Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 50-51-52-53 (Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları Sayfa 50

DERSE HAZIRLIK

1. “Eserinin üzerinde imzası olmayan yegâne sanatkâr öğretmendir.” özdeyişinden yola çıkarak Atatürk’ün öğretmenler hakkındaki fikirlerini açıklayınız.

Cevap: 

Her sanatçı eserine, onu kendine mal etmek için yani kendisinin yaptığını belli etmek için imzasını atar. Öğretmenlerin yetiştirdiği her bir öğrenci, öğretmenin birer eseridir. Fakat bu eserin kimin ortaya çıkardığı bilinmez. Atatürk, bir memleketin savaşla kurtarılabileceğini ama ilim ve irfan ordusu olmadan yaşatılamayacağını düşündüğü için öğretmenlik mesleğine çok değer vermiştir. Öğretmenleri birer sanatkar olarak görmüştür. Atatürk bu sözüyle öğretmenlerin birer sanatkar olduğunu fakat övünmek için değil, ulusun geleceğine fayda getirmek için uğraş verdiklerini belirtmiş, öğretmenleri yüceltmiştir.

2. Atatürk’ün manevi kızlarından “Sabiha Gökçen” ile ilgili yaptığınız araştırmayı sınıfta paylaşınız.

Sabiha Gökçen Kimdir?

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları Sayfa 51

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Metinde geçen deyimleri aşağıya yazınız.

Cevap: 

» özen göstermek

» şaşırıp kalmak

» gözü tutmamak

» kafa kafaya vermek

» karara varmak

» karşı gelmek

b) Metinde geçen deyimlerin metnin anlamına olan katkısını açıklayınız.

Cevap: 

Deyimler anlatımı etkili kılar, anlatılmak istenenin daha kolay anlaşılmasını sağlar.

2. ETKİNLİK

Metinde geçen bazı kelimeler aşağıda verilmiştir. Bu kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.

Cevap: 

muhit: Çevre, yöre, etraf

tasdik: Doğrulama, onaylama

hışım: Öfke, kızgınlık

yaver: Emir subayı

takdir: Beğenme, beğenip belirtme, değer verme

müsamaha: Görmezlikten gelme, göz yumma, hoşgörü

muamele: Davranma, davranış

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları Sayfa 52

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Atatürk’ün kızları ilk hocalarını niçin seviyorlardı?

Cevap: İlk hocaları güler yüzlü ve kızların davranışlarını hoşgören bir öğretmen olduğu için seviyorlardı.

2. Yeni hoca, kızları niçin sınıftan kovmuştur?

Cevap: Öğretmenlerine karşı geldikleri için kovmuştur.

3. Sizce Atatürk kızlarına yeni hocalarının değeri hakkında nasıl bir nasihatte bulunmuş olabilir?

Cevap: Herkese eşit davranılması gerektiğini, Gazi’nin kızları bile olsa kimsenin kimseye karşı üstün olamayacağını, yeni hocalarının da bunu uyguladığı için değerli bir insan olduğunu, onların da böyle olması gerektiğini nasihat etmiş olabilir.

4. Çocuklarının şikâyeti üzerine Atatürk’ün yeni hocaya yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Cevap: Atatürk, şikayet üzerine yeni hocayı kovmak yerine öncelikle durumu araştırmıştır. Esas durumu öğrenince olması gerekeni yapmıştır. Atatürk’ün yaklaşımı doğrudur ve örnek bir davranıştır.

5. Atatürk “Arzu ettiği şekilde yetiştirsin kızlarımı.” sözü ile ne anlatmak istemiştir?

Cevap: Atatürk, eğitim konusunda yeni hocaya güvenmiştir. Kızları için güvendiği bir hocadan gelen eğitime razı olduğunu ve desteklediğini anlatmak istemiştir.

6. Öğretmenlerin öğrenciler üzerindeki etkisi okulla sınırlı mıdır? Tartışınız.

Cevap: Değildir. Öğretmen okul içinde olduğu kadar okul dışında da örnek olması gerekir. Öğretmenlerin okul içindeki davranışları ile okul dışındaki davranışlarında tutarsızlık olduğunda, öğrencinin sosyal hayatında ve toplumsal yaşamında sorunlar meydana gelebilir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri, anlam ilişkilerine göre örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

Hocalarının değerini anlatmak için kızlarını yanına çağırdı. → Amaç-Sonuç

Kızları, hocaları değiştiği için üzülmüşlerdi. → Neden-Sonuç

Hocalarının değiştirilmesi için onu Atatürk’e şikâyet ettiler. → Amaç-Sonuç

Sabiha ve Zehra, hocalarına karşı geldiği için öğretmen onlara kızdı.

