Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları

Seyfi Dede dinleme metni cevapları ve soruları, Ekoyay Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 270-271-272-273 (Vatandaşlık Teması)

Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları - 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları – 6. Sınıf Türkçe Ekoyay Yayınları

Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları Sayfa 270

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. www.eba.gov.tr Genel Ağ adresinde sorumlulukla ilgili izlediğiniz videolarda sorumluluk kavramı nasıl anlatılmıştır?

Etkileyici ve dikkat çekici bir şekilde, günlük yaşamımızdan örnekler verilerek anlatılmış.

2. Sorumluluklarınızı yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?

Evet.

3. Sorumluluk ve işini iyi yapmak arasında nasıl bir ilişki vardır?

Yaptığı işin sebep ve sonucunu bilen, işini severek en iyi şekilde yapan insanlar sorumluluk sahibi insanlardır.

1. ETKİNLİK

“Seyfi Dede” metnini dikkatle dinleyiniz. Dinleme sırasında öğretmeniniz metnin iki yerinde durup metnin devamıyla ilgili tahmin soruları soracaktır. Bu soruları cevaplayınız.

Öğretmeninizin sorduğu sorulara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Metni dinlerken anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını aşağıya yazınız. Bunların anlamlarını tahmin ediniz.

Cevap: 

tümsek: Çıkıntılı yer, kabarıklık, şişkinlik

önlemek: Bir şeyin olmasına veya yapılmasına engel olmak

ucuz atlatmak: Zor veya tehlikeli durumdan az zararla sıyrılmak

fer: Parlaklık, aydınlık

Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları Sayfa 271

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni aşağıya özetleyiniz. Bu etkinliği grup olarak yapınız. Her bir grup üyesinin özete katkı sağlamasına dikkat ediniz.

Cevap: 

SEYFİ DEDE METNİ ÖZETİ

Yazar küçük bir çocuktur. Top oynarken ayakkabısını yırtar. Babası ayakkabıyı tamir etmesi için yazarı Seyfi Dede’ye gönderir. Seyfi Dede savaş gazisidir. Ayakkabı tamir ederek geçimini sağlar. Çok yaşlıdır. Elleri titrer, gözleri az görür. Yazar ayakkabıları Seyfi Dede’ye verir. Tamir için beklerken sohbet ederler. Seyfi Dede diktiği bir ayakkabının dikişini beğenmez. Sökmek isterken yazar müdahale eder. Ayakkabıdaki çok küçük bir hatadır. Bir an önce ayakkabıyı alıp gitmek ister. Seyfi Dede kabul etmez. Ayakkabıyı söküp tekrar diker. Bu durum yazara ders olur. O da Seyfi Dede gibi işini en iyi şekilde yapacağına dair söz verir.

4. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini kutucuklara yazınız.

Cevap: 

Konu: İş yapmanın getirdiği sorumluluklar

Ana fikir: İnsan ne iş yaparsa yapsın işin kolayına kaçmadan, işini en iyi şekilde ve dürüst olarak yapmalıdır.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metin hakkında neler söylersiniz? Metni beğendiniz mi? Metni okuyunca duygu ve düşünce dünyanızda neler değişti? Aşağıya yazınız.

Cevap: (örnek) Sorumluluk üzerine çok etkileyici bir metin. Metni beğendim. Metni okuyunca ne iş yapılırsa yapılsın o işi en iyi şekilde yapmak gerektiğini daha iyi anladım.

Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları Sayfa 272

6. ETKİNLİK

“Seyfi Dede” metniyle ilgili aşağıdaki soruları grup olarak cevaplayınız. Cevapları, grup sözcülerinin söylemesini sağlayınız.

1. Metnin kişileri kimlerdir?

Cevap: Yazar, yazarın anne ve babası, Seyfi Dede.

2. Metnin kişilerinin fiziksel özellikleri nelerdir?

Cevap: Seyfi Dede, yaşlı, yüzü kırışık, kırçıllı sakallı.

3. Metnin kişilerinin karakter özellikleri nasıldır?

Cevap: Yazar, sorumluluk sahibi olmayan, her şeyin kolayına kaçan bir çocuktur. Seyfi Dede vatanını seven, yaptığı işe karşı sorumluluklarını bilen, tatlı dilli bir insandır.

