Okumanın İşlevi Metni Cevapları

Okumanın İşlevi metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 72-74-75-76-77-78-79
(Okuma Kültürü Teması)

Okumanın İşlevi Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Okumanın İşlevi Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 72

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Ne tür kitaplar okursunuz?

Okuduğunuz kitap türlerine göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Bilim kurgu türü kitaplar okuyorum.

• Severek okuduğunuz, bitmesini hiç istemediğiniz bir kitabınızdan bahseder misiniz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Aslı Der’in yazdığı Denek E.E.E. adlı kitabın bitmesini hiç istemedim. Kitabın kahramanı olan Ekim’in okul yerine evde eğitim görmesi, içinde yer aldığı deneyin bölümleri çok ilgimi çekmiş ve meraklandırmıştı.

• En son hangi kitabı okudunuz? Yazarı kimdi? Konusu neydi?

En son okuduğunuz kitaba göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

En son Haylazların Kralı adlı kitaptı. Yazarı “Andrew Clements”di.  Konusu okul yaşamı, okul arkadaşlığı, öğrenci-öğretmen ilişkileridir.

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 74

1. ETKİNLİK

a) Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri anlamları ile eşleştirerek bulmacaya yerleştiriniz.

Yukarıdan Aşağıya

1. Belli bir şeyden kendisinde olmayan, belli bir şeyin yokluğunu çeken, mahrum. 

Cevap: YOKSUN

2. Yapılmış, gerçekleşmiş iş, amel, fiil.

Cevap: EDİM

5. Algılamak işi, idrak, idrak etme.

Cevap: ALGILAMA

6. Bir nesne veya bir kimsenin gördüğü iş, iş görme yetisi, görev, fonksiyon.

Cevap: İŞLEV

Soldan Sağa

3. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, alem, remiz, rumuz, timsal, sembol.

Cevap: SİMGE

4. Kişinin, etkisinden kendini kurtaramadığı yersiz saçma düşünce, sabit fikir, fikrisabit, idefiks.

Cevap: SAPLANTI

7. Azık.

Cevap: NEVALE

7. Sınıf MEB Yayınları Okumanın İşlevi Metni Etkinlik Cevapları - Bulmaca

7. Sınıf MEB Yayınları Okumanın İşlevi Metni Etkinlik Cevapları – Bulmaca

b) Yukarıdaki kelimelerden üç tanesini seçerek cümle içinde kullanınız.

Cevap:

1. Saat Kulesi Bursa’nın önemli simgelerinden biridir.

2. Matematik dersindeki denklem konusunu algılamakta zorlanıyorum.

3. Bu düğmenin işlevi çamaşırları kırıştırmadan yıkanmasını sağlamaktır.

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 75

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Yazar, okuma eylemini nasıl tanımlamıştır?

Cevap: Basılı ya da yazılı sözcükleri duyu organlarımız yoluyla algılama, bunları anlamlandırıp kavrama, yorumlama, olarak tanımlamıştır.

2. Metne göre insanlar neden okuma gereği duyarlar?

Cevap: İşlerinin gerektirdiği nedenlerden dolayı okuma gereği duyarlar.

3. Yazar, okuma eylemini neden yaşam boyu kullanılacak bir araç olarak görüyor?

Cevap: Çünkü yazara göre okuma, yaşamımızın belirli bir aşamasında ya da çağında başlayıp biten bir etkinlik değildir.

4. Okumanın yaşla sınırlı olmamasının nedenleri neler olabilir?

Cevap: Çünkü her yaşın kendine özgü ilgileri, merakları, soruları vardır.

5. Yazar, düşüncelerine kimi/kimleri tanık göstermiştir? Neden?

Cevap: Goethe (Göthe) ve Montaigne (Monteyn)’i tanık göstermiştir. Anlatımı daha etkileyici ve anlaşılır kılmak için.

6. Montaigne’in kitaplar ile ilgili düşüncesi nedir?

Cevap: Montaigne kitapları bir dost ve doktor olarak görüyor.

7. “Kitaplar ve okuma eylemi” kavramları sizin hayatınızda nasıl bir yere sahiptir?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Kitapların hayatımda önemli bir yeri vardır. Gerek ders kitaplarım gerekse de okuma kitaplarımın, eğitimime önemli katkıları vardır. Okul zamanları haricinde her gün bir saat kitap okumaya gayret gösteriyorum.

3. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metne farklı başlıklar belirleyerek aşağıdaki boşlukları doldurunuz.

Cevap:

Benim Başlığım: Okumanın Faydaları

Sebebi: Metinde okumanın faydalarından da bahsedilmiştir.

b) Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

Metnin Konusu

Okumak

Metnin Ana Fikri

Okumak, insanın yaşamı boyunca gerek duyabileceği ve hayatını kolaylaştıran bir araçtır.

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 76

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metinden neden – sonuç, amaç – sonuç ve koşul cümleleri bularak yazınız.

Cevap:

Neden- Sonuç

İşimizin gerektirdiği nedenlerle okumaya başvururuz.

Amaç – Sonuç

Güncel olayları öğrenmek için gazeteleri, dergileri okuruz.

Koşul

Fazla ağır basmadıkları, gücümü aşmadıkları zaman acılarımı törpülerler.

NOT: Neden-sonuç, amaç-sonuç ve koşul cümleleriyle ilgili daha fazla örneğe aşağıdaki butonlara tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Amaç – Sonuç Cümlelerine Örnekler

Sebep – Sonuç Cümlelerine Örnekler

Koşul Cümlelerine Örnekler

5. ETKİNLİK

a) Bir yıl boyunca hangi türde kaç kitap okuyacağınızı planlayınız. Planınızı yazılı hâle getiriniz.

(örnek)

Bir yıl boyunca her hafta 1 kitap olmak üzere toplam 50 kitap okuyacağım. Okuyacağım kitaplar bilim kurgu, macera, anı, şiir türlerinde olacak. Sınav dönemlerinde kitap okuyamayabilirim. Bu zamanları tatil zamanlarında daha fazla kitap okuyarak telafi edebilirim.

b) Yazılı hâle getirdiğiniz planı verilen grafikle destekleyiniz.

(örnek)

Okumanın İşlevi Metni Cevapları - Grafik Örneği

Okumanın İşlevi Metni Cevapları – Grafik Örneği

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 77

6. ETKİNLİK

“Hiçbir gemi bizi bir kitap kadar uzaklara götüremez.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi katılımlı konuşma yöntemini kullanarak anlatınız. Konuşmanız sırasında aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

Konuşmanız için aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz kompozisyon örneğinden faydalanabilirsiniz.

Hiçbir Gemi Bizi Bir Kitap Kadar Uzaklara Götüremez

7. ETKİNLİK

a) “Gezmek” fiili İstanbul’dan Ordu’ya seyahat edecektir. Gezmek fiilinin seyahati sırasında uğradığı illerdeki çekimlenmiş hâllerini uygun kutucuklara yazınız.

Cevap: 

AnkaraSamsunOrdu
GezsenGezmeyelimGezmeli misiniz?

b) “Bulmak” fiili İstanbul’dan Isparta’ya seyahat edecektir. Bulmak fiilinin seyahati sırasında uğradığı illerdeki çekimlenmiş hâllerini uygun kutucuklara yazınız.

Cevap: 

BursaİzmirIsparta
BulacaksınızBulmuyoruzBulmadınız mı?

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 78

8. ETKİNLİK

a) Aşağıda e-kitap ile ilgili bilgi verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle e-kitap ile basılı kitabı karşılaştırarak düşüncelerinizi anlatan bir paragraf yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

E-kitaplar, kitaplara ulaşılmasını ve kitapların taşınmasını kolaylaştırsa da normal kitabın verdiği tadı hiçbir zaman veremez. E-kitaplar gerçekten kitap okuma konusunu oldukça kolaylaştırır. Fakat bir kitabı eline almak, kapağını incelemek, kokusunu hissetmek bambaşka bir duygudur.

b) Aşağıdaki kutucukları doldurunuz.

Kendi tercihlerinize göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Okumanın İşlevi Metni Cevapları Sayfa 79

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki karikatürlerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri boşluklara yazınız.

1. Karikatür: Kitap okumak insanın hayal dünyasını geliştirir, ufkunu genişletir.

2. Karikatür: Kitap okumak insanı her alanda yükseltir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

• Yanda verilen şair ve yazarlardan birini seçiniz. Seçtiğiniz şair veya yazarın hayatı ve eserleri hakkında araştırma yapınız.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak verilen şair ve yazarlar hakkında yazılmış araştırma yazılarına ulaşabilirsiniz.

Halide Edip Adıvar

Orhan Veli Kanık

Necip Fazıl Kısakürek

Cengiz Aytmatov

*** Okumanın İşlevi metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

6 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!