Kaldırımlar Metni Cevapları

Kaldırımlar metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 116-118-119-120-121
(Birey ve Toplum Teması)

Kaldırımlar Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kaldırımlar Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kaldırımlar Metni Cevapları Sayfa 116

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ezberlediğiniz gurbet konulu şiiri arkadaşlarınıza okuyunuz.

(örnek)

GURBET

Gurbet yalnızlıktır hiç tadı yoktur
Dert, kasavet, tasa, hepsinden çoktur
Sevdiğinden ayrı, yaşamak zordur
Kulağına küpe, olsun KARDEŞİM!

Sıla hasretini, gurbetçi anlar
Bağırları yanık, yürekte korlar
Rüyasında ana, baba ve dağlar
Ne yazsam az gelir, vazgeç KARDEŞİM!

Fatma Caglayan

2. Öğretmeninizin dinleteceği “Kaldırımlar” şarkısının size hissettirdiklerini anlatınız.

(örnek) Kaldırımlar şarkısı bana yalnızlık duygusunu hissettirdi. Hüzünlü bir şarkıydı.

Kaldırımlar Metni Cevapları Sayfa 118

1. ETKİNLİK

“Kaldırımlar” şiirinde geçen bazı sözcükler aşağıda verilmiştir. Bu sözcüklerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahmininizi sözcüklerin sözlük anlamı ile karşılaştırınız.

Cevap: 

1. çilekeş: Hayatı boyunca birçok sıkıntı ve üzüntü çekmiş (kimse)

2. lisan: İnsanların düşündüklerini ve duyduklarını bildirmek için kelimelerle veya işaretlerle yaptıkları anlaşma, dil

3. tak: 1- Tahta vb. bir şeye vurulduğunda veya silah patlayınca çıkan tok ve sert ses 2- Millî bayramlarda veya önemli bir olayı anmak için düzenlenen şenliklerde, geçit yapılacak caddelere geçici olarak kurulan, yazılar ve çiçeklerle süslenen kemer

4. âmâ: Görme engelli

2. ETKİNLİK

“Kaldırımlar” şiirinden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Şair, bulunduğu sokağı nasıl anlatıyor? Açıklayınız.

Cevap: Kimsesiz bir sokak olarak anlatıyor. Buradan sokağın boş olduğunu anlıyoruz.

2. Şairin sokakta bulunduğu zamanla ilgili ayrıntılara hangi dizelerde yer veriliyor?

Cevap: “İn cin uykuda, yalnız iki yoldaş uyanık;”, “Aman, sabah olmasın, bu karanlık sokakta;” dizelerinde yer veriliyor. Şairin bulunduğu zaman gecedir.

3. Şiire hâkim olan duygu nedir? Bunu hangi dörtlükten anlıyorsunuz?

Cevap: Yalnızlıktır. Birinci ve ikinci dörtlükten anlıyoruz.

4. Şairin, korktuğu hâlde sabah olmasını istememesinin sebebi sizce ne olabilir?

Cevap: Şair yalnız kalmak istiyor olabilir.

Kaldırımlar Metni Cevapları Sayfa 119

5. “Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi;
Kaldırımlar, içimde yaşamış bir insandır.” dizelerinden anladıklarınızı açıklayınız.

Cevap: Dertli insanlar genelde yalnızdır. Tek başlarına yürümeyi severler. Şair bu dizelerde kaldırımların yalnız insanlar için ne kadar değerli olduğunu anlatmak istemiştir.

6. Şair, kaldırımlara olan sevgisini hangi ifadeyle dile getiriyor?

Cevap: “Ölse kaldırımların kara sevdalı eşi…”

3. ETKİNLİK

“Kaldırımlar” şiirinin konusunu ve ana duygusunu yazınız.

Cevap: 

Konu: Yalnızlık duygusunun insana hissettirdikleri

Ana Duygu: Yalnızlık

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dizelerde yer alan söz sanatlarını, cümlelerin karşılarındaki boşluklara yazınız.