4. Çocuğun sorunu nasıl çözülmüştür?

Cevap: Çocuğun ayakkabısının yırtılması sorunu, Seyfi Dede’nin ayakkabıyı tamir etmesiyle çözülmüştür.

5. Çocuğun, ayakkabı tamircisinin elini öpmesinin nedeni nedir?

Cevap: Tamirciye duyduğu saygıdır.

6. Günlük hayatınızda metinde anlatılanlara benzer bir durum ya da olayla karşılaştınız mı? Anlatınız.

7. Çocuk, ayakkabı tamircisinden ne öğrenmiştir? Siz hikâyeden nasıl bir ders çıkardınız?

Cevap: İnsan ne iş yaparsa yapsın işin kolayına kaçmadan, işini en iyi şekilde ve dürüst olarak yapmalıdır.

7. ETKİNLİK

“Seyfi Dede” metnini, metindeki olaylardan ve karşılıklı konuşmalardan yararlanarak canlandırınız. Canlandırma yapan arkadaşlarınızı kendi oluşturduğunuz ölçütlere göre değerlendiriniz.

8. ETKİNLİK

Sorumluluk sahibi bir öğrencinin yapması gerekenler hakkında bir konuşma yapınız. Konuşmanızda aşağıdaki kelime ve kavram havuzundan yararlanınız.

Cevap: 

(örnek)

Sevgili arkadaşlar.

Sorumluluk duygusu gelişmiş olan insanlar kendilerine verilen görevleri eksiksiz şekilde yerine getirmeye dikkat ederler. Sorumluluk duygusu gelişmiş olan insanlar gerek okul hayatlarında, gerekse iş hayatlarında üzerlerine düşen görevi her zaman aksatmadan yerine getiren kişilerdir.

Sorumluluk sahibi bir öğrenci anne ve babasının kendisine verdiği görevleri yerine getirmekten mutluluk duyar. Ders saatini ve okula yetişebilmek için bineceği taşıtın saatini düşünür. Her sabah erken kalkarak kahvaltısını yapar ve okula hazır hale gelecek şekilde giyinip evden çıkar. Dersini dinler, derste gereksiz konuşmaz. Ödevlerini zamanında yapar. Çalışkandır. Öğretmenlerine büyüklerine karşı saygılıdır. Düzenlidir.

Sorumluluklarını bilen öğrenciler hayatları boyunca başarılı olurlar ve etraflarındaki insanlar tarafından takdir edilirler.

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.

Seyfi Dede Dinleme Metni Cevapları Sayfa 273

9. ETKİNLİK

Aşağıya bir iş ilanı metni yazınız. İlan metninde aradığınız elemanın özellikleri yazarken sorumluluk, iş ahlakı, öz güven vb. kavramları da kullanınız.

(örnek)

DİJİTAL PAZARLAMA VE SOSYAL MEDYA UZMANI ARANIYOR

Şirketimizde çalıştırılmak üzere aşağıdaki özelliklere sahip çalışma arkadaşları arıyoruz. İşe alacağımız kişinin öncelikle sorumluluk sahibi olması, iş ahlakına uygun davranması, kendine güveni yüksek olması gerekmektedir.

Cevap: 

•  Fotoğraf ve video çekebilen, kendini bu yönde geliştirmeye açık tutan,

•   Dijital dünyadaki trendleri ve yenilikleri takip edebilen

•   İletişim teknikleri konusunda bilgi ve tecrübe sahibi,

•   Aktif ve yenilikçi bir yapıya sahip,

•   Tercihen İngilizce  bilen,

•   Tercihen aktif araç kullanabilen.

Yukarıdaki özelliklere sahip kişilerin öz geçmişleriyle birlikte şirketimize başvurmaları rica olunur.

10. ETKİNLİK

“Seyfi Dede” metninin devamını hayal gücünüzü kullanarak aşağıya yazınız. Bu etkinliği grup hâlinde yapınız. Metninizi sosyal medyada paylaşınız.

*** Seyfi Dede dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap