Timur’un Filleri Metni Cevapları

Timur’un Filleri metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 3. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 110-111-112-113-114-115-116
(Milli Kültürümüz Teması)

Timur'un Filleri Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Timur’un Filleri Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 110

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Nasrettin Hoca ile ilgili bildiklerinizi anlatınız.

Cevap: Nasrettin Hoca Anadolu Selçuklu döneminde yaşamış, hazır cevap ve esprili kişiliğe sahip bir bilgedir. Fıkraları ile ünlüdür.

2. Bildiğiniz bir Nasrettin Hoca fıkrasını arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap:

(örnektir)

İPE UN SERMEK

Komşusu Hoca’dan urganını ( yâni kalın ipini ) istemiş.

Hoca içeriye girip çıkmış.

— “İp boş değil” demiş, “kadınlar üstüne un sermişler.”

Komşusu:

— “Bu nasıl iş efendi?” demiş, “hiç ipe un serilir mi?”

— “Serilir” demiş Hoca, “vermeye gönlün olmayınca ipe un da serilir.”

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 111

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap: 

bağ: Meyve bahçesi

yol ayrımı: Yolların birbirinden ayrıldığı yer

müjde: Sevindirici haber verileceği zaman söylenen bir söz

2. ETKİNLİK

Fıkranın konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Cevap: 

Fıkranın konusu: Timur adlı hükümdarın Akşehir’e fil getirmesi, filin ahaliye zarar vermesi nedeniyle halkın Nasrettin Hoca’dan yardım istemesi.

Fıkranın ana fikri: Bir amaç için beraberce yola çıktığımız kişileri yolun sonunda yalnız bırakırsak istemediğimiz durumlarla karşılaşabiliriz.

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 112

3. ETKİNLİK

Soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1) Akşehirliler filden niçin şikâyetçilermiş?

Cevap: Filler halkın bağına bahçesine zarar verdiği için.

2) Akşehirliler Nasrettin Hoca’dan ne istemiş?

Cevap: File bir çare bulunması için Timur ile konuşmasını istemiş.

3) Nasrettin Hoca kimin yanına gitmiş?

Cevap: Nasrettin Hoca Timur’un yanına gitmiş..

4) Nasrettin Hoca neden Akşehirlilere ders vermek istemiş?

Cevap: Akşehirliler yolda Timur’un yanına gidene kadar Nasrettin Hoca’yı yalnız bıraktıkları için.

5) Nasrettin Hoca Timur’a ne demiş?

Cevap: “Efendim, biz getirmiş olduğunuz fili çok sevdik. Ama hayvancağız yalnızlıktan olsa gerek,
çok huzursuz. Ahali bu filin dişisini de getirmenizi istiyor.” demiş.

6) Fıkranın sonunda ne olmuş?

Cevap: Nasrettin Hoca, Akşehirlilere bir dişi filin daha geleceğini müjdelemiş.

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 113

4. ETKİNLİK

Karşılaştığımız sorunların çözümünde aile büyüklerimizin fikrini almak neden önemlidir? Bu fikirler bize neler kazandırır?

Cevap: 

Aile büyüklerimiz bizden daha tecrübelilerdir. Sorunların çözümünde bizden daha bilgililerdir. Sorunlarımıza çözüm ararken aile büyüklerimizin tecrübelerinden faydalanabilir, sorunlarımızı daha doğru ve daha kolay çözümler bulabiliriz.

5. ETKİNLİK

Fıkraya uygun iki başlık bulunuz.

Cevap: 

» MÜJDE

» BİR FİL DAHA

6. ETKİNLİK

Nasrettin Hoca’nın yerinde olsaydınız ahalinin isteğine nasıl bir çözüm yolu bulurdunuz?

Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Fili Timur’un bahçesine getirirdim. Filin bahçeye olan zararını gören Timur da gerekeni yapardı.

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 114

7. ETKİNLİK

Kelebeklerin üzerinde karışık olarak verilen kelimelerin zıt anlamlısı yaprakların içinde verilmiştir. Zıt anlamlı kelimeleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

Timur'un Filleri Metni Cevapları - 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Eşleştirme

Timur’un Filleri Metni Cevapları – 3. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Eşleştirme

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 115

8. ETKİNLİK

a) İki noktanın kullanıldığı yerlerle ilgili verilen bilgileri okuyunuz.

Kendisinden sonra örnek verileceği zaman konur.
Kendisinden sonra açıklama yapılacağı zaman konur.
Konuşma cümlelerinden önce konur.

• Haftaya birçok sınavım var: matematik, Türkçe, hayat bilgisi.
• Renkler ikiye ayrılır: Ana renkler ve ara renkler.
• Annem yüksek sesle:
—Yemek hazır, dedi.

b) Örnekleri inceleyerek aşağıya iki noktanın kullanımına uygun cümleler yazınız.

Cevap: 

• Pazardan meyve sebze alacağım: Portakal, havuç, pırasa, elma…

• İnsanlar ikiye ayrılır: İyi insanlar, kötü insanlar.

• Arkadaşım bana bakarak:
— Sen mi aldın çantamı? dedi.

Timur’un Filleri Metni Cevapları Sayfa 116

9. ETKİNLİK

Ninniyi özenli ve okunaklı şekilde yazınız. Yazınızı görsellerle süsleyiniz.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

*** Timur’un Filleri metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

3. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!