Naim Süleymanoğlu İzleme Metni Cevapları

Naim Süleymanoğlu izleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 85-86-87
(Kişisel Gelişim Teması)

Naim Süleymanoğlu İzleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları 2

Naim Süleymanoğlu İzleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları 2

Naim Süleymanoğlu İzleme Metni Cevapları Sayfa 85

DERSE HAZIRLIK

1. Dünyaca ünlü sporcularımızdan hangilerini biliyorsunuz?

Cevap: Kenan Sofuoğlu, Hamza Yerlikaya, Sinan Şamil Sam, Mirsad Türkcan, Yasemin Dalkılıç…

2. Okulunuzda yapılan spor etkinlikleri nelerdir? Siz bu etkinliklere katılıyor musunuz?

Okulunuzda yapılan spor etkinliklerine göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

1. ETKİNLİK

“Naim Süleymanoğlu” adlı videoyu izlerken aşağıdaki soruların cevaplarını not alınız.

1. Naim Süleymanoğlu kendi ağırlığının üç katını nerede, kaç yılında kaldırmıştır?

Cevap: 1988 yılında Seul, Güney Kore’de, Dünya Olimpiyatları’nda kaldırmıştır.

2. Naim Süleymanoğlu hangi tarihte, nerede doğmuştur?

Cevap: 1967 yılında Bulgaristan’da doğmuştur.

3. Naim Süleymanoğlu’nun ilk başarısı nedir? Bu başarısını kaç yaşında elde etmiştir?

Cevap: 15 yaşında ilk dünya rekorunu Brezilya’da düzenlenen halter şampiyonasında kırmıştır.

4. Naim Süleymanoğlu’na sırası ile “cep herkülü”, “dünyayı kaldıran adam” ve “Türk Süpermeni” isimleri hangi başarılarından sonra ve hangi tarihlerde verilmiştir?

Cevap: Cep Herkülü, 1983 yılında  ABD’de dünya rekoru kırarak.

Dünyayı Kaldıran Adam, 1983-1986 yılları arasında 63 rekor kırarak.

Türk Süpermeni, 1986 yılından sonra Türkiye’ye iltica ettikten sonra.

5. Naim Süleymanoğlu’nu iyi tanıyan gazeteci onun hangi özelliklerini anlatmıştır?

Cevap: İçine kapanık, fazla konuşmayı sevmeyen, çok gülmeyen, göçmenleri çok seven, yardımsever bir insan.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz videodan hareketle yanıtlayınız.

1. Naim Süleymanoğlu’nu dünyaya tanıtan başarıları nelerdir? Sıralayınız.

Cevap: 1988 yılında Seul, Güney Kore’de, Dünya Olimpiyatları’nda, kendi ağırlığının üç katını kaldırarak dünya rekoru kırmıştır. 1983-1986 yılları arasında 63 rekor kırmıştır.

2. Naim Süleymanoğlu’nun Türkiye’ye gelmek istemesinin sebepleri nelerdir?

Cevap: Bulgar hükümetinin asimilasyon baskısı nedeniyle Türkiye’ye gelmek istemektedir.

3. Çocukların yeteneklerini açığa çıkaracak spor faaliyetleri neler olabilir?

Cevap: Her türlü spor faaliyeti çocukların yeteneklerinin ortaya çıkmasında etken olabilir.

4. “Kendi vücut ağırlığının üç katını kaldırmak” insan gücünün üst sınırlarını zorlama anlamına gelir mi? Bu durumu spor ve sağlık açısından değerlendiriniz.

Cevap: Evet, gelir. Bu durum sağlık açısından risklidir. Fakat düzenli alıştırmalar, disiplinli çalışmalar ile bu risk azaltılabilir.

5. Profesyonel spor ile amatörce yapılan sporun farkları neler olabilir? Tartışınız.

Cevap: Profesyonel spor, yapılan sporun her kuralını bilerek, her gün düzenli alıştırmalarla disiplinli bir şekilde çalışılarak hazırlanıp yapılan spordur. Amatör spor düzensiz yapılır.

3. ETKİNLİK

İzlediğiniz videonun konusunu ve ana fikrini belirtiniz.

Cevap:

Konu: Naim Süleymanoğlu’nun spor başarıları.

Ana Fikir: Düzenli ve disiplinli çalışma ile insan kendi sınırlarını aşarak her alanda başarılı olabilir.

4. ETKİNLİK

Naim Süleymanoğlu’nun hayatını maddeler hâlinde özetleyiniz.

Cevap:

» 1967 yılında Bulgaristan’da doğmuştur.

» Bulgar hükümetinin asimilasyon baskısına maruz kalmıştır.

» Haltere çocukken başlamıştır.

» Brezilya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda ilk dünya rekorunu kırıp iki altın madalya kazanmıştır.

» 1983 yılında ABD’de yapılan turnuvada dünya rekoru kırmıştır.

» Bu başarılarından sonra kendisine Cep Herkülü ismi verilmiştir.

» 1983-1986 yılları arasında gençler kategorisinde 13, büyükler kategorisinde 50 rekor, toplamda 63 rekor kırmıştır.

» 1984 yılında kendi ağırlığının 3 katını kaldırarak tarihi rekor kırmıştır.

» 1984-1985-1986 yıllarında üst üste yılın sporcusu seçilmiştir.

» Bulgar hükümeti Naim Süleymanoğlu’nu Türk kimliği ile kabul etmemiş, 1984 yılında hükümetin kararıyla ismi Naim Shalamanov olarak değiştirilmiştir.

» Baskılara dayanamayan Naim, 1986 yılında Avustralya’da yapılan Dünya Halter Şampiyonası’ndan sonra Türk yetkililerinin yardımıyla Avustralya’da bulunan Türk büyük elçiliğine sığındı.

» Daha sonra dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın özel müdahalesi ile Türkiye’ye iltica etti.

» 18 Kasım 2017 yılında vefat etti.

Naim Süleymanoğlu İzleme Metni Cevapları Sayfa 86

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) İzlediğiniz video, konusu bakımından aşağıdakilerden hangisine/hangilerine yöneliktir? (Birden fazla seçenek işaretlenebilir.)

Cevap:

(   ) Arkadaşlarınıza

(   ) Anne- babanıza

(X) Sporculara

(   ) Yöneticilere

(X) Milletimize

b) Naim Süleymanoğlu’nu anlatan bu videonun amacı aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri olabilir? Neden? (Birden fazla seçenek işaretlenebilir.)

Cevap:

(X) Halter sporunu sevdirmek.

(   ) Halter tekniklerini anlatmak.

(X) Şampiyon bir sporcuyu tanıtmak.

(X) Başarılı olma yollarını göstermek.

(X) Ülkemizi temsil etmenin önemini vurgulamak.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen zarfların altını çiziniz. Cümleye kattığı anlamları örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

Haltere dokuz yaşında başladı. zaman

Genç sporcular teker teker salona girdiler. durum

Halter takımı Naim Süleymanoğlu’nu coşkuyla karşıladı. durum

Kahraman askerlerimiz siperlerinden ileri atıldılar. yer-yön

Tamer’i kapının önünde biraz bekledik. miktar

İlk madalyanızı ne zaman almıştınız? soru

Yaşlı kadın torununu görünce pek sevindi. miktar

Annem ve dedem kapıdan içeri girdi. yer-yön

7. ETKİNLİK

Naim Süleymanoğlu’nun hayatından hareketle “Kişilerin başarısını sağlayan temel etken genetik özellikleri mi yoksa çalışmaları mıdır?” konulu bir münazara düzenleyiniz.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

Naim Süleymanoğlu İzleme Metni Cevapları Sayfa 87

8. ETKİNLİK

Bir meslek sahibi ile röportaj yapınız. Bu röportajı hazırlarken aşağıdaki kavramlardan yararlanabilirsiniz.

(örnek)

ÖĞRETMEN İLE RÖPORTAJ

Soru: Mssleğinizin tanımı nedir?

Cevap: Öğretmen; bir bilim dalını, bir sanatı, bir tekniği veya belli bir bilgiyi öğretmeyi kendisine meslek edinmiş kimsedir.

Soru: Öğretmen olabilmek için kaç yıl eğitim görmek gerekir?

Cevap: Zorunlu eğitim sonrası 4 yıl üniversite eğitimi görmek gerekir.

Soru: Öğretmen olabilmek için hangi bölümü bitirmek gerekir?

Cevap: Üniversitelerin eğitim fakültesi bölümünü bitirmek gerekir.

Soru: Öğretmen olmanın koşulları nelerdir?

Cevap: Eğitim fakültelerinde dört yıllık eğitimi başarı ile bitirip diploma almak gerekir. Eğer devlet memuru olarak öğretmenlik yapılacaksa her yıl yapılan devlet memurluğu sınavını kazanmak gerekir. Özel okullarda öğretmenlik yapılacaksa, özel okullara baş vurup mülakatlarını başarıyla geçmek gerekir.

Soru: Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği genel özellikler nelerdir?

Cevap: Öğretmeyi sevmek. Eğitim verilecek yaş grupları ile iyi bir iletişim kurabilmek. Sabırlı olmak. Gelişime açık olmak. Yaratıcı olmak. Mesleğin kutsallığının bilincinde olup, buna göre davranabilmek. Sorumluluk sahibi olmak.

Soru: Öğretmenliğin çalışma alanları nelerdir?

Cevap: Devlete ait ya da özel okullarda bu meslek icra edilebilir. Kişiye özel ders verilebilir. İnternet ortamında çevirimiçi eğitim sitelerinde videolu eğitimler hazırlayarak öğretmenlik yapılabilir. Bu alanlar maddi karşılığı olan alanlardır. Fakat öğretmenlik mesleğinin belirli bir çalışma alanı yoktur. Bir öğretmen her zaman her yerde mesleğinin gerekliliğini yapmalıdır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Türk kahvesinin hazırlanışı ve sunumunu” aile büyüklerinizden veya çoklu medya kaynaklarından yararlanarak araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak Türk kahvesinin hazırlanışı ve sunumunu konulu araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Türk Kahvesinin Hazırlanışı ve Sunumu

NOT: Tema sonu değerlendirme sorularının cevapları kitabın arkasında yer almaktadır.

*** Naim Süleymanoğlu İzleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!