Çocuklarla çok iyi anlaştığı için öğretmenliği seçti. → Neden-Sonuç

Atatürk olanları öğrenmek için başyaverini okula gönderdi. → Amaç-Sonuç

Atatürk onlara “Peki!” dediği için sevinçlerinden uçuyorlardı. → Neden-Sonuç

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. Bu cümlelerdeki parantez içinde verilen fiillere kip ve kişi ekleri getirerek örnekteki gibi tamamlayınız.

Cevap: 

Bir gazeteci Sabiha ve Zehra’nın ilginç bir okul anısını anlatır. (anlatmak)

Çocukların çok sevdiği o neşeli hoca değişti. (değişmek)

Ertesi gün yeni hoca kızlara bir şeyler söylemiş. (söylemek)

Sabiha ile Zehra hep bu konuyu konuştular. (konuşmak)

İki gün sonra Atatürk, bir fırsatını bulmuş. (bulmak)

Bu hoca, bundan sonra onun daima hocası olacak. (olmak)

Soluğu Atatürk’ün huzurunda aldılar. (almak)

Onu kızdırdıkları hâlde sabırla sustu. (susmak)

Bu güzel filmi birlikte izleyelim. (izlemek)

Apartman girişine bisikletimi bıraktım. (bırakmak)

Almanya’dan müjdeli haber geldi. (gelmek)

Şampiyonluk maçına gidiyoruz. (gitmek)

Annem her şeyi sevgiyle yapar. (yapmak)

Parktaki banklar kırılmış. (kırılmak)

Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz Metni Cevapları Sayfa 53

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki “Konuşmamı Değerlendiriyorum” formunu inceleyiniz. “İnsanlarla ilgili ilk izlenim mi yoksa zaman içindeki izlenimler mi daha gerçekçi bilgiler verir?” sorusundan hareketle sınıfınızda bir tartışma düzenleyiniz. “Konuşmamı Değerlendiriyorum” formunu yaptığınız tartışma doğrultusunda doldurunuz.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

İnsanlarla ilgili ilk izlenim mi yoksa zaman içindeki izlenimler mi daha gerçekçi bilgiler verir?

Cevap: 

Zaman içindeki izlenimler daha gerçekçi bilgiler verir. İlk izlenimler genel olarak yanıltıcıdır. Bazı insanlar ilk tanışmada temkinli, çekingen ya da samimi, cana yakın davranabilir. Bu durum onların insan ilişkilerindeki tutumlarına bağlıdır. Eğer çıkar amaçlı bir niyeti varsa ilk zamanlarda samimiyet kurup güven kazanmaya çalışabilir. Daha sonra bu güveni kullanarak kişiye zarar verebilir. Bu nedenle bir kişi hakkında ilk izlenime dayanarak sağlıklı bir yargıya ulaşamayız. Zaman içinde, karşılaştığı durumlardaki tepkisi ve davranışlarına bakılarak daha sağlıklı bir yargıya ulaşılabilir.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeler doğrultusunda etkinliği yapınız.

a) Mustafa Kemal Atatürk ile mektup arkadaşı olduğunuzu düşünerek ona göndereceğiniz bir mektup yazınız.

(örnek)

12.11.2019

Saygıdeğer Büyüğüm Atatürk,

Yurdumuzu düşmanlardan kurtardığın için teşekkür ederim. Yaptığın devrimlerle yurdumuzu ileri götürdün. Ülkemizin ve milletimizin ileri gitmesi için büyük çaba harcadın. Senin sayende diğer ülkelerle aynı seviyeye geldik.

Çocuklara Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı armağan ettin. Bunun için çok mutluyuz. Cumhuriyeti ilan ettin. Bu sayede milletimizin özgür olmasını sağladın. Tüm yaptıkların için sana teşekkür ederiz. Senin kurduğun cumhuriyeti koruyacağımıza söz veriyorum. Seni hiç bir zaman unutmayacağız ve izinden yürüyeceğiz.

Bir Türk çocuğu olmaktan gurur duyuyorum. Senin de söylediğin gibi; “Ne mutlu Türk’üm diyene!”

Saygılarımla,

İMZA
Ahmet TÜRK

b) Yazdığınız mektubu yazım ve noktalama kuralları yönünden gözden geçirerek tespit ettiğiniz yanlışları düzeltiniz. Mektubunuzu sınıf panosunda paylaşınız.

*** Öğretmeninizden Af Dileyeceksiniz metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
19
3
2
7
4
1
10

46 Yorum

Yorum Yap