Paylaşalım Dinleme Metni Cevapları

Paylaşalım dinleme metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 212-213-214
(Erdemler Teması)

Paylaşalım Dinleme Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Paylaşalım Dinleme Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Paylaşalım Dinleme Metni Cevapları Sayfa 212

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Paylaşmanın önemi ile ilgili bulduğunuz atasözleri ve özdeyişleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Atasözleri:

  • Komşu komşunun külüne muhtaçtır.
  • Az veren candan, çok veren maldan…
  • Ekmeğini yalnız yiyen, yükünü yalnız taşır.
  • Birlikten kuvvet doğar.
  • Nerede birlik,orada dirlik.
  • Bir elin nesi var iki elin sesi var.

Özdeyişler:

  • Paylaşılan bir sevinç iki kat olur, paylaşılan bir acı yarıya iner. (Cicero)
  • Bir mum, diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez. (Mevlana)
  • Paylaşılmayı bilmeyenler, mesut değildir. (Gürbüz Azak)
  • Birlik ruhunu kaybeden toplumlar her şeyini kaybederler. (Muhammed Saki Erol)
  • Biz hepimiz tek kanatlı melekleriz ancak birbirimize sarılırsak uçabiliriz. (Luciano de Crescenzo)

2. “Yardımlaşmak niçin önemlidir ve yardımlaşmanın topluma ne gibi katkıları olur?” konulu konuşmanızı yapınız. Konuşmanızı yaparken istenilen ölçütlere dikkat ediniz.

Alttaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

Yardımlaşmanın Önemi

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz şiire göre doldurunuz.

Cevap: 

PAYLAŞALIM

Aramızda sevinçler,
Paylaştıkça artacak.
Üzüntü, elem, keder;
Tam tersi azalacak.

El ele verince,
Güç birliği edince,
Herkes kendi fikrince,
Birlik olunca güzel.

“Bir elin nesi var,
İki elin sesi var.”
Ayrı gayrı olunmaz.
Yalnız taş duvar olmaz.

İş bulup işleyelim,
Güzel düş düşleyelim,
İş birliği yaparak,
Zorlukları aşalım.

Dursun BULUT

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup yazınız. Bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

elem
Anlamı: Acı, üzüntü, dert, keder
Cümlem: Hayata karşı iyimser olan insanlar elem çekmezler.

işlemek
Anlamı: Bir şeye emek vererek onu daha elverişli bir duruma getirmek
Cümlem: Toprağı işlersen toprak da sana bir şeyler verir.

Paylaşalım Dinleme Metni Cevapları Sayfa 213

birlik
Anlamı: Bir arada olma durumu, vahdet
Cümlem: Bu işi ancak birlik olarak bitirebiliriz.

düş
Anlamı: Gerçekleşmesi istenen şey, umut
Cümlem: Sınavları kazanıp doktor olabilmeyi düşlüyor.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz şiirin ana duygusunu yazınız.

Cevap: 

Şiirin ana duygusu: Paylaşma sevinci

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları doldurunuz.

Cevap: 

a) Şiirin başlığını ben olsaydım Zorlukları Aşalım koyardım.

b) Dinlediğim şiiri beğendim/beğenmedim çünkü şiir paylaşmanın önemini duygularımıza hitap edecek bir şekilde anlatmış.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz şiirin dörtlükleri konu bakımından aynı doğrultuda mıdır? Şiirin tamamında konu olarak bir tutarlılık var mıdır? Açıklayınız.

Cevap: Şiirin dörtlükleri konu bakımından aynı doğrultuda değildir. Birinci dörtlükte paylaşmaktan söz ederken diğer dörtlüklerde birlik olmaktan bahsedilmektedir. Bu iki kavram birbirini kapsadığı için şiirin tamamında konu olarak tutarlılık olduğunu söyleyebiliriz.

6. ETKİNLİK

Şiiri siz yazmış olsaydınız son dörtlüğünü nasıl yazardınız?

Cevap: 

(örnek)

Düşlerimize ulaşmak için,
Durmadan çalışalım.
Zorlukları aşmak için,
Birlik içinde olalım.

7. ETKİNLİK

a) “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” (Hz. Muhammed) sözünü kısaca açıklayınız. Bu sözde bize hangi değerler öğütlenmiştir? Açıklayınız.

