Şifa Niyetine Metni Cevapları

Şifa Niyetine metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 214-215-216-217-218
(Sağlık ve Spor Teması)

Şifa Niyetine Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Şifa Niyetine Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Şifa Niyetine Metni Cevapları Sayfa 214

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Fazla yemenin zararları nelerdir?

Fazla yemek mide rahatsızlıklarına ve aşırı kilo almaya sebep olur.

2. Dengeli beslenmekten ne anlıyorsunuz?

Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan besinleri belirli ölçülerde ve düzenli olarak almaktır.

Şifa Niyetine Metni Cevapları Sayfa 215

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

şifa

Anlamı: Bedensel veya ruhsal bir hastalığın son bulması, hastalıktan kurtulma, onma

Cümlem: Hastalığının şifası için yıllardır doktor doktor dolaşıyor.

perhiz

Anlamı: Sağlığı korumak veya düzeltmek amacıyla uygulanan beslenme düzeni

Cümlem: Perhiz yaptığım için şeker ve tatlı tüketmiyorum.

niyet

Anlamı: Bir şeyi yapmayı önceden isteyip düşünme, maksat

Cümlem: Tam kalkmaya niyetlenmişti ki babası kapıdan içeri girdi.

müddet

Anlamı: Bir olayın başı ile sonu arasında geçen zaman parçası, zaman aralığı, zaman bölümü

Cümlem: Kütüphaneden ödünç aldığım kitabın müddeti yarın bitiyor.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Doktor, Nasrettin Hoca’dan niçin perhiz yapmasını ister?

Cevap: Hastalandığı için perhiz yapmasını ister.

2. Nasrettin Hoca iyileşince canı ne yemek ister?

Cevap: Acılı dolmalı yemekler yemek ister.

3. Nasrettin Hoca dolma yemek için nasıl bir yol izler?

Cevap: Karısını, kızını ve oğlunu şifa niyetine diyerek kandırıp birer dolma yer.

4. Nasrettin Hoca’da ne zaman sancılar başlar?

Cevap: Oğlunun elinden de şifa niyetine bir dolma daha yedikten sonra sancıları başlar.

Şifa Niyetine Metni Cevapları Sayfa 216

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

KONU

Nasrettin Hoca’nın perhizi.

ANA FİKİR

Hastalandığımız zaman doktorumuzun bize verdiği talimatları yerine getirmezsek şifa bulamayız.

4. ETKİNLİK

Metindeki sorunu tespit ederek bunlara farklı çözüm yolları öneriniz.

Cevap: 

Sorun: Nasrettin Hoca’nın iyileştiğini sanarak doktorun verdiği perhizi bozması ve yine hastalanması.

Çözüm: Nasrettin Hoca hastaneye yatırılır ve beslenmesi takip edilir.

5. ETKİNLİK

Besinlerin insan vücuduna yararlarını araştırınız. Yazdıklarınızı görsellerle zenginleştirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

Uzun yaşamak, sağlıklı kalabilmek için nasıl beslenmeliyiz? Sınıfça konuşunuz.

Cevap: Sağlıklı kalabilmek için ilk önce düzenli ve dengeli beslenmeliyiz. Günde üç öğün beslenmeli, kahvaltı öğünü başta olmak üzere hiçbir öğünü atlamamalıyız. Abur cubur yemekten uzak durmalı, sebze, meyve, sür ürünleri gibi doğal besinleri daha çok tüketmeliyiz. Ne çok ne de az yemek yemeliyiz.

Şifa Niyetine Metni Cevapları Sayfa 217

7. ETKİNLİK

Metinlere uygun birer başlık belirleyiniz. İki metni türleri açısından karşılaştırınız.

Cevap: 

SPOR VE BESLENME

Spor yaparken kimi zaman bazı
malzemelere gerek duyarız. Kayak
için kayaklarımız, futbol için topumuz
ya da tenis için raketimiz olmazsa
bu sporları yapamayız. Ancak tüm
bu malzemelere sahip olsak bile ye-
terli enerjimiz yoksa spor yapmamız
olanaksızdır. Tıpkı bir otomobilin ya
da bir makinenin çalışabilmesi için
yakıta gereksinim duyması gibi, vü-
cudumuz da kendisi için gerekli olan
enerjiyi besinlerden alır. Özellikle
spor yaparken daha fazla hareket
ettiğimiz için, daha fazla enerjiye ge-
rek duyarız. Bu nedenle de bir sporcu
için doğru beslenme çok önemlidir.
Bilim Çocuk Dergisi

Metnin türü: Bilgilendirici metin

PAPATYA ÇAYI

Bir an önce uykusunun gelme-
sini istiyordu. Çünkü uykuya dalın-
ca Zeytin Nine gelecek ve onu can
ikizlerinden alıp Zeytin Kız olarak
Çiçekler Ülkesi’ne götürecekti. Ama
uyuyamıyordu bir türlü. Sağa sola
döndüğünü görünce aklına anne-
sinin sözünü ettiği papatya çayı
geldi. Kalktı, annesinin yanına gitti.
“Anneciğim, uyumak istiyorum ama
uykum gelmiyor. Babam için ha-
zırladığın papatya çayından biraz
içebilir miyim? Uyku verici olduğunu
söylemiştin ya!” dedi.
Suat ÇAĞLAYAN

Metnin türü: Öyküleyici metin

8. ETKİNLİK

Cümlelerde “de” ve “ki” bağlaçlarının yazımı hatalı olanları düzeltiniz.

• Atlar ayaktada uyuyabilirler.

Cevap: Atlar ayakta da uyuyabilirler.

• İnsanlarda 4 farklı kan grubu bulunurken atlardaki bu sayı 8 tanedir. Demekki bizim iki katımız kadar kan grupları var.

Cevap: İnsanlarda 4 farklı kan grubu bulunurken atlardaki bu sayı 8 tanedir. Demek ki bizim iki katımız kadar kan grupları var.

• Karadaki tüm hayvanlardada en büyük göze sahip olan attır.

Cevap: Karadaki tüm hayvanlarda da en büyük göze sahip olan attır.

• Atların koku ve duyma yetileri insanlara göre de daha gelişmiştir.

Cevap: Atların koku ve duyma yetileri insanlara göre daha da gelişmiştir.

Şifa Niyetine Metni Cevapları Sayfa 218

9. ETKİNLİK

Görselle ilgili soruyu cevaplayınız.

1. Güven Usta çocuğun nasıl oturmasını istiyor?

Cevap: Dik oturmasını istiyor.

2. Güven Usta’nın önerisi gelecekte sağlığımız açısından bize ne gibi fayda sağlar?

Cevap: İskelet sistemimizin sağlıklı gelişmesini sağlar. İleride sırt eğriliği, kamburluk gibi rahatsızlıklar çekmeyiz.

10. ETKİNLİK

Şiiri kendi yazı stilinize göre yazınız.

ATOM KARINCA
Oynarken, yemek yerken
Büyürüm, güçlenirim.
Sağlığım yerinde ya,

Kendime güvenirim.
Atom Karıncayım ben,
Her güçlüğü yenerim.
Aziz SİVASLIOĞLU

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Şifa Niyetine metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap