Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 6. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 32-33-34-35-36-37 (Okuma Kültürü Teması)

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları - 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları – 6. sınıf Türkçe MEB Yayınları

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 32

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kütüphanede uyulması gereken kuralları arkadaşlarınızla tartışınız.

Kütüphanede Uyulması Gereken Kurallar

2. Kütüphanelerin kurulma amaçları neler olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Kütüphaneler, içerisinde binlerce kıymetli bilgilerin bulunduğu kitapların saklanıp korunması, bu kitaplara insanların kolayca ulaşıp okuyabilmesi, bilgi edinebilmesi amacıyla kurulmuşlardır.

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 33

1. ETKİNLİK

A) Aşağıda, “Heykeli Dikilen Eşek” metninde geçen bazı kelimelerin eş anlamlıları verilmiştir. Bu kelimeleri metinde geçen uygun kelimelerle örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

fakir → yoksul

ırgat → işçi

proje → tasarı

lider → önder

mahcup → utangaç

eşek → merkep

B) Vagonlara yazdığınız kelimeleri aşağıdaki bulmacada örnekteki gibi gösteriniz. Kelimeler, bulmacaya yukarıdan aşağıya veya soldan sağa yerleştirilmiştir.

Cevap: 

6. Sınıf MEB Yayınları Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Etkinlik Cevapları - Bulmaca

6. Sınıf MEB Yayınları Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Etkinlik Cevapları – Bulmaca

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 34

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinden hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Rasim Öğretmen’in kütüphane kurma fikrine köylülerin destek vermesini sağlayan olay nedir?

Cevap: Irgat Hasan’ın köy kahvesine gelip elindeki parayı uzatıp “İki gündür çalışıyorum, ben okuyamadım, gençler okusun.” diyerek parayı köy kütüphanesi için vermesi.

2. Hacı Bekir Koca, uzak köylerdeki çocukların kitap okuyabilmesi için nasıl bir öneride bulunmuştur? Anlatınız.

Cevap: Karakoçan adlı bir eşek ile uzak köylere kitap taşıma önerisinde bulunmuştur.

3. Bu hikâyede anlatılan olay, yazarın başından mı geçmiştir? Bunu nereden anlıyorsunuz?

Cevap: Yazarın başından geçmemiştir. Yazar duyduklarını anlatmıştır. Bunu yazarın metni 3. kişi ağzından anlatmasından anlıyoruz.

4. Rasim Öğretmen’in kurduğu kütüphanenin ülkemiz açısından önemi nedir? Açıklayınız.

Cevap: Rasim Öğretmen’in kurduğu kütüphane, ülkemizin ilk köy kütüphanesi olmuştur ve diğer köylere de örnek olmuştur. Böylece köylerdeki okuma oranı artmıştır.

5. Dinlediğiniz metnin yazarı siz olsaydınız başlığı ne koyardınız?

Cevap: Eşekli Kütüphaneci

6. Bir insanın hedeflerine ulaşmasındaki kararlılığı, o insanın ve içinde yaşadığı toplumun hayatını nasıl etkiler? Örneklerle anlatınız.

Cevap: Kararlılık, başarıya ulaşmada önemli bir etkendir. Kişinin kararlılığı, diğer insanları da etkiler. İnsanlar “Bu kişi bu işte kararlı, bu iş olacak. Biz de elimizden geleni yapalım. Bizim de katkımız olsun.” diyerek yardıma koşarlar. Bu şekilde birlik ve beraberlik içinde toplumsal başarı daha kolay kazanılır.

3. ETKİNLİK

Kütüphanesi olmayan bir köy okulunda öğretmen olarak görev yaptığınızı hayal ediniz. Okulunuzdaki ve yakın köylerdeki çocukların kitap okuyabilmesi için bir proje hazırlayınız. Hazırlayacağınız proje ile ilgili bilgileri aşağıya yazınız.

Cevap: 

(örnektir)

Proje Adı: Kitap Dilenciliği

Proje Uygulayıcıları: Büşra, Ahmet, Elif, Süleyman.

Projenin Başlangıç Tarihi: 09 / 10 / 2018

Projenin Bitiş Tarihi: 09 / 12 / 2018

Projenin Amacı: Okul kütüphanesi kurulması ve yakın köylerdeki çocuklara okumaları için kitap ulaştırılması

Projenin Uygulanışı: Okuldaki idareciler, öğretmenler ve öğrenciler, tanıdık tanımadık herkesin kapısını çalıp okul kütüphanesi için kitap ya da kitap için para isteyecekler. İlk olarak toplanan kitap ve paralarla okul kütüphanesi kurulacak. Her kitaptan ikişer adet olmasına dikkat edilecek. İkinci kitaplar bir sandıkta toplanacak. Her ay uygun olan bir öğretmenin aracı alınarak köylere bu sandık götürülecek ve kitaplar oradaki çocuklara dağıtılacak. Diğer ay da gidilip bu kitaplar toplanıp yeni kitaplar dağıtılacak. Toplanan kitaplar diğer köylere götürülüp aynı işlem uygulanacak.

Projenin Sonuçları: Proje sonucunda okulumuza güzel bir kütüphane kuruldu. Beklediğimizden fazla kitabımız oldu. Her kitaptan üçer dörder adet edinebildik. Böylece bir seferde daha çok köye kitap götürebildik. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin gayretleri sayesinde sadece yakın köylere değil, uzak köylere de kitap dağıtabildik.

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 35

4. ETKİNLİK

B) Yukarıdaki Z-Kütüphane görsellerinden yararlanarak bir Z-Kütüphane tasarlayınız. Tasarladığınız kütüphaneyi aşağıya çizdikten sonra arkadaşlarınıza tanıtınız. Tanıtımınızda dilimize henüz yerleşmemiş yabancı kelimelerin Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

Hayal gücünüzü kullanarak bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

(örnek)

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları - Z-Kütüphane Örneği

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları – Z-Kütüphane Örneği

TANITIM

Kütüphanemiz 80 metre karelik kapalı bir alana kurulmuştur. İçerisinde bütün halde iki kitaplık, bu kitaplıklarda toplam bin iki yüz kitap bulunmaktadır. Kütüphanemizde dört kişilik beş masa, sekiz kişilik bir masa, toplam on bilgisayarın bulunduğu iki ayrı bilgisayar masası, dört adet okuma kanepesi, altı adet tek kişilik okuma koltuğu bulunmaktadır. Kütüphanemizde internet bağlantısı bulunmaktadır. Kütüphanemiz klimalıdır. Kütüphanemiz okul saatleri dışında gece saat 21.00’e kadar hizmet vermektedir. Kütüphanemiz hafta sonları kapalıdır.

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 36

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki şiirin bazı kelimeleri koyu ve eğik yazılmıştır. Bu kelimelerden hangileri sayı bakımından tek varlığı, hangileri birden çok varlığı karşılamaktadır? Kelimeleri alttaki kitaplıklara örnekteki gibi yerleştiriniz.

DÜNYAYI VERELİM ÇOCUKLARA

Dünyayı verelim çocuklara, hiç değilse bir günlüğüne
Allı pullu bir balon gibi verelim oynasınlar,
Oynasınlar türküler söyleyerek yıldızların arasında.
Dünyayı çocuklara verelim,
Kocaman bir elma gibi verelim, sıcacık bir ekmek
somunu gibi,
Bir günlüğüne de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı.
Çocuklar dünyayı alacak elimizden,
Ölümsüz ağaçlar dikecekler.

Nazım Hikmet RAN

Cevap: 

Tek bir varlığı karşılayanlar:

» balon

» elma

» ekmek

» somun

» dünya

Birden çok varlığı karşılayanlar:

» çocuklar

» türküler

» yıldızların

» ağaçlar

Heykeli Dikilen Eşek Dinleme Metni Cevapları Sayfa 37

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri inceleyiniz. “-lar / -ler” eklerinin cümlelere kattığı anlamları örnekteki gibi bulunuz.

Cevap: 

Koraylar, her akşam evlerinde kitap okurlar. —-→ aile

Ayşe ve Asil’in dünyalar kadar kitabı var. —-→ abartma

Hanımefendilerin okumaya hiç vakitleri yokmuş. —-→ alay/sitem

Bu topraklarda Yûnus Emreler, Mehmet Âkifler tükenmez. —-→ benzerleri

7. ETKİNLİK

A) Öğretmeninizle oluşturacağınız grubunuzla kitapların olmadığı bir dünyada yaşamın nasıl olacağını tartışınız. Aşağıya, tartışma sonucu oluşturduğunuz fikirlerinizi not alınız.

Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

“Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk” konulu bir araştırma yapınız.

Konuyla ilgili araştırma yazısına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çanakkale Savaşı ve Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal Atatürk

*** Heykeli Dikilen Eşek Dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

6. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

10 Yorum

Yorum Yap