Rüzgâr Metni Cevapları

Rüzgâr metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 226-228-229-230-230-231-232-233
(Doğa ve Evren Teması)

Rüzgâr Metni Cevapları - 8. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Rüzgâr Metni Cevapları – 8. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 226

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

Doğa olaylarından (yağmur, kar, rüzgâr…) en çok hangisini seversiniz? Nedenleriyle anlatınız.

(örnek) En çok yağmuru severim. Yağmurun sesi bana huzur veriyor. Yağmurdan sonraki toprak kokusundan da mutluluk duyuyorum.

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 228

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen bilmediğiniz sözcükleri belirleyerek anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Cevap: 

katran: Organik maddelerden kuru damıtma yoluyla elde edilen, sıvı yağ kıvamında, kara renkte, ağır, is kokulu, suda erimeyen bir madde

haşhaş: Gelincikgillerden, kapsüllerinden afyon elde edilen, tohumlarından yağ çıkarılan bir yıllık ve otsu bir kültür bitkisi

2. ETKİNLİK

“Rüzgâr” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Şaire göre rüzgâr nerelere uğramıştır?

Cevap: Denizlere, kıyılara, dağlara, köylere, ovalara, haşhaş tarlalarına, kentlere uğramıştır.

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 229

2. Şiire göre köylere uğrayan rüzgâr neler yapmıştır?

Cevap: Islak, karanlık odalarda beşik sallamıştır. Güneş altında çalışanlara imdat eylemiştir.

3. “Sonra başlamış tırmanmaya dağlara doğru / Bulutları koyun gibi gütmüştür.” dizelerinden anladıklarınızı ifade ediniz.

Cevap: Rüzgarın dağlara doğru eserek bulutları bir yerden başka bir yere götürmesini anlıyorum.

4. Şairin yaşadığı yerle ilgili ayrıntılar hangi dörtlükte nasıl anlatılmıştır?

Cevap: Altıncı dörtlükte “Kentlere de uğramış ki yanımdan geçti,” dizelerinde anlatılmıştır.

5. “Şimdi bir rüzgâr geçti buradan / Koştum ama yetişemedim.” dizelerinin tekrar edilmesi şairin hangi duygusunu dile getirmiş olabilir?

Cevap: Özlem duygusunu dile getirmiş olabilir.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Cevap: 

Konu: Rüzgar

Ana duygu: Memleket hasreti

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 230

4. ETKİNLİK

Şiirde kullanılan söz sanatlarını örnekteki gibi gösteriniz.

Cevap: 

KişileştirmeKöylere de uğradıysa eğer
Islak, karanlık odalarda beşik sallamıştır.
KişileştirmeTuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu
Yüreğini allak bullak etmiştir.
BenzetmeBulutları koyun gibi gütmüştür,
BenzetmeHaşhaş çiçeğine benzer kızlar görmüştür.
KişileştirmeBir gülüş, bir tel saç, allık pudra
Alıp gitmiştir.

5. ETKİNLİK

Doğanın korunması ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki görselden de yararlanarak anlatınız.

Cevap: 

(örnek)

Doğa olmasa insanoğlu hayatta kalamayacaktır. Oysa insanoğlunun doğaya yaptığı tek şey onu kirletmek ve sürekli yok etmeye çalışmaktır. “Doğanın insanlara değil, insanların doğaya ihtiyacı vardır” sözünü aklımızdan çıkarmamalıyız. Çöplerimizi geri dönüşüm için ayırmalıyız. enerji için doğaya zarar veren petrol, kömür gibi yakıtlar yerine güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz kaynaklar kullanmalıyız. Fabrika bacalarına filtre takmalıyız. 

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 231

6. ETKİNLİK

a) Uzun zamandır çok istediğiniz pateni ailenizin size aldığını, güzel bir havada, kaykay parkuruna gittiğinizi düşünün. Yeni alınan pateninizi kullanmadan önce aşağıdaki kullanma kılavuzunu inceleyiniz. Kılavuza göre b bölümünde verilen cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanlanların başına “Y” yazınız.

Paten Kullanma Kılavuzu

1. Paten öğrenmeye öncelikle denge çalışmaları ile başlanır. Patenler ile ayakta dengeli bir şekilde durulabilmesi için patenler yerde giyildikten sonra ayağa yavaşça kalkılmalı, bu aşamada bir destekten yardım alınmalıdır.

2. Ayakta dururken patenler “V” harfi şeklinde olmalı ve topuklar birbirine dayanmalıdır. Yeterince tekrar yapıldıktan sonra yerden rahatlıkla ayağa kalkılabiliyor ve patenlerle ayakta dengeli bir şekilde durulabiliyorsa patenlerle kaymaya başlanabilir.

3. Patenle kaymak için ayaklar “V” harfi konumundayken uçları biraz daha açılır ve öne doğru ilerleyecek olan ayağın topuğu diğer ayağın orta kısmına doğru kaydırılır. Bu şekilde “T” harfi pozisyonu alan ayaklardan arkadaki ayaktan güç alınarak ön ayakla ileriye doğru kayılır.

4. Hareket sonrasında arkadaki ayak diğer ayağın yanına kadar getirilir ve ayaklar yine “T” pozisyonu alarak bu kez diğer ayakla itme gerçekleştirilir. Bu hareketin sürekli olarak tekrarlanması ile paten kayılmış olur.

5. Paten kayma esnasında vücut, dengeyi sağlamak için bir miktar öne doğru eğilmeli, dizler hafif kırık olmalı ve baş karşıya bakmalıdır. Hareket hâlindeyken herhangi bir anda denge kaybı olduğunda eller dizlerin üzerine dayanarak denge tekrar sağlanmalıdır.

6. Patende fren yoksa arkada kalan ayaktaki paten hareket yönüne dik şekilde yere sürtülmelidir. Yavaşlamak için kullanılan diğer bir yöntem de hareket hâlindeyken paten uçlarının ters “V” harfi şeklinde birbirlerine yaklaştırılıp dışa doğru kuvvet uygulanmasıdır.

b)

Cevap: 

(D) Ayakta dururken patenler “V” harfi şeklinde olmalıdır.

(Y) Patenler giyildikten sonra ayağa kalkarken bir destekten yardım almaya gerek yoktur.

(D) Paten kayma esnasında vücut, dengeyi sağlamak için bir miktar öne doğru eğilmelidir.

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 232

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki temalardan istediğinizi seçerek bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.

güneş – yağmur – kar – bulut – rüzgâr – fırtına

Cevap: 

(örnek)

YAĞMUR

Bulutlandı gökyüzü
Karardı hava birden,
Sicim gibi bir yağmur
Boşanıverdi gökten.

İçti yağan yağmuru
Suya susamış toprak,
Keyiflenip canlandı
Yağmur ile tabiat.

Güldürdü tüm yüzleri
Gökten boşalan sular,
Bu yağmura bağlıydı
Yeşerecek umutlar.

Atila Çakıroğlu

Rüzgâr Metni Cevapları Sayfa 233

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin özelliklerini (yükleminin türüne, yükleminin yerine, anlamına ve yapısına göre) tespit ederek cümlelerin altına örnekteki gibi yazınız.

Cevap: 

1. Şimdi bir rüzgâr geçti buradan.
fiil cümlesi – devrik cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

2. Nerelerde gezmiş, tozmuş?
fiil cümlesi – kurallı cümle – soru cümlesi – çok yüklemli cümle

3. Sonra başlamış tırmanmaya dağlara doğru.
fiil cümlesi – devrik cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

4. Gördükleri çiçeğe benzer kızlardı.
isim cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

5. Soraydım söylerdi herhâlde ama soramadım.
fiil cümlesi – kurallı cümle – olumsuz cümle – bağlı cümle

6. Islak, karanlık odalarda beşik sallamaktadır.
fiil cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

7. Koştum ama yetişemedim.
fiil cümlesi – kurallı cümle – olumsuz cümle – bağlı cümle

8. Tuz kokusu, katran kokusu, ter kokusu yüreğini allak bullak etmiştir.
fiil cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

9. Büyüktü otları yaylaların.
isim cümlesi – devrik cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

10. Toz toprak gözlerine gitmiştir.
fiil cümlesi – kurallı cümle – olumlu cümle – tek yüklemli cümle

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Küresel ısınmanın nedenlerini ve sonuçlarını araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Küresel Isınma ile İlgili Bilgiler

*** Rüzgâr metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap