İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları

İstiklal Marşı’nın Kabulü metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 104-106-107-108
(Milli Kültürümüz Teması)

İstiklal Marşı'nın Kabulü Metni Cevapları - 7. Sınıf Özgün Yayınları

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları – 7. Sınıf Özgün Yayınları

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları Sayfa 104

HAZIRLIK ÇALIŞMASI

İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırmanızdan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

İstiklâl Marşı’mızın Kabulü

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları Sayfa 106

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki balonların üzerinde yazan sözcükleri okuyunuz. Metinle ilişkili sözcüklerin bulunduğu balonu işaretleyiniz.

Cevap:

İstiklal Marşı'nın Kabulü Metni Cevapları - Anahtar Kelimeler

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları – Anahtar Kelimeler

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Millî marş niçin önemliymiş?

Cevap: Bağımsızlığımızın sembolü olacağı, yurdumuzun işgal edildiği ve ordumuzun düşmanla mücadele ettiği dönemde halkın moralini artırması için önemliymiş.

2. Yarışma şartları halka nasıl duyurulmuş?

Cevap: Bir genelge ile illere gönderilmiş.

3. Yarışmaya gelen şiirler niçin beğenilmemiş?

Cevap: Millî marş olmayı hak edecek düzeyde olmadıkları, coşku, duygu, bağımsızlık
ruhu taşımadıkları için beğenilmemiş.

4. Hamdullah Suphi Bey, niçin Mehmet Âkif’in yarışmaya katılmasını istiyormuş?

Cevap: Daha önce yazdığı vatan, millet şiirleri ile dikkatleri çektiği ve ona göre millî marşı en iyi şekilde sadece Mehmet Âkif’in yazabileceğine inandığı için katılmasını istiyormuş.

5. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Âkif’i ikna etmek için ne yapmış?

Cevap: Mehmet Âkif’e bir mektup yazarak ve onun endişelerini gidermeye çalışmış.

6. Mehmet Âkif, İstiklâl Marşı’nı yazma sürecinde neler yaşamış?

Cevap: Uykusuz kalmış, bir mısra için günlerce düşünmüş, meclis görüşmeleri sırasında bile yazacağı şiiri düşünmüş.

7. İstiklâl Marşı’nın kabul edildiği gün Mehmet Âkif hangi duygular içindeymiş?

Cevap: Hayatının en heyecanlı günü olduğunu hissediyormuş.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Cevap:

Metnin konusu: İstiklal Marşı’nın kabulüMetnin ana fikri: Türkiye Cumhuriyeti’nin İstiklal Marşı’nı ancak Mehmet Akif Ersoy gibi mütevazı ve vatan aşkıyla yanıp tutuşan biri yazabilirdi.

4. ETKİNLİK

Metinden hareketle Mehmet Âkif Ersoy’un kişilik özelliklerini yazınız.

Cevap:

• Vatanını milletini çok seven

• Alçak gönüllü

• Azimli

• Duygusal

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları Sayfa 107

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin anlam özelliklerini belirleyip uygun eşleştirmeleri yapınız.

Cevap:

İstiklal Marşı'nın Kabulü Metni Cevapları - Eşleştirme

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları – Eşleştirme

6. ETKİNLİK

a. Mehmet Âkif Ersoy hakkında hazırladığınız grup sunumunuzu gerçekleştiriniz.

Sunumunuz için aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz araştırma yazısından faydalanabilirsiniz.

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

b. Sunumunuzu gerçekleştirirken aşağıdaki ölçütlere dikkat ediniz. Sunumunuzu gerçekleştirdikten sonra bu ölçütlere göre formu doldurup grup sunumunuzu değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz.

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları Sayfa 108

7. ETKİNLİK

Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı hakkında edindiğiniz bilgileri aşağıya kısaca yazınız.

Cevap:

Hayatı: 20 Aralık 1873 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. İlkokulu Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde, ortaokulu Fatih Merkez Rüştiyesinde tamamlamıştır. Farsça, Arapça ve Fransızca öğrenmiştir. Ziraat ve Baytar Mektebi’ne yani Tarım ve Veterinerlik Okulu’nu bitirmiştir. Memurluk, öğretmenlik yapmıştır. Şiirleri pek çok dergi ve gazete yayınlanmıştır.

Tarihimizdeki değeri: İstiklal Marşı’mızın yazarıdır.

Eserleri: Safahat, Süleymaniye Kürsüsünde, Hakkın Sesleri, Fatih Kürsüsünde, Hatıralar, Asım, Gölgeler. 

Eserlerinde işlediği konular: İslam dini, vatan sevgisi.

8. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde soru anlamı taşıyan fiillerin bulunup bulunmadığını belirleyiniz. Soru anlamı taşıyan fiillerin altını çiziniz.

Cevap:

• Evinize bu yıl taşınacak mısınız?

• Çorbayı sıcak içmeyi severim.

• Sizi hiç hayal kırıklığına uğratır mı?

• Çok geç olmadan yola çıkmışlar mı?

• Kitapçıdan en çok sevdiğim yazarın kitabını sonunda aldım.

Fiillere “mı, mi, mu, mü” soru eki getirilerek soru anlamı katılır. Soru eki her zaman fiilden ayrı yazılır.

b. Aşağıdaki fiilleri istenilen özelliklere göre çekimleyiniz.

Cevap:

İstiklal Marşı'nın Kabulü Metni Cevapları - Fiil Çekimi

İstiklal Marşı’nın Kabulü Metni Cevapları – Fiil Çekimi

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Mimar Sinan’ın hayatı, eserleri ve kişilik özellikleri ile ilgili araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Mimar Sinan

*** İstiklal Marşı’nın Kabulü metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!