İlk Çocukluk Dinleme Metni Cevapları

İlk Çocukluk dinleme metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları (2) 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 188-189-190 (Okuma Kültürü Teması)

İlk Çocukluk Dinleme Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

İlk Çocukluk Dinleme Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları (2)

İlk Çocukluk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 188

DERSE HAZIRLIK

1. Hangi tür kitapları okumaktan hoşlanıyