyarak hava tahmininde bulunmak.

3. Bir blog yazarı olduğunuzu varsayarsak gezilerinizi anlattığınız blogunuza hangi ismi verirdiniz?

Cevap: (örnek) GEZİ-YORUM

4. Sizce gezilerin amacı neler olabilir? (Bilgi edinme, eğlence, iş, sağlık, inanç …)

Cevap: Geziler başka başka amaçlarla yapılabilir. Bir yer hakkında bilgi edinmek, eğlenmek, bir işi takip etmek ya da tamamlamak, sağlık sorunlarını gidermek, dini yükümlülükleri yerine getirmek, akraba ya da dostları ziyaret etmek, kitap yazmak, dil öğrenmek vs. gibi amaçlar için geziler yapılabilir.

5. “Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı?” atasözünü metin ile ilişkilendirerek yorumlayınız.

Cevap: Dinlediğimiz metinde, Antarktika ile ilgili bilgilerin yaygın olmadığından bahsedilmektedir. Yazar eğer oraya gitmeseydi, orada öğrendiği bilgileri okuyarak öğrenemeyecekti. Bu nedenle çok okuyan değil, çok gezen bilir diyebiliriz.

6. Geçmişten günümüze ünlü seyyahların, seyahatnamelerin “bilgi, kültür, tarih” mirasını aktarmada ne gibi katkıları olmuştur? Değerlendiriniz.

Cevap: Seyyahlar, yazdıkları seyahatnameler ile gezip gördükleri yerler hakkında bilgi edinmişler ve kitapları ile bunları, oraları gezemeyenlere aktarmışlardır. Bu kitaplar günümüze kadar da gelmektedir. Günümüzde yazılan kitaplar da gelecekteki nesillere aktarılacaktır. Böylece insanlık, bu kitaplar sayesinde, zamana göre söz konusu yerlerin kültürleri, tarihleri, yaşayış biçimleri, özellikleri hakkında bilgi edinebilmektedir.

Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 215

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz. Metne yeni bir başlık bulunuz.

Başlık

Cevap: Antarktika Gezisi

Konu

Cevap: Antarktika kıtasına yapılan bir gezideki izlenimler ve yaşananalar.

Ana Fikir

Cevap: Daha önce gidilmeyen yerlere yapılan geziler esnasında insan hiç yaşamadığı duygular yaşayabilir.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinle ilgili görüşlerinizi sebepleriyle birlikte yazınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin bazılarında çekimli fiiller bulunmaktadır. Çekimli fiillerin altını örnekteki gibi çiziniz.

Cevap:

Geminin etrafı buz dağlarıyla çevriliydi.

Bulutlar rüzgârın artacağına işaretmiş.

Hava güzelse güvertede oturabiliriz.

Gemi sis içinde yavaş yavaş ilerledi.

Sirus; beyaz, tüysü bulutlardır.

Antarktika’da görüntüler her an değişir.

Buzulları ilk gördüğünde pek heyecanlanmış.

Gökyüzünde tek bir bulut yoktu.

Bugün uçsuz bucaksız denize açılalı dört gün oldu.

Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 216

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde yer alan fiillerin kiplerini bulunuz. Bulduğunuz kipleri karşılarına yazınız.

Cevap:

Yolcuların çoğu kamaralarına çekilmiş. ⇒ Duyulan Geçmiş Zaman

Geminin güvertesinde fotoğraf çekelim. ⇒ İstek Kipi

Nehirler denizlerle birleşir. ⇒ Geniş Zaman

Bana küresel ısınmanın sebeplerini anlat. ⇒ Emir Kipi

Denizdeki buz dağlarına gemiden baktık. ⇒ Görülen Geçmiş Zaman

Antarktika’da çok büyük buz dağları bulunur. ⇒ Geniş Zaman

Buzulların erimemesi için küresel ısınmaya engel olmalıyız. ⇒ Gereklilik Kipi

Geminin çevresinde sürekli olarak buzullar akıp gidiyor. ⇒ Şimdiki Zaman

Stratus bulutları değişken havalarda belirir. ⇒ Geniş Zaman

Bilim insanları çevre kirliliğine bir çözüm bulsa. ⇒ Dilek – Şart Kipi

Ufukta görülmemiş bir güzellik belirmiş. ⇒ Duyulan Geçmiş Zaman

Gemi düdük çala çala ilerliyor. ⇒ Şimdiki Zaman

7. ETKİNLİK

Aşağıda, dinlediğiniz metinden alınan cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki “düşünceyi geliştirme yollarını” sebepleriyle birlikte yazınız.

• Buralara geleli beri geceleri uyku tutmuyor. Böyle zamanlarda ana karnındaki bebek gibi dizlerimi bükerek kamaradaki pencerenin pervaz boşluğuna oturuyorum.

Cevap: Benzetme. Yazar, oturuşunu anne karnındaki bebeğe benzetmiştir.

• Sirus; beyaz, tüysü bulutlardır. Yükseklerde bulunur. Bu bulutlar rüzgârın artacağına işarettir.

Cevap: Tanımlama. Yazar Sirus bulutunun ne olduğunu açıklamıştır.

• Geminin çevresinde sürekli olarak buzullar akıp gidiyor. Buzulları ilk gördüğümüzde pek heyecanlanmıştık. O ayazda saatlerce fotoğraf çekmiştik. Şimdilerde o heyecan yatıştı, yani buz dağlarının arasında yolculuk yapmaya alıştık.

Cevap: Karşılaştırma. Yazar buzulları ilk görüşü ile son görüşü arasındaki duyguları arasındaki farkı ortaya koymuştur.

8. ETKİNLİK

“Küresel ısınma” hakkında hazırladığınız sunumu sınıfta paylaşınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Küresel Isınma ile İlgili Bilgiler

Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız Dinleme Metni Cevapları Sayfa 216

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Gezip gördüğünüz yerleri anlatan bir yazı yazınız.

b) Yazdıklarınızı anlama dayalı anlatım bozuklukları bakımından gözden geçirerek gerekli düzeltmeleri yapınız.

Gezip gördüğünüz yerlere göre bu etkinlikleri siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Yörenize ait bir türkünün sözlerini ve hikâyesini araştırınız.

2. Yaşadığınız şehri tanıtmak amacıyla bir araştırma yapınız.

*** Artık Antarktika’da Buz Dağlarının Arasındayız dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

26 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!