Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları

Akıllı Ulaşım Sistemleri metni cevapları ve soruları, Anıttepe Yayınları 5. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 231-233-234-235
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları - 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları – 5. Sınıf Türkçe Anıttepe Yayınları

Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları Sayfa 231

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ulaşım araçlarının hayatımızdaki yeri hakkında ne düşüyorsunuz?

Ulaşım araçları uzak mesafelere kısa sürede gidebilmemizi sağlayan araçlardır. İnsanlar bu araçlar sayesinde ticaret yapabiliyorlar, sevdiklerini ziyaret edebiliyorlar, dünyanın dört bir yanını gezip görebiliyorlar.

2. En çok hangi ulaşım araçlarını kullanıyorsunuz?

(örnek) Otobüs, otomobil, bisiklet, motosiklet…

3. Aile büyüklerinizin çocukluk döneminde yaygın olan ulaşım araçları hangileriymiş? Geçmişten günümüze ulaşım araçlarındaki bu değişimin sebebi sizce nedir?

Otobüsmüş. Geçmişten günümüze ulaşım araçlarındaki bu değişimin sebebi teknolojideki gelişmeler ve dünyadaki nüfusun artmasıdır.

Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları Sayfa 233

1. ETKİNLİK

Görselden hareketle metnin içeriğiyle ilgili tahmininizi yazınız.

Cevap: Metinde trenler, uçaklar ve ulaşım yolları ile ilgili bilgi veriliyor olabilir.

2. ETKİNLİK

a) Metinde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını aşağıya yazınız. Anlamlarını ilk olarak metnin bağlamından tahmin ediniz. Ardından tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerinizden kontrol ederek yazınız.

Cevap: 

medeniyet: Bir ülkenin, bir toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, fikir, sanat çalışmalarıyla ilgili niteliklerinin tümü, uygarlık

organize: Düzenli, örgütlü

bileşke: Bir araya gelme, toplaşma, birleşme

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Cevapları defterinize yazınız.

1) Ulaşım nedir?

Cevap: İnsanların hayatında emekleme ile başlamış, tüm hayatı boyunca devam etmiş bir süreçtir.

2) İnsanoğlu daha önce ulaşım için nelerden yararlanmıştır?

Cevap: Hayvanlardan yararlanmıştır.

3) Ulaşım insanoğluna hangi yararları sağlamıştır?

Cevap: Ulaşım sayesinde bugünkü kentlerin temeli atılmıştır.

4) Ulaşımın başlangıç, bitiş ve kesişme noktaları nerelerdir? Neden?

Cevap: Kentlerdir. Çünkü her türlü ulaşım, ister hava yolu, ister demir yolu, ister kara yolu, ister deniz yolu -eğer deniz kıyısındaysa- kentlerde başlamakta; kentlerde son bulmaktadır.

5) Ulaşımdan beklenen nedir?

Cevap: Kaliteli ve düşük maliyetli olmasıdır.

6) Ulaşım sistemi nasıl olmalıdır?

Cevap: Rahat, emniyetli, hızlı, seri bir şekilde ulaşımı sağlamalıdır.

7) Akıllı ulaşım sistemleri nedir?

Cevap: Sürücü-araç, araç-yolcu, araç-araç, araç-altyapı, uydu-altyapı, uydu-araç, yolcu ve sürücü-uydu sistemlerinin birçok bileşkeninden meydana gelen bir sistemdir.

8) Ulaşım sistemlerinde ülkemiz ne durumdadır? Bu durumu daha da ilerletmek için ne yapmamız gerekir?

Cevap: Ülkemiz alıcı ülke yerine verici ülke, dünyaya katma değer yaratan ülke konumuna geçmiştir. Elimizdeki yol haritasını sık sık güncellememiz ve geliştirmemiz gerekir.

b) Siz de okuduğunuz metinle ilgili üç soru hazırlayınız. Sorularınızı defterinize yazınız, arkadaşlarınıza yöneltiniz.

Cevap: 

1- Ulaşım ne ile başlamış?

2- Kentleşme sorunu nasıl meydana gelmiş?

3- Akıllı ulaşım sistemlerinin kaliteli kabul edilebilmesi için neler şarttır?

Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları Sayfa 234

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metni özetleyiniz. Özetleme yaparken okuma sırasında altını çizdiğiniz bölümlerden de yararlanabilirsiniz.

Cevap: 

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ METNİ ÖZETİ

Ulaşım medeniyetlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Ulaşım emekleme ile başlayıp insan hayatı boyunca devam eden bir süreçtir. İnsanlar ilk başta ulaşım için hayvan gücünü kullanmışlardır. Günümüzde ulaşım araçları kullanılmaktadır. Ulaşım sayesinde bugünkü kentlerin temeli atılmıştır. Ulaşım kentlerde başlayıp kentlerde son bulmaktadır. Bu nedenle kaliteli ve düşük maliyetli, zaman tasarrufu sağlayan, rahat, emniyetli, hızlı bir ulaşım için akıllı ulaşım sistemleri geliştirilmiştir. Bilgiye erişim, hesaplama ve iletişim işleri bilgisayarlara yaptırılıp bu işlerin insana olan yükü hafifletilmektedir. Ülkemizin de bu sistem için büyük bir gelişme kaydetmiştir. Ulaşım sistemlerini daha ileriye götürebilmek için elimizdeki yol haritasını sık sık güncellememiz ve geliştirmemiz gerekir.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri okuduğunuz metne göre tamamlayınız.

Cevap: 

Daha sonraları ulaşım merkezleri kent merkezleri hâline getirmesi nedeniyle kentleşme
sorununu ortaya çıkarmıştır.

Bu sistemin oluşabilmesi için ilk önce bilgiye erişebilmek, bilgi sahibi olmak gerekir.

Ulaşım sistemlerinde insana düşen yükü hafifletmek için bilişim imkânlarından yararlanmak yani bilgisayar sistemlerine yaptırılabilecek iletişim ve hesaplama işlerinin yükünü insanın omuzlarından kaldırmak gerekir.

Ama hepsinden önemlisi, bunları başarabilmek için elimizdeki yol haritasını sık sık
güncellemek ve geliştirmek zorunluluğunun farkında olmaktır.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerde verilen ulaşım araçlarından birini seçiniz. Bu ulaşım aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Otobüsler, günlük hayatımızın önemli ulaşım araçlarındandır. Şehir içinde toplu taşımada en çok tercih edilen şehir otobüsleri, hem ekonomik anlamda hem de trafik sorunu anlamında önemli bir yere sahiptir.

Şehir içi otobüsler, diğer ulaşım araçlarına göre daha ucuzdur. Belirli meslek grupları ve öğrenciler için yapılan indirimler sayesinde ulaşım imkanı daha da ucuza mal edilebilmektedir. Ayrıca otobüsler, tek seferde daha çok yolcu aktarımı sağladıkları için, şehir içi trafiğine olan etkileri otomobillere göre daha azdır.

Eğer özel bir işimiz yoksa büyüklerimizden otomobiller yerine otobüsleri kullanmalarını istemeliyiz. Ulaşım rahatlığı bakımından otomobiller daha cazip gelse de hem aile bütçemiz hem de ülke ekonomisi için şehir içi otobüsleri tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.

Beni dinlediğinizi için teşekkür ederim.

Akıllı Ulaşım Sistemleri Metni Cevapları Sayfa 235

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri amaç-sonuç, neden-sonuç ilişkisi yönünden belirleyiniz.

Cevap: 

• Akıllı ulaşım sistemleri, bütün bunları sağlayabilmek için geliştirilen ve uygulanan teknolojidir.

Amaç – Sonuç

• İnsanoğlu, insanlık tarihi boyunca ilk başlarda hayvan gücünü kullanmıştır. Bu işlemi; yük ve insan taşımacılığı için yürüyen hayvan gücünü, haberleşme için de uçan hayvan gücünü kullanarak yapmıştır.

Amaç – Sonuç

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının değişimi hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: 

(örnek)

ULAŞIM ARAÇLARINDAKİ DEĞİŞİM

İnsanların bir yerden başka bir yere gitmek için kullandıkları araçlara ulaşım araçları denir. Çok eskiden insanlar ulaşım için at, eşek gibi hayvanları kullanırken, tekerleğin icadından sonra ulaşım araçları geliştirmişler ve kullanmaya başlamışlardır.

Teknolojinin de ilerlemesi ile bu ulaşım araçları daha hızlı ve daha konforlu hale gelerek insanların ulaşım ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Günümüzde kullanılan ulaşım araçları, teknolojik gelişmeler sayesinde daha hızlı ve konforlu hale gelmiş, ulaşım ve nakliye ihtiyaçları büyük ölçüde kolaylaşmıştır. 

Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının değişimi, artan nüfusa ve gelişen teknolojiye göre şekillenmiştir. Bugün ulaşım araçları geçmişte kullanılan araçlara göre daha hızlı, daha konforlu ve daha güvenlidir. İnsanlar bu gelişimden dolayı oldukça mutludur.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Türk bilim insanlarından birini seçerek seçtiğiniz bilim insanını tanıtan bir konuşma hazırlayınız.

Alttaki butonlara tıklayarak seçtiğiniz bir bilim insanı hakkında yazılmış araştırma yazılarına ulaşabilirsiniz.

Oktay Sinanoğlu

Gazi Yaşargil

Hulusi Behçet

Aziz Sancar

Fuat Sezgin

Cahit Arf

2. Bilimin önemini anlatan özdeyişler bulunuz.

  • Bir kum tanesinin sırrını çözmeyi başarsaydık, bütün dünyanın sırrını öğrenmiş olurduk.  Albert Einstein
  • İlim iyi zamanlarda servet, kötü zamanlarda sığınak ve iyi bir yol göstericidir. Aristoteles
  • İlimden gidilmeyen yolun sonu, karanlıktır. Hacı Bektaş-ı Veli
  • İlim servetten daha kıymetlidir; çünkü serveti sen korursun, halbuki ilim seni korur. Hz. Ali (r.a.)
  • İlim ile meşgul iken uyumak, cahil olarak namaz kılmaktan daha hayırlıdır. Hz. Muhammed (sav.)
  • Hayatta en hakiki mürşit, ilimdir. Mustafa Kemal Atatürk

*** Akıllı Ulaşım Sistemleri metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

5. Sınıf Anıttepe Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap