Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları

Kitaplarla Kurulan Dostluk metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 80-82-83-84-85
(Okuma Kültürü Teması)

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları Sayfa 80

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Seneca’nın (Seneka) “Kitapsız yaşamak; kör, sağır ve dilsiz yaşamaktır.” sözünü açıklayınız.

Kitap okumayan insan, gördüğünü, duyduğunu tam manasıyla anlayamaz; içinden geçenleri, duygu ve fikirlerini insanlara rahatça anlatamaz. Kitap okumamak, kör, sağır, dilsiz yaşamak gibidir.

• Kitaplarla ilgili bir özdeyiş oluşturarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

(örnek)

Herkesi mutlu edemezsin çünkü kitap değilsin.

• Sizce kitaplarla insanlar nasıl dost olabilirler?

İyi bir dostluk, iyi bir iletişimden geçer. İnsanlar dostlarını dikkatlice dinler, onların dertlerine ve mutluluklarına ortak olur. Tavsiyelerde bulunur. Kitapların da dostlar gibi anlatacakları vardır. Her an yanımızda olabilirler. Anlattıkları hayatımıza etki eder. Bu durum kitapları insanların dostu yapar.

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları Sayfa 82

1. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek kelimelerin anlamlarına ilişkin tahminlerinizi yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

Cevap: 

cüz: Kur’an’ın bölünmüş olduğu otuz parçadan her biri

köz: Küçük kor parçası

serpilmek: Gelişmek, büyümek

Erkilet: Kayseri’de bir yerleşim yeri

b) Belirlediğiniz kelimeleri anlamlarına uygun olarak birer cümlede kullanınız.

Cevap: 

» Bugün Kur’an kursunda son cüzü de bitirerek hatim indirmiş oldum.

» Kömürler köz haline gelince etleri pişirmek için mangalın üzerine koydum.

» Geçen ay budadığımız ağacın dalları bu ay iyice serpildi.

» Okulca Erkilet’e geziye gideceğiz.

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları Sayfa 83

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Şairin kitaplarla tanışması nasıl olmuştur?

Cevap: Şairin kitaplarla tanışması bir cüz adıyla olmuştur.

2. Şiirde, kitapların hangi özellik ya da özellikleri ön plana çıkarılmıştır?

Cevap: Kitapların insana arkadaş olması, hayal gücünü geliştirmesi, birçok bilgi barındırması özellikleri ön plana çıkarılmıştır.

3. Şair, çocuklara kitaplarla ilgili ne gibi tavsiyelerde bulunuyor? Siz bu tavsiyelerden hangilerini yapıyorsunuz?

Cevap: Kitaba güvenmeleri ve onlarla dost olmaları tavsiyelerinde bulunuyor.

4. Şairin şiirine “Kitaplarla Kurulan Dostluk” başlığını koymasının nedenleri neler olabilir?

Cevap: Şair şiirin genelinde kitaplardan sanki bir dost olarak bahsetmektedir. Bu nedenle bu başlığı koymuş olabilir.

5. Kitap okurken hissettiğiniz duygularla şairin kitap okurken hissettiği duyguları karşılaştırınız.

Duygu ve düşüncelerinize göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek)

Ben kitap okurken yeni öğrendiğim her bilgide şaşırıyorum. Maceralarda beklemediğim bir şey olunca heyecanlanıyorum. Okuduklarımı benimsiyorum. Kitap bitmesin istiyorum. Yazar da benim gibi kitapları benimsemiş.

6. Kitaplardan yoksun bir hayatın nasıl olacağı ile ilgili görüşlerinizi nedenleriyle anlatınız.

Cevap: Kitaplardan yoksun bir hayat, eksik bir hayattır. İnsanoğlu doğuşundan itibaren öğrenmeye başlar. Her bilgi nesilden nesile aktarılır. Fakat bu şekilde sözlü aktarım sağlıklı değildir. En sağlıklı bilgi aktarımı kitaplar ile sağlanır. Ayrıca kitaplar kişini hayal gücünü geliştirir. Bu da medeniyetin gelişmesini sağlar. Kitaplar olmazsa insanlık gelişemez.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz şiirde kullanılan söz sanatlarını ve kullanıldıkları bölümleri bularak yazınız.

Cevap: 

Sevdiklerim için yüreğim
Bir köz gibi yanarken,
Kavrulurken…

BENZETME

Gür bir ağaç gibi,

BENZETME

Bir düz ovada koşarcasına
Yayıldım, dağıldım sayfalarında.

BENZETME

“Çalıkuşu”yla söyleştim

KİŞİLEŞTİRME

Sevgilerin ölümsüzüyle dolup taştı
Yüreğim.

ABARTMA

4. ETKİNLİK

Seçtiğiniz şair ve yazarlardan birisiyle ilgili yaptığınız araştırma sonuçlarını arkadaşlarınıza anlatınız.

Aşağıdaki butonlara tıklayarak kişiler hakkında yapılan araştırma yazılarına ulaşabilirsiniz.

Halide Edip Adıvar

Orhan Veli Kanık

Necip Fazıl Kısakürek

Cengiz Aytmatov

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları Sayfa 84

5. ETKİNLİK

Tabloda verilen fiilleri belirtilen özelliklere uygun şekilde örnekteki gibi çekimleyiniz.

Cevap: 

7. Sınıf MEB Yayınları - Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Etkinlik Cevapları - Fiil Çekimleri

7. Sınıf MEB Yayınları – Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Etkinlik Cevapları – Fiil Çekimleri

6. ETKİNLİK

Kütüphaneden alarak okuduğunuz kitaba ait bilgilerden hareketle aşağıda verilen “Kitap Özet Formu”nu doldurunuz.

Okuduğunuz kitaba göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

Kitaplarla Kurulan Dostluk Metni Cevapları Sayfa 85

7. ETKİNLİK

Aşağıda bir bölümü verilmiş olan şiiri tamamlayınız. Şiirinize uygun bir başlık belirleyiniz.

Ben küçükken bazen soruyorlardı
Düşünmeden: “Ne var bu kitaplarda?”
Aslında bilmeden üzüyorlardı
Nedense cevabı yok hatırımda.

Cevap: 

(örnek)

Niçin gülüyorlardı okuyana? 
Okumak demektir cahilliğe veda. 
Sanki acıyorlar okuyorum diye,
Onlar acınacak durumda aslında.

Okuyarak çıkar hayatın tadı,
Düşünsene güneş hiç batmadı. 
Her satırın bana çoktur katkısı,
Her sayfa bir ışıktır aslında.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Archimedes (Arşimet), Newton (Nivtın) ve Owen (Ovın)”ın bilim dünyasına katkıları nelerdir? Araştırınız.

Cevap: 

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Archimedes, Newton ve Owen’ın Bilim Dünyasına Katkıları Nelerdir?

*** Kitaplarla Kurulan Dostluk metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

  • Allah razi olsun sizin sayenizde hiç kesim yok keşke bu siteyi onceden bulsaydim oleyyy

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!