Islıkla Haberleşenler metni cevapları ve soruları, Özgün Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 251-253-254-255-256
(Bilim ve Teknoloji Teması)

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları Sayfa 251

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Haberleşme araçlarıyla ilgili araştırmanızı görsellerle destekleyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Geçmişten Günümüze İnsanlar Hangi Yollarla İletişim Kuruyorlar?

2. Metnin görsellerini inceleyiniz. Görsellerinden ve başlığından hareketle metnin konusunu tahmin ediniz.

Metnin konusu bir haberleşme yöntemi olarak ıslık olabilir.

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları Sayfa 253

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcüklerin anlamını önce metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Sonra bu sözcüklerin anlamını sözlükten bulunuz. Tahminleriniz ile sözlük anlamlarını karşılaştırınız.

Cevap: 

sarp: Dik, çıkması ve geçilmesi güç (yer), yalman

festival: Belli bir sanat dalında oyun ve filmlerin sunulması ve gösterilmesi sonunda ödül, derece verilmesi biçiminde düzenlenen ulusal veya uluslararası gösteri dizisi, şenlik

jüri: Seçiciler kurulu

aygıt: Birçok parçadan yapılmış alet, cihaz

gong: Bir karşılaşmanın başlama ve bitim sürelerini belirlemek için kullanılan, üzerine tokmakla vurulunca uzun ve çınlayıcı ses veren maden tepsi biçiminde bir araç.

gramer: Dil bilgisi

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Uzaktaki bir arkadaşımıza seslenmek istediğimizde yaptığımız ilk şey neymiş?

Cevap: Bağırmakmış.

2. Islık çalmak hangi durumda yapılacak en iyi şeymiş?

Cevap: Bağırmamızın duyulmadığı zamanlarda yapılacak en iyi şeymiş.

3. Ülkemizin hangi şehrinde ıslıkla haberleşenler varmış?

Cevap: Giresun’da ıslıkla haberleşenler varmış.

4. Kuşköy nasıl bir yermiş?

Cevap: Sarp yamaçlar üzerinde yer alan, ortasından Çanakçı deresinin geçtiği, evlerin genellikle birbirinden uzak olduğu bir yermiş.

5. Kuşköylüler, kuş dilinde, Türk alfabesindeki hangi sesleri çıkarabiliyorlarmış?

Cevap: “i, ö, o, f, k, ç” sesleri çıkarabiliyorlarmış.

6. Kuş dili, hangi sebeple Türkçe sözcüklerin ıslıkla anlatıldığı bir dil olarak kabul edilmiş?

Cevap: Islıkla çıkarılan sesler ile heceler, heceler ile de Türkçe sözcüklere benzeyen sesler çıkarılabilindiği için Türkçe sözcüklerin ıslıkla anlatıldığı bir dil olarak kabul edilmiş.

7. Kuş Dili Festivali nerede ve ne zaman düzenleniyormuş?

Cevap: Kuşköy’de, her yıl haziran ayının son haftasında düzenleniyormuş.

8. Islık dilleri konusunda araştırma yapan bilim insanı kimmiş? Bu bilim insanı hangi çalışmaları yapmış?

Cevap: Fransız Julien Meyer (Jülyen Meyer) adlı “biyoakustik” uzmanıymış. Islık dilleri üzerine çalışmalar yapmış.

9. Bazı toplumlarda ıslık yerine hangi müzik aletleri haberleşme amacıyla kullanılıyormuş?

Cevap: Davul, flüt, gitar, gong gibi müzik aletleri de haberleşme amacıyla kullanılıyormuş.

10. Metinde, başka hangi ülkede kullanılan ıslık dili tanıtılmış?

Cevap: La Gomera’da kullanılan ıslık dili tanıtılmış.

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları Sayfa 254

3. ETKİNLİK

Aşağıda, ıslık çalmaya yönelik işlem basamakları karışık olarak verilmiştir. Bunları yapılış sırasına göre numaralandırarak sıralayınız.

Cevap: 

[3] İşaret parmaklarınızı, uçları birbirine değmeyecek biçimde birbirine yaklaştırıp V hâline getiriniz.

[1] İki elinizin işaret parmaklarını düz tutup diğer parmaklarınızı avcunuza doğru bükünüz.

