Tahta Bisiklet Metni Cevapları

Tahta Bisiklet metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 104-108-109-110-111
(Erdemler Teması)

Tahta Bisiklet Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

Tahta Bisiklet Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (1)

Tahta Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 104

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• İnsanın yüreğinin bir kapısı olsaydı siz o kapıyı nasıl açardınız?

(örnek) Tatlı dil ve güler yüzle yaklaşarak açardım.

• Satın alınan oyuncağın mı yoksa emek verilerek yapılan oyuncağın mı daha değerli olduğunu düşünüyorsunuz? Neden?

(örnek) Emek verilen oyuncak daha değerlidir. Çünkü emeğin değeri para ile ölçülemez.

Tahta Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 108

1. ETKİNLİK

Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyerek aşağıdaki tabloyu doldurunuz.

gönenmek: Mutlu, mesut olmak, rahat bir hayat sürmek, sevinç duymak, sevinmek

karılmak: Karma işi yapılmak, karışmak

çil: Tüyünde küçük benekler bulunan

yörük: Hayvancılıkla geçinen, genellikle Toroslarda yaşayan göçebe Türk oymağı, Türkmen

hana: Evin salon kısmı

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Babanın eve yüzü asık dönmesinin nedeni nedir?

Cevap: İşlerinin kötü gitmesi.

2. Babanın kızına ilginç sorular sormasının nedenleri nelerdir?

Cevap: Evdeki hüzünlü havayı dağıtıp kızını neşelendirmek için.

3. Babanın işlerinin kötü gitmesinin aile yaşantılarına etkileri nelerdir?

Cevap: Evdeki neşeli hava yok olmuştur. Anne ile baba ilk kez tartışmışlardır. Birbirlerini kırmışlardır. Çocuk umutsuzluğa kapılmıştır.

4. Baba, işlerinin kötü gitmesine nasıl bir çözüm bulmuştur?

Cevap: Eşine taktığı bilezikleri, evdeki değerli eşyaları satmıştır fakat çözüm olmamıştır. Baba, köye taşınmaya karar vermiştir.

5. Köye taşınan ailenin hayatında ne gibi değişiklikler olmuştur?

Cevap: Anne ile baba ayrılmıştır. Çocuk okuluna köyde devam etmiştir.

6. Babanın yerinde olsaydınız ailenizi bir arada tutmak için neler yapardınız?

Cevap: (örnek) Hep beraber çalışabileceğimiz bir iş kurar, maddi durumumuzu düzeltmeye çalışırdım.

7. Sizce çocuk, tahta bisikleti gördüğünde neler hissetmiş olabilir?

Cevap: Sevinç hissetmiş olabilir.

8. Metnin kahramanlarından hangisi olmak istediğinizi nedenleri ile anlatınız.

Cevap: (örnek) Evin babası olmak isterdim. Ne yapıp edip ailemi zor durumdan kurtarır, aileme bu sıkıntıları yaşatmaz, ailemi bir arada tutardım.

Tahta Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 109

3. ETKİNLİK

a) Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde yer alan deyimleri bularak altlarını çiziniz. Deyimlerin metne katkısını belirleyerek yazınız.

Cevap:

Babam nasıl olsa işleri yoluna koyardı.

Babamın yüzü gülmüştü ya… Ötesinin önemi yoktu.

Sanki kendi yerine bisikleti bırakıp o da çekip gitmişti.

Pencereden akşamın sokakları kaplayan karanlığına dalıp gitti.

b) Bulduğunuz deyimleri yazınız. Deyimleri anlamlarına uygun birer cümlede kullanınız.

Cevap:

yoluna koymak: Uzun süre fabrikada çalışan Mehmet, sonunda işleri yoluna koyup hayal ettiği marangoz atölyesini açtı.

yüzü gülmek: Çalınan bisikletinin bulunduğunu öğrenince yüzü gülmeye başladı.

çekip gitmek: Önüne uzatılan tasta ciğer yerine tarhana çorbası gören kedi, yemeği beğenmeyerek çekip gitti.

dalıp gitmek: Biraz soluklanmak için oturdu, karşısındaki manzaranın güzelliğine dalıp gitti.

4. ETKİNLİK

“Tahta Bisiklet” metninden öznel ve nesnel yargılardan üçer tanesini belirleyerek yazınız.

Cevap:

Öznel Yargılar

  • O akşamlar her akşamdan daha güzel geçerdi bana göre.
  • Babam nasıl olsa işleri yoluna koyardı.
  • Ortadaki sofra suçlu bir çocuk gibi bekledi bizi.

Nesnel Yargılar

  • Babamın küçük bir tatlıcı dükkânı vardı.
  • Babam bir akşam asık yüzle geldi.
  • Babam, uzun süre suskun kaldı.

Tahta Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 110

5. ETKİNLİK

“Tahta Bisiklet” metninin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini belirleyerek yazınız.

Metnin konusu nedir?

Cevap: Bir ailenin geçim sıkıntısı.

Metnin ana fikri nedir?

Cevap: Zor zamanlarda bir arada durmayı başaramayan aileler, çocuklarının duygusal olarak zarar görmesine neden olabilirler.

Metnin yardımcı fikirleri nelerdir?

Cevap:

Aile bireylerinin huzurlu olması için anne-babaya büyük görevler düşmektedir.

Aile içindeki huzur, aile bireylerinin neşeli insanlar olmasına bağlıdır.

6. ETKİNLİK

“Ne güzel günlerdi!” diyebileceğiniz bir anınızı arkadaşlarınıza anlatınız.

(örnek)

Eskiden on beş tatillerde köye giderdik. Ne zaman gitsek yerde iki metre kar olurdu. Bütün köy çocukları bir tepeye çıkar, o tepeden karın üzerinde kızaklarla kayardık. Çok eğlenirdik. Çok güzel günlerdi. Fakat şimdi hem o tepeye bina yapıldı hem de artık eskisi gibi kar yağmıyor. 

7. ETKİNLİK

a) Aşağıda “Tahta Bisiklet” metninden bir bölüm verilmiştir. Verilen bölümdeki zarfları bularak altlarını çiziniz.

Cevap:

Bisikleti yattığım odaya götürdüm. Yatağımın başucuna koydum. Yatağıma uzandım.
Bir şey yememiştim ama açlık duymuyordum. Uyumuş kalmışım.
Gece başucumda konuşmalar duydum. Bir el saçlarımı okşuyor, beni kokluyordu. Birden
onun kokusunu, annemin kokusunu yüreğimde duydum. Gözlerimi açtım. Bana gülümseyen
yüzüyle babam duruyordu karşımda. Düş kırıklığına uğradım ama yine de boynuna
sarıldım. Sormadan edemedim:
“Annem ne zaman gelecek baba? Biz anneme ne zaman gideceğiz?”
O, beni öperken yanaklarım ıslandı.
“Bilmiyorum, belki de çok kısa zamanda gelir annen.”
Neler olduğunu bilmiyordum ama ben annemi bekliyordum.

b) Bulduğunuz zarfların metnin anlamına olan katkısını belirleyerek yazınız.

Cevap: Zarflar metne zaman, yer-yön ve soru anlamı katmışlardır.

Tahta Bisiklet Metni Cevapları Sayfa 111

8. ETKİNLİK

Kendinizi İlker’in yerine koyarak aşağıda giriş bölümü verilmiş olan mektubu kurallarına uygun olarak tamamlayınız.

Cevap:

(örnek)

28.12.2018

Biricik Anneme,

Anne babalar için evlatlarının ne denli kıymetli olduğunu ben de evlat sahibi olduğumda anlayacağım. Ama bilmeni isterim ki senin kıymetini ifade etmeye kelimeler yetmez.

Bana yazdığın mektupta çocukken yaşadığın zorlukları, hissettiklerini ve senin için çok değerli olan tahta bisikleti anlatmışsın. Yüreğimdekileri benimle paylaştığın mektubunu okurken hem üzüldüm hem sevindim. Üzüldüm çünkü çektiğiniz geçim sıkıntısı nedeniyle yaşadığınız yeri, okulunu değiştirmişsiniz. Annenden ayrı kalmışsın. Bu yaşadıkların çok acı şeyler.

Sevindim çünkü, bu çektiğin sıkıntıları atlatabilmiş, benim için mükemmel bir anne olmuşsun. Ailenin yaptığı hataları sen yapmamışsın. Hep yanımda durmuşsun. Bana destek olmuşsun. Bu sıkıntıları çekmeseydin, belki de şimdi her şey farklı olurdu. 

Bu çektiğin sıkıntılar sana olduğu kadar bana da ders oldu. Benim de çocuğum olduğu zaman bu anlattıklarını hatırlayacağım. Ailenin yaptığı hataları ben yapmayacağım. Çünkü artık küçük bir çocuğun böyle sıkıntılarda neler hissettiğini sayende biliyorum.

Bana yüreğini açtığın için teşekkür ederim anneciğim. Ellerinden öperim…

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Okuduğunuz/bildiğiniz bir fablla ilgili bir kitap kapağı tasarlayınız. Kitap kapağınızı tasarlarken hangi iş ve işlem basamaklarını takip ettiğinizi defterinize not alınız.

(örnek)

İş ve İşlem Basamakları

1- Fablın konusunu tespit etmek.

2- Konu ile ilgili görseller bulmak.

3- Kitap kapağının rengini belirlemek.

4- Fablın isminin ve görselinin kitap kapağındaki yerini tespit etmek.

5. Kapağı süslemek.

Fabl Kitap Kapağı Örneği

Fabl Kitap Kapağı Örneği

*** Tahta Bisiklet metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

4 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!