Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

Seyirlik Oyunlarımız Hakkında Bilgi

Seyirlik oyunlarımız nelerdir? Kültürümüzdeki seyirlik oyunlar hangileridir? Seyirlik oyunlarımız konulu araştırma yazısı.

Seyirlik Oyunlarımız Hakkında Bilgi

Seyirlik Oyunlarımız Hakkında Bilgi

Ülkemizin zengin kültürü, yüzyıllar boyunca halkımızın katkılarıyla oluşmuştur. Zengin kültürümüzün en önemli dallarından biri de “seyirlik oyunlarımız” da yer alan gösterilerdir. Seyirlik oyunlarımızdan bazılarını; Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu, Kukla Oyunu, Orta Oyunu ve Meddah olarak sayabiliriz.

Karagöz ve Hacivat Gölge Oyunu

Karagöz ve Hacivat gölge oyunu ülkemizde asırlardır sergilenmektedir. Karagöz Hacivat oyunu taklit yapmaya ve yapılan taklitlere göre karakterlerin seslendirilmesine dayanır. Karagöz ve Hacivat gölge oyununda birbirinden farklı pek çok karakter vardı. Bu karakterler Osmanlı İmparatorluğu zamanında yaşayan halkın çeşitli kesimlerinden tiplemelerdir.

Karagöz ve Hacivat gölge oyununun baş karakterleri bilindiği üzere Karagöz ve Hacivat’tır. Karagöz; halkın genelini temsil eden saf bir karakterdir. Ayrıca Karagöz; mert, düşündüğünü söylemekten çekinmeyen, içi dışı bir ve deli dolu bir karakterdir.

Karagöz’ün değişmez arkadaşı Hacivat ise biraz daha uyanık bir karakterdir. Karagöz’e göre daha akıllı ve eğitimli olan Hacivat genellikle Karagöz’e çalışması için iş de bulmaktadır. Genellikle Karagöz ve Hacivat’ın diyalogları ile ilerleyen oyunda ayrıca: Çelebi, Tiryaki, Beberuhi, Altı kulaç, Kayserili (Mayısoğlu), Kastamonulu (Himmet Dayı, Himmet Ağa), Laz, Kürt, Acem (Püser, Nöker), Arap (Ak Arap veya Kara Arap), Arnavut, Rumelili (Muhacir), Yahudi (Çıfıt), Frenk (Rum), Ermeni, Çerkez, Tuzsuz Deli Bekir, Matiz, Zeybek, Zenneler, Çengi, Cazu, Cin gibi onlarca karakter bulunmaktadır. Oyunda geçen karakterler Osmanlı’da yaşayan kişileri yansıtmaktadır.

Karagöz ve Hacivat oyunu 4 ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm oyuna giriş (mukaddime), ikinci bölüm karakterler arası atışma (muhavere), üçüncü bölüm oyun (fasıl) ve dördüncü bölüm ise bitiş kısmıdır.

Kukla

Kukla, asırlardır Anadolu’da oynatılan geleneksel bir gösteri oyunudur. Genellikle tahtadan yahut bezden yapılan kuklalar karşılıklı konuşmayla oynatılır. Kukla, dilimizde oyuncak bebek anlamına gelmektedir.

Meddah

Meddah oyunu, tek bir oyuncunun çeşitli kılıklara girerek birbirinden fazla karakteri canlandırması ve bu şekilde halkı eğlendirmesi oyunudur. Gösteriyi yapan kişi, herkes tarafından görülebilecek yüksekçe bir yere oturur ve ilgi uyandıran çeşitli hikayeler anlatır. Meddah’ın diğer adı kıssahandır.

Orta Oyunu

Etrafı izleyicilerle çevrili bir alanda oynanan, yazılı bir metne bağlı kalmadan içerisinde dans, müzik gibi eğlenceli aktivitelerin bulunduğu, doğaçlama sanatının esas alındığı bir oyundur. Orta oyunu kahvehane, han gibi kapalı mekanlarda oynandığı gibi genel olarak açık alanlarda oynanır. Oyunun en önemli iki kişisi Kavuklu ile Pişekardır. Yanlış anlaşılmalara dayanan diyalogları ile izleyicileri güldürmeye çalışırılar.

*** Seyirlik Oyunlarımız konulu araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
love
11
angry
6
clap
5
unlike
3
confused
2
sad
1
happy

38 Yorum

Yorum Yap