Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 52-56-57-58-59
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Sığırtmaç Mustafa'nın Öyküsü Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 52

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Toplumların geleceğinde çocukların nasıl bir yere sahip olduğunu nedenleriyle anlatınız.

Bugünün çocukları yarının yetişkinleridir. Toplumun gelecekteki yaşayışı, özellikleri, bugünkü çocukların nasıl yetiştirildiğine bağlıdır. Çocuk ne kadar iyi bir eğitim görürse, ne kadar iyi yetiştirilirse, gelecekteki toplum da o kadar iyi olur.

• Atatürk’ün çocuklarla ilgili sözlerinden birkaçını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Atatürk’ün Çocuklarla İlgili Sözleri

• Aşağıdaki görsellerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

Görsellere baktığımda Atatürk’ün çocukları ne kadar çok sevdiğini görüyorum. Atatürk’ün çocuk sevgisi, ne kadar ileri görüşlü bir lider olduğunu kanıtlamaktadır.

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 56

1. ETKİNLİK

Metinde geçen bazı sözcüklerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamı verilen sözcükleri bularak bulmacada işaretleyiniz.

Adları aynı olanlardan her biri

Cevap: ADAŞ

Ilıca

Cevap: KAPLICA

Güçsüz, zayıf, nahif

Cevap: ÇELİMSİZ

Büyükbaş hayvan güden kimse, sığır çobanı, nahır

Cevap: SIĞIRTMAÇ

Konak, çiftlik vb. yerlerde türlü işleri yapmakla görevli kimse.

Cevap: KAHYA

7. Sınıf MEB Yayınları Sığırtmaç Mustafa'nın Öyküsü Metni Etkinlik Cevapları - Bulmaca

7. Sınıf MEB Yayınları Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Etkinlik Cevapları – Bulmaca

2. ETKİNLİK

1. Sığırtmaç Mustafa ile Atatürk nerede ve nasıl karşılaşmışlardır?

Cevap: Yalova’nın kırlığında bir yerde, 1929 yazında karşılaşmışlardır.

2. Sığırtmaç Mustafa, neden Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünmektedir?

Cevap: Atatürk’ün Mustafa’nın cevabına güldüğü için.

3. Atatürk’ün para teklifi karşısında Sığırtmaç Mustafa’nın davranışını nasıl buluyorsunuz? Onun böyle davranmasının nedeni ne/neler olabilir?

Cevap: Mustafa’nın davranışı doğrudur. Onun böyle davranmasının sebebi aldığı terbiyedir. Mustafa, hak etmediği parayı almak istememektedir.

4. Atatürk’ün, Sığırtmaç Mustafa’nın karşısına kendisine benzeyen bir kişiyi çıkarmasındaki amacı ne olabilir?

Cevap: Çocuğun dikkatini ölçmek, zekasını sınamak için olabilir.

5. Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünen Sığırtmaç Mustafa’nın yerinde siz olsaydınız Atatürk’le neler konuşurdunuz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Ben de Mustafa gibi davranırdım. Hakkım olmayan bir parayı almazdım. Atatürk’e de hakkım olmayan bir parayı alamayacağımı, karşılığında bir şeyler verirsem alabileceğimi söylerdim.

6. Sığırtmaç Mustafa subay olduktan sonra Atatürk’le karşılaşmış olsaydı neler hissederdi?

Cevap: Atatürk’e büyük minnet duyardı. Onun için elinden gelen bir şey varsa yapmak isterdi.

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 57

3. ETKİNLİK

“Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan cümlelerden öznel olanların başına “Ö”, nesnel olanların başına “N” yazınız.

Cevap:

(N) Sığırtmaç Mustafa; cılız, çelimsiz ve hastalıklı bir çocuktu.

(N) Cevizleri alıp karşılığında Mustafa’ya bir avuç parayı uzatırken yeniden adını sordu.

(N) Otomobil, bir süre sonra kocaman bir binanın önünde durdu.

(N) Ertesi gün, Sığırtmaç Mustafa’nın evlerinin önünde bir otomobil durdu.

(N) Salonda bir adam ayakta durmuş ona bakıyordu.

(N) Sığırtmaç Mustafa, karşısındaki adama yeniden dikkatle baktı.

(N) Sığırtmaç Mustafa hemen Şişli Çocuk Hastanesine gönderildi.

4. ETKİNLİK

Aşağıda verilen görsellerden yararlanarak okuduğunuz metni özetleyiniz.

Cevap:

Mustafa bir gün sığırları otlatırken yirmi kadar atlıyla karşılaşır. Atlıların içinde Atatürk de vardır. Mustafa ile sohbet ederler. Mustafa sohbet esnasında Atatürk’ün kendisiyle eğlendiğini düşünür. Mustafa konuştuğu kişinin Atatürk olduğunu sonradan anlar. Ertesi gün Atatürk çocuğu evinden aldırır. Yerine başka bir adam koyup çocuğun dikkatini ölçmek ister. Çocuktaki zekayı ve dürüstlüğü gören Atatürk Mustafa’yı okula yazdırır. Mustafa okuyup subay olur.

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 58

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki kelime havuzundan seçtiğiniz kelime ve kelime gruplarının sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri anlatınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Milli mücadele, bir diğer adıyla Kurtuluş Savaşı ülkemizin özgürlük ve bağımsızlık mücadelesidir. 1919 yılında Osmanlı Devleti’nin de içerisinde bulunduğu İttifak Devletleri 1. Dünya Savaşı’ndan yenik ayrıldı. Bunun üzerine İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti topraklarını işgal etmeye başladı. Bu duruma tepki gösteren Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde toplanarak Kurtuluş Savaşı’na giriştiler. İşte ülkemizin kurtuluşu bu milli mücadelemiz sayesinde gerçekleşmiştir.

Atalarımızın bizim için çektikleri sıkıntılar ve yaptıkları fedakarlıklar Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasını sağlamıştır. Ülkemizin kurtuluşunun milli mücadelemiz sayesinde gerçekleştiğini her Türk Genci bilmeli ve bunu düşünerek yaşamalıdır. Bu aziz vatanın kıymetini bilmeli ve bu uğurda şehit olanları saygıyla anmalıdır.

6. ETKİNLİK

Aşağıda “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metninden alınan bir bölüm verilmiştir. Bu bölümü oluşturan cümlelerde geçen çekimli fiilleri bularak örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap:

(Çekimli fiiller kırmızı renkle belirtilmiştir)

Atatürk:
“Mustafa, seni çiftliğime kâhya yapacağım, ister misin?” diye sordu.
Mustafa, kâhyanın anlamını bilmiyordu.
“Kâhya ne demek?”
“Çobanların en büyüğü demek!”
Mustafa, karşılık vermedi. Atatürk:
“Kâhyalık için sana ayda dört lira versem yetişir mi?”
Mustafa çoktan razıydı.
“Siz bilirsiniz.” dedi.
Atatürk, şakayı daha fazla uzatmadı, ona gerçek düşüncesini söyledi:
“Hayır Mustafa… Seni kâhya yapmayacağım, okula göndereceğim. Orada okuyup
yazma öğreneceksin!”

Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü Metni Cevapları Sayfa 59

7. ETKİNLİK

Sevgili öğrenciler, kendinizi “Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü” metnindeki kahramanın yerine koyarak Atatürk’e bir mektup yazınız. Mektubunuzda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerine yer veriniz. Mektubunuzu verilen sayfa yapısına uygun bir şekilde imla ve noktalama kurallarına göre düzenleyiniz.

Cevap:

27.09.2018

Değerli büyüğüm Atatürk,

Bu vatan size çok şey borçlu. Ama ben daha çok şey borçluyum. Siz ülkemizi kurtardınız, gençliğin eğitimine büyük önem verdiniz. Daha iyi bir eğitim görmemiz için devrimler yaptınız. Sayenizde gençlerimizin çoğu okuyup ülkemize hizmet ediyorlar.

Tüm bunların yanı sıra beni ayrıca okuttunuz. Beni çobanlıktan alıp okula gönderdiniz. Benimle bizzat ilgilendiniz. Çobanken bile vatanıma hizmet edebilirdim ama şimdi okudum ve vatanıma daha iyi hizmet etme fırsatı geçti elime. Üzerimde olan emeklerinizi asla unutmayacağım. Ömrüm boyunca da aynı sizin gibi vatanıma hizmet için çalışacağım.

Değerli büyüğüm, her şey için teşekkür ederim. Umarım bir gün yeniden karşılaşırız. Ellerinizden öperim. Sağlıcakla kalınız.

İmza
Sığırtmaç Mustafa

Adres: ….
……………
…………..

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Tarihimizde millî birlik ve beraberliğimizi yansıtan olaylar” ile ilgili araştırma yapınız. Araştırmalarınızı yaparken “gov” ve “edu” uzantılı güvenilir sitelerden yararlanınız.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak konu ile ilgili araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Tarihimizde Milli Birlik ve Beraberliğimizi Yansıtan Olaylar

*** Sığırtmaç Mustafa’nın Öyküsü metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

6 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!