Cevap: Tanıdığımız, durumunu bildiğimiz kişilerin yardıma ihtiyacı varken varlık içinde yaşayarak onlara yardım etmiyorsak biz müslüman değiliz demektir. Bu sözde elimizdekileri ihtiyacı olanlarla paylaşmamız gerektiği öğütlenmiştir.

b) Belirlediğiniz bu değerlerle ilgili bir slogan oluşturunuz.

Cevap: (örnek) Paylaştığın senindir, biriktirdiğin değil!

Paylaşalım Dinleme Metni Cevapları Sayfa 214

8. ETKİNLİK

Aşağıda iki grubun konuşma konuları verilmiştir.

NELER PAYLAŞTIKÇA ÇOĞALIR?

1. GRUP
Bilgi paylaştıkça çoğalır. Bilgimizi arkadaşlarımızla paylaşırsak onlar da öğrenir.

2. GRUP
Saygı da paylaştıkça çoğalır. Sen birine saygı gösterirsen o da sana ve başkasına saygı gösterir. Böylece zamanla herkes birbirine saygılı davranmaya başlar.

1) Yukarıdaki konulardan hareketle paylaşmanın toplum hayatındaki yeri ve önemini belirtiniz.

Cevap: Paylaşmak insanların arasındaki sevgi ve saygıyı arttırır, kaynaşmayı sağlar. İnsanlar arasındaki eşitsizliği önler. İnsanlar arasındaki güveni arttırır. Daha güçlü ve bilgili bir toplum meydana getirir.

2) Bilgi paylaşımının sosyal hayata ve çalışma hayatına katkılarını örneklerle açıklayınız.

Cevap: Sosyal hayatta ve çalışma hayatında bilgi, hazine değerindedir. Bilginin paylaşılmasıyla toplum gelişir, işler yolunda gider. Mesela şehir belediyeleri meteorolojiden aldıkları, o şehirde meydana gelebilecek su baskınları, lodos gibi doğa olayları bilgilerini, şehirde yaşayan insanların cep telefonlarına mesaj olarak iletirse, insanlar buna göre önlem alıp zarar görmez.

9. ETKİNLİK

Yardımlaşmanın ve paylaşmanın önemi ile ilgili düşüncelerinizi, edindiğiniz bilgiler ışığında yazılı olarak anlatınız. Yazınızda, şiirde geçen atasözlerinden örnekler veriniz.

Cevap:

(örnek)

YARDIMLAŞMANIN ÖNEMİ

Toplumlar yardımlaşma sayesinde ayakta durabilir ve gelişebilirler. Bir değer olarak yardımlaşmaya önem veren toplumlardaki insanlar birbirlerine daha çok bağlanır.

Yardım yapan kişiyle  yardım yapılan kişi arasında sevgi ve kardeşlik bağı güçlenir. Yardım sayesinde topluma kazandırılan insanlar kin, haset, düşmanlık gibi bir takım kötü huylardan kurtulur. Yardımlaşma ile sorunları çözülen insanlar daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşar. Bu mutluluk ve huzur toplumun geneline yayılır.

Yoksullukla mücadele etmek, birlik ve beraberliği sağlamak, ekonomik olarak kalkınabilmek, manevi duygularımızı çoğaltmak, huzur ve mutluluk içinde yaşamımızı sürdürmek ancak yardımlaşma ile mümkün olabilir.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Barkod sisteminin ne işe yaradığını araştırınız.

Cevap:

Genelde dikdörtgen biçiminde olan, birbirine paralel çizilmiş inceli kalınlı çizgilerden ve bu çizgilerin arasındaki boşluklardan meydana gelen , siyah çubukların oluşturduğu bir sembole barkod denir. Barkod sistemi, ürünlerin bilgisayarlara bağlantılı optik okuyuculu cihazlar ile kimliklendirilmesini öngören bir sistemdir. Ürün üzerindeki barkod, bilgisayara bağlı bir makine vasıtasıyla taranır. Bilgisayar ise bu karakterlere karşılık gelen ve daha önceden girilmiş bilgileri ekrana getirir. Böylece barkod ürünle ilgili hiçbir bilgiyi içermediği halde, ürünle ilgili tüm bilgilere çok hızlı bir şekilde ulaşmaya yardımcı olur.

*** Paylaşalım dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

6 Yorum

Yorum Yap