Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 222-224-225-226-227-228-229
(Sağlık ve Spor Teması)

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 222

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Geçmişte insanların beslenme biçimleri ile ilgili edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

2. Sağlık ve spor arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

Vücudumuzun sağlığı için hareket etmemiz gerekir. Doğru hareketler ile spor yaparak vücut direncimizi arttırırız. Vücut direncimiz arttıkça, hastalıklara karşı daha dirençli oluruz. Sonuç olarak sağlıklı bir yaşam için spor yapmamız gerekir.

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 224

1. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki kelimeleri anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

diyabet → Şeker hastalığı.

kronik → Uzun süredir bir çözüm getirilmemiş.

metabolizma → Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişimlerin bütünü, özümlemenin ve yadımlamanın toplamı.

diyetisyen → Kişinin sağlığını korumak ve düzeltmek amacıyla beslenmesini düzene koymasını sağlayan kişi.

genetik → Genlerle ilgili, kalıtımla ilgili.

B) Anlamını eşleştirdiğiniz kelimeleri sözlük sırasına uygun biçimde sıralayınız.

Cevap: 

  1. diyabet
  2. diyetisyen
  3. etmen
  4. genetik
  5. kronik
  6. metabolizma

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.

1. Obezitenin oluşum nedenleri nelerdir? Örnekler veriniz.

Cevap: Aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları (çok yemek yemek, öğün atlamak, abur cubur yemek), yetersiz fiziksel aktivite (gün boyu bilgisayar karşısında oturmak, hareket etmemek, spor yapmamak), sosyokültürel etmenler (maddi durumun yetersizliğinden dolayı faydalı besinlerin alınmasındaki zorluk, ailenin ve yaşanılan çevrenin beslenme konusundaki bilinçsizliği), genetik etmenler (aile büyükleri arasında obez olanların olması), psikolojik problemler (mutsuz olunduğunda aşırı tatlı yemek vs.)

2. Obezitenin oluşum nedenlerinden hangisinin daha yaygın görüldüğünü düşünüyorsunuz? Nedenleriyle anlatınız.

Cevap: Eğitim düzeyi ve gelir durumunun obezitenin oluşmasında etkili olduğunu düşünüyorum. Eğitim düzeyi düşük olan kişilerde sağlıklı beslenme bilinci oluşmamaktadır. Gelir durumu kötü olan aileler sağlıklı beslenme yerine karın doyurmaya yönelik hamur işi, ekmek, fast food ürünleri gibi yiyeceklere yönelmektedirler.

3. Eski çağlarda obezite neyin simgesi olarak kabul ediliyordu? Bunu gerekçelerinizle birlikte yorumlayınız.

Cevap: Zenginliğin simgesi olarak görülüyordu. Zengin kişilerin güzel ve lezzetli yiyeceklere daha kolay ulaştığı, fakirlerin ise yeteri kadar yiyecek bulamadıkları için böyle düşünülüyor olabilir.

4. Obezitenin tedavi yöntemleri nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, cerrah tedavisi.

5. İleri yaşlarda zayıflamak neden zorlaşmaktadır?

Cevap: Yaş ilerledikçe metabolizmanın yavaşlaması, farklı beslenme alışkanlıkları oluşması, fiziksel aktivitelerin azalması, vücudun hormonal dengesinin değişmesi.

6. Zayıflama diyetlerinin bir plana uygun şekilde hazırlanması ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?

Cevap: Hedeflere ulaşmanın yollarından birisi de planlı hareket etmektir. Zayıflamak da bir hedef ise bunun için uygulanacak diyetin de uygun bir şekilde planlanması gerekir.

3. ETKİNLİK

“Sağlık” kelimesinin sizde çağrıştırdıklarını aşağıdaki noktalı alanlara yazınız. Yazdığınız kelimelerden üç tanesini kullanarak bir konuşma yapınız.

Cevap: 

Sağlık

  • doktor
  • ilaç
  • tedavi
  • spor
  • beslenme
  • mutluluk

(örnek) 

Sevgili arkadaşlar.