[5] Dudaklarınızı hafifçe büzüp dışarı doğru hava üfleyiniz.

[2] İki elinizin işaret parmaklarını dilinize dayayınız.

[4] Dudaklarınızı yalayarak ıslatıp dilinizi dişlerinize dayayarak kıvırınız.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki haber yazısını okuyunuz. Islık dilinin önemi hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

“KUŞ DİLİ” UNESCO LİSTESİNDE

Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy’de vadiler arasında ıslıkla iletişim kurmayı sağlayan ve gelecek nesillere aktarılması için her yıl festivali düzenlenen “kuş dili” yöre halkınca yaklaşık 500 yıldır kullanılıyor. Kuş dilinin UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınması için 2016’da yapılan başvurunun ardından başlayan heyecanlı bekleyiş, Güney Kore’nin Jeju Adası’ndaki UNESCO toplantısında oy birliğiyle alınan karar sonrası mutluluğa dönüştü.

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları Sayfa 255

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde noktanın hangi amaçla kullanıldığını belirleyip ilgili cümlenin altına yazınız.

• Bahçeler, gökdelenlerin çevresinde gökyüzüne doğru yükseliyor.

Cevap: Cümlenin bittiğini belli etmek için konmuştur.

• Prof. Dr. Aytül Özüm’ün son eseri yayımlandı.

Cevap: Kelimelerin kısaltma olduğunu belli etmek için konmuştur.

• Çalıştay saat 13.30’a ertelendi.

Cevap: Saat gösterimlerinde saat ile dakikanın arasına konmuştur.

• Okullar 17.09.2018’de eğitime başladı.

Cevap: Tarih gösterimlerinde gün, ay ve yıl arasına konmuştur.

• Annemin resim atölyesi 7. Cadde üzerindeydi.

Cevap: Sayıdan sonra sıra bildirmek için konmuştur.

• Yazım ile ilgili kuralları http://tdk.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz.

Cevap: Genel ağ adresinde ön ek, site ismi ve uzantısı arasına konmuştur.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde ek fiillerin hangi amaçla kullanıldığını belirleyip ilgili cümlenin altına yazınız.

• İşte bu durumda yapılacak en iyi şey “ıslık çalmak”tır.

Cevap: İsim soylu sözcüğü yüklem yapmak için kullanılmıştır.

• Arkadaşım sürekli bilim kurgu dizileri izliyordu.

Cevap: Basit zamanlı fiili birleşik zamanlı yapmak için kullanılmıştır.

• Bu köyde ilginç bir gelenek vardı.

Cevap: İsmi yüklem yapmak için kullanılmıştır.

• Karadeniz’in en güzel özelliği ahşap evleriymiş.

Cevap: İsmi yüklem yapmak için kullanılmıştır.

• Ankara’da önümüzdeki yıl da bilim fuarı düzenlenecekmiş.

Cevap: Basit zamanlı fiili birleşik zamanlı yapmak için kullanılmıştır.

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları Sayfa 256

7. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki karikatürü inceleyiniz.

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları - Karikatür

Islıkla Haberleşenler Metni Cevapları – Karikatür

b. Aşağıya teknolojinin gelişmesinin aile içi iletişime olumsuz etkisini anlatan kısa bir metin yazınız.

Cevap: 

(örnek)

Teknolojinin gelişimi günlük hayatımıza özellikle iletişim araçları ile kendisini hissettirmektedir. Televizyon, cep telefonu, bilgisayar gibi aletlerin yaygınlaşması ve insanların bu aletlere olan ilgisi, aile içindeki iletişim kopukluğuna neden olmaktadır. İnsanlar vakitlerinin çoğunu bu aletlerle geçirmektedir. Bu da aile içindeki sohbet etme gibi aktiviteleri azaltmakta, aile bireylerinin birbirleri olan iletişimini olumsuz olarak etkilemektedir. 

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Güvenli internet kullanımı hakkında araştırma yapınız.

2. İnternet kullanımı gençler için yararlı mıdır, zararlı mıdır? Bu konuyla ilgili münazara çalışması için hazırlanınız.

*** Islıkla Haberleşenler metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf Özgün Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın