Dostluk Metni Cevapları

Dostluk metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 23-26-27-28-29 (Erdemler Teması)

Dostluk Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Dostluk Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

Dostluk Metni Cevapları Sayfa 23

DERSE HAZIRLIK

1. Karagöz oyunlarında bildiğiniz başka karakterler var mı?

Cevap: Beberuhi, Tiryaki, Tuzsuz Deli Bekir, Bekçi…

Daha fazlası:

Karagöz Oyunundaki Diğer Karakterler

2. Dostlarınızı seçerken nelere dikkat edersiniz?

(örnek)

Dostlarımı seçerken güler yüzlü olmasına, cömert ve merhametli olmasına, yardımsever olmasına, güvenilir olmasına ve fikirlerimizin uyuşmasına dikkat ederim.

Dostluk Metni Cevapları Sayfa 26

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki cümlelerden hareketle deyimlerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Deyimler Sözlüğü’nden kontrol ediniz.

Cevap:

hesabını bilmek:  tutumlu olmak.

dara düşmek: sıkıntıya girmek.

gözüne uyku girmemek: uyuyamamak, uykusuz kalmak.

ipucu vermek: aranılan gerçeğe ulaştırabilecek şeyle ilgili, onu bulmaya yarayan bilgi vermek.

ipin ucunu kaçırmak: yönetimde veya bir şeyi kullanmada gereken ölçüyü yitirmek

atsan atılmaz, satsan satılmaz: işe yaramadığı veya sıkıntı verdiği hâlde vazgeçilemeyen şeyler ve kimseler için söylenen bir söz.

kalp kırmak: incitmek.

içini dökmek: derdini anlatmak, iç dünyasındaki duygu ve düşüncelerini bir bir anlatmak.

kıymetini bilmek: önemini, değerini bilmek.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Hacivat, Karagöz ile barışmak için nasıl bir yol izliyor?

Cevap: Ona bayram hediyesi aldığını söylüyor.

2. Hacivat, Karagöz’e hediye vererek ne elde etmek istiyor?

Cevap: Onunla barışmak istiyor.

3. Karagöz niye küstüğünü hatırlayamamasına rağmen, Hacivat’a karşı bu tutumunu sizce neden devam ettirmektedir?

Cevap: İnatçı olduğu için.

4. Sizce Hacivat ile Karagöz’ün dostluğa bakış açıları neden farklıdır?

Cevap: Hacivat okumuş, kültürlü; Karagöz ise cahil biri olduğu için.

5. Karagöz’ün barışmama konusundaki inadını Hacivat’ın ise barışma konusundaki yöntemlerini doğru buluyor musunuz? Neden?

Cevap: Karagöz’ün inadı doğru değildir. Hacivat’ın yöntemleri ise doğrudur. Gerçek dostlukta ne olursa olsun dostlar uzun süre küs kalmazlar.

6. Kalbini kırdığınız birisiyle barışmak için nasıl bir yol izlerdiniz?

Cevap: Özür diler, ona hediye alırdım.

Dostluk Metni Cevapları Sayfa 27

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin konusunu, ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulunuz.

Cevap:

Dostluk Metni Konusu: Dostluk

Dostluk Metni Ana Fikri: Bir insanın dostluğu insanlar için en güzel hediyedir.

Dostluk Metni Yardımcı Fikirleri: 

  • Dostluk sadece güzel günler için değildir; kötü günlerde de insan dostunun yanında olmalıdır.
  • Ne olursa olsun insan dostu ile uzun süre dargın kalmamalıdır.
  • İnsan dostunun eksiklikleri ile dalga geçmemelidir.

4. ETKİNLİK

Hacivat dostluğun ipuçlarını verirken aşağıdaki ifadeleri kullanmıştır. Hacivat’ın yerinde olsanız Karagöz’e hangi ipuçlarını verirdiniz?

Sana senden daha yakındır.
Nokta nokta diye nicesine sarıldım, benim sadık yarim kara topraktır.
Kişinin aynası gibidir.
Onları azaltırsan düşmanların çoğalır.
Düşenin nokta noktası olmaz.
O başa bakar, düşman ayağa bakar.

Cevap: 

Etrafınızda birçok insan olsa da, o sizin için tektir.

Şakalarına alınmak ve huysuzluk yapmak yerine, birlikte gülersiniz.

Herkes çıkıp gittiğinde, çıkıp gelendir.

Dostluk Metni Cevapları Sayfa 28

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki eylemlerden zaman bildirenleri saatin yanına, zaman bildirmeyenleri dilek kuyusunun yanına yazınız.

Cevap: 

Dilek Kuyusu:

  • yap
  • gezmeli
  • baksa
  • soralım

Saat:

  • okuyor
  • aldı
  • susmuş
  • çizer
  • konuşacak

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki eylemleri, belirtilen kiplerde çekimleyerek birer cümle içinde kullanınız.

Cevap: 

dinle-

Şimdiki Zaman: Radyodan haberleri dinliyorum.

Gelecek Zaman: Konserine gidip onu canlı canlı dinleyeceğim.

Geniş Zaman: O hep babasının sözünü dinler.

Görülen Geçmiş Zaman: Öğretmeninin büyük bir dikkatle dinledi.

Duyulan Geçmiş Zaman: Biz konuşurken kapı arkasında gizli gizli dinlemiş.

anla-

Gereklilik Kipi: Bu kadar örnekten sonra artık konuyu anlamalısın.

Şart Kipi: Beni anlasa bu şekilde davranmazdı.

İstek Kipi: Bakım yapmazsak bu duvarın yıkılacağını artık anlasın.

Emir Kipi: Kitap okuma alışkanlığı edinmeden paragraf sorularını kolayca çözemeyeceğini anla.

7. ETKİNLİK

“Dostluk” hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Kısaca anlatınız.

Konuşmanızda “oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak, son olarak” ifadelerini kullanmaya dikkat ediniz.

(örnek)

Dostumuz bizim tarlamız gibidir. Sevgiyle eker şükranla biçeriz. Açken ona gideriz, huzur bulmak için onu ararız. Herkes iyi günümüzde yanımızda olabilir oysaki dostumuz sadece iyi günümüzde değil kötü günümüzde de yanımızdadır. Başka bir deyişle hayatımızın her anında yanımızdadır. Hem sorunlarımızın çözümü için, hem de sevincimizi paylaşmak için aklımıza ilk dostumuz gelir. Bence insanoğlu yarım yaratılmıştır. Ancak iyi bir dost insanı tam yapar.

Dostluk Metni Cevapları Sayfa 29

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki kavram havuzunda verilen kelimeleri kullanarak “dostluk” konulu bir hikâye yazınız. Yazınızı zenginleştirmek için “atasözleri, deyimler ve özdeyişler” kullanınız.

sevgi saygı yardım etmek cömertlik para güven anlayış göstermek zorda kalmak iyilik sadakat

Aşağıdaki butona tıklayarak ulaşabileceğiniz hikayeyi örnek alabilirsiniz.

Dostluk Konulu Hikaye

GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. Âşık Veysel’in bir şiirini bulup ezberleyiniz.

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Aşık Veysel şiirlerine ulaşabilirsiniz.

https://www.antoloji.com/asik-veysel-satiroglu/

2. Âşık Veysel’in hayatı hakkında bir araştırma yapınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Âşık Veysel Kimdir?

*** Dostluk metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

12 Yorum

Yorum Yap