Hayat, insanoğluna verilen en büyük nimettir. İnsanoğlu doğumdan ölüme kadar yaşadığı süreci en kaliteli şekilde geçirmelidir. Bunun da ilk ve en önemli maddesi beden ve ruh sağlığıdır. Çünkü beden ve ruh sağlığı yerinde olmayan insan için kaliteli yaşam sürmek mümkün değildir.

Sağlıklı bir hayat geçirmek isteyen kişi, öncelikle fiziksel olarak vücut bütünlüğünü korumalıdır. İnsanın fiziksel sağlığının devamı için ikinci aşamada ise sağlıklı ve dengeli beslenme gelir. Sağlıklı bir hayat için insanoğlu zararlı maddelerden ve zararlı alışkanlıklardan da uzak durmalıdır. Sağlığına dikkat eden her insan ayrıca spor yapmaya da gayret göstermelidir. 

İnsanoğlunun sağlıklı bir yaşam sürmesi için hem fiziki hem de ruhi sağlığına aynı önemi vererek hayatını bu şekilde düzenlemesi gerektiği unutulmamalıdır. 

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 225

4. ETKİNLİK

A) Aşağıda, “Beden Kitle İndeksi (BKİ)” ile ilgili açıklamalar verilmiştir. Bu açıklamaları dikkatle okuyunuz.

Beden Kitle İndeksi (BKİ) Nedir?
Bir kişinin ideal boy-kilo oranına sahip olup olmadığını anlamak için kullanılan bir hesaplama yöntemidir. BKİ hesaplanırken kişinin ağırlığı, boyunun (metre türünden) kendisiyle çarpımına bölünür ve bir sayı elde edilir. Elde edilen bu sayının BKİ cetvelinde hangi aralıkta olduğuna bakılarak kişinin BKİ’siyle ilgili sonuca ulaşılır.

BKİ hesaplamak için şu işlem yapılır:
Ağırlık (kg)
——————————–
Boy (metre) x Boy (metre)
Örneğin ağırlığı 74 kg ve boyu 1,82 m olan bir kişinin BKİ’si hesaplamak için şu işlemin yapılması gerekir:
74
——————————- = 22,36
1,82 x 1,82

BKİ Cetveli

BKİ DeğeriBKİ Değerinin AnlamıNe Yapmalı?
18,5 altındaDüşük KiloluDüzenli ve dengeli beslenerek kilo almaya ve uygun kiloya yükselmeye çalışınız.
18,5 – 24.9
aralığında
NormalDüzenli, dengeli beslenerek ve egzersiz yaparak kilonuzu korunmaya çalışınız.
25 – 29,9
aralığında
KiloluDüzenli, dengeli beslenerek ve egzersiz yaparak fazla kilolarınızdan kurtulunuz.
30 ve üstüAşırı kiloluAşırı kilolarınızdan kurtulmak için bir sağlık kuruluşuna başvurunuz ve uzmanlardan yardım alınız.

B) Sağdaki tabloda boy ve kiloları verilen kişilerin BKİ’lerini hesaplayarak değerleri normalin altında veya üstünde olanların başına çarpı (X) işareti koyunuz.

Cevap: 

 KişilerBoy (m)Ağırlık (kg)
XGülseren1,6543
 Kerem1,6860
XSelvinaz1,5771
 Cengiz1,6955

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 226

5. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki afişi inceleyiniz. Afişin hazırlanış amacı nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Afişin amacı insanları spora ya da en azından hareket etmeye teşvik etmektir.

B) Yukarıdaki afişin hazırlanış amacından hareketle arkadaşlarınıza bir konuşma yapınız. Konuşmanızı aşağıdaki forma göre planlayınız.

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 227

6. ETKİNLİK

“ Sağlıklı Beslenme” konulu bir afiş tasarlayınız. Afişinize uygun bir slogan yazınız. Tasarladığınız afişi büyüklerinizden yardım alarak sosyal medyada paylaşınız.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak sağlıklı beslenme ile ilgili afiş örneklerine ulaşabilirsiniz.

Afiş Örnekleri

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki üyelik formunu, istenen bilgiler doğrultusunda doldurunuz.

Kişisel bilgilerinize göre formu siz doldurabilirsiniz

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 228

8. ETKİNLİK

A) Aşağıdaki broşürde yer alan bilgileri dikkatlice okuyunuz.

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap Metni Cevapları Sayfa 229

B) İncelediğiniz broşürden hareketle aşağıdaki etkinlikleri yapınız.

Cevap:

1. Piramidin alttan ikinci basamağında yer alan besinlerin önerilen günlük tüketim miktarlarını yazınız.

Sebze grubu günde 2½ – 4 porsiyon

Meyve grubu günde 2½ – 4 porsiyon

2. Piramidin en üst basamağında yer alan besinlerin tüketimiyle ilgili neler önerilmektedir? Bu besinlerle ilgili yapılan öneriyle ilgili düşüncelerinizi yazınız.

Seyrek ve az miktarda tüketilmesi önerilmektedir. Bu besinler şeker oranı yüksek besinlerdir. Hareketsiz bir yaşam ile birlikte bu tür besinler obeziteye ve diyabet gibi hastalıklara neden olurlar. Seyrek ve az tüketilmesi uygundur.

3. Kas ve kemik güçlendiren aktiviteler arasında ip atlama ve şınav sayılabilir.

4. Hareketsiz yaşam süren bireyler için bu broşürde şunlar önerilmektedir:

Bilgisayar, oyun konsolları, televizyon vb. başında günde 2 saatten fazla vakit geçirmemek. Şekerli yiyecekleri seyrek ve az tüketmek.

5. Bisiklete binmek, paten kaymak ve yürüyerek okula gitmek gibi aktiviteler günlük aktiviteler olarak adlandırılmaktadır.

6. Kendinizi bu piramidin hangi basamağına yerleştirebilirsiniz? Nedenleriyle yazınız.

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki fıkrayı okuyunuz. Fıkrada verilmek istenen ana düşünceyi bulunuz.

EVİNİZİ DE HATIRLAYIN

Nasrettin Hoca günün birinde hastalanır. Yatak yorgan derken Hoca’ya geçmiş olsun ziyaretleri başlar. Bir gün böyle, iki gün böyle… Bu arada Hoca da yatağın içerisinde ağrıların etkisiyle kıvranmaktadır.
Geçmiş olsuna gelen komşular ilk geldiklerinde,
— Hocam, geçmiş olsun, ne oldu, nasılsın, dedikten sonra hastayı bırakıp kendi aralarında sohbeti koyulaştırmaktadırlar.
Hoca’nın hanımı da gelenlere şerbet ikram etmekte bu arada vakit de ilerlemektedir. Her gelen oturmakta bir türlü kalkmayı hatırlayamamaktadır. Hocanın ağrısı çoktur ama misafirlerine de “Kalkın gidin.” diyemez.
Ne kadar inlese de sızlansa da oflasa da hepsi boşuna… Bütün bu oflamaların sonunda hiç kimse yerinden kıpırdamaz. Vakit epey ilerleyince misafirlerden biri:
— Hocam, kusura bakma, geç oldu, biz gidelim, daha sonra yine geliriz.
Bir emrin olursa haberimiz olsun, deyince Hoca taşı gediğine koyuverir:
— Vallahi komşular bu öğüdümü iyi öğrenin. Bundan sonra hasta ziyaretine gittiğinizde evinizi de hatırlayın, başka da bir diyeceğim yok, haydin güle güle, der.
Habip ALMİŞ – Cengiz YAKINCI

Cevap: Hasta ziyaretleri kısa olmalıdır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İlgi duyduğunuz spor dalı ile ilgili bir haber metni araştırınız.

*** Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

14 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!