Cevap: 

• Evlerin bacasını kolluyor yıldırımlar. KİŞİLEŞTİRME

• Biri benim, biri de serseri kaldırımlar. KARŞILAŞTIRMA

• Gözüne mil çekilmiş bir âmâ gibi evler. BENZETME

• Kaldırımlar, çilekeş yalnızların annesi. KİŞİLEŞTİRME

• İki yanımdan aksın, bir sel gibi fenerler. BENZETME

• Islak bir yorgan gibi, sımsıkı bürüneyim;
Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları. BENZETME

b) Şiirde kullanılan söz sanatlarının anlatıma olan katkısını yazınız.

Cevap: Anlatımı okuyucunun zihninde canlı kılmış, kalıcı yapmış, ilgi çekici hale getirmiştir.

Kaldırımlar Metni Cevapları Sayfa 120

5. ETKİNLİK

a) Kent yaşamı ve modernleşmenin komşuluk ilişkilerini etkilemesiyle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Büyüklerimizden hep eskiden komşuluğun önemli ve değerli olduğu, eski komşulukların kalmadığı konusunda serzenişler duyarız. Komşuluk hikayelerini hep anlatırlar. Peki niçin günümüzde büyüklerimizin hep anlattığı güzel komşuluklar göremiyoruz?

Bence bunun sebebi kent yaşamı ve modernleşmedir. Günümüzde insanlar iş bulmak için büyük kentlere göç ediyorlar. Kentlerdeki bina sayıları gün geçtikçe artıyor. İnsanlar sürekli yer değiştiriyor. Taşındıkları evde uzun süre kalmıyorlar. Bu durum uzun süreli komşuluk ilişkilerini engelliyor. İnsanlar “Yarın öbürgün zaten taşınırız, içli dışlı olmaya gerek yok.” diye düşünüyorlar.

Öte yandan modernleşme, teknolojinin gelişmesi ile insanlar evlerinde televizyonlar, cep telefonları, bilgisayarlar ile daha çok vakit geçiriyorlar. Sohbet etmek için insan arayışına girmiyorlar. Bu durum da komşuluk ilişkilerinin zayıflamasına neden oluyor.

Sonuç olarak zaman geçtikçe, kentleşme daha da artacak, teknoloji daha da gelişecek. Biz ileride bugünkü kötü komşuluk ilişkilerini bile arıyor olacağız.

b) Yaptığınız konuşmayı aşağıdaki forma göre değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi siz yapabilirsiniz.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerdeki özne ve yüklemi belirleyiniz. Zarf tamlayıcılarını karşısındaki boşluğa yazınız.

Cevap: 

Kaldırımlar Metni Cevapları - Zarf Tamlayıcısı

Kaldırımlar Metni Cevapları – Zarf Tamlayıcısı

Kaldırımlar Metni Cevapları Sayfa 121

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiiri okuyunuz. Şiirin sizde uyandırdığı duygulardan hareketle defterinize bir şiir yazınız. Yazdığınız şiire uygun bir başlık koyunuz.

AZERBAYCAN-TÜRKİYE

Bir ananın iki oğlu,
Bir ağacın iki kolu.
O da ulu, bu da ulu
Azerbaycan-Türkiye.

Dinimiz bir, dilimiz bir,
Ayımız bir, yılımız bir,
Aşkımız bir, yolumuz bir
Azerbaycan-Türkiye.

Bir milletiz, iki devlet
Aynı arzu, aynı niyet.
Her ikisi cumhuriyet
Azerbaycan-Türkiye.

Birdir bizim her hâlimiz
Dileğimiz hayalimiz.
Bayraklarda hilalimiz
Azerbaycan-Türkiye.

Anayurda yuva kurdum,
Ata yurda gönül verdim.
Ana yurdum, ata yurdum
Azerbaycan-Türkiye.

Bextiyar VAHABZADE
(Bahtiyar VAHABZADE)

Cevap: 

(örnek)

KIBRIS

Düşman her yerden saldırdı,
Kıbrıslı kardeşim yalnızdı,
Anadolu ağabeyliğini yaptı,
Yardı denizi, ezdi düşmanı.

Neşe dolsun her evin ocağın,
Hemen seslen sıkışırsa başın,
Var burada da bir gardaşın,
Püskürt başındaki kara dumanı.

*** Kaldırımlar metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

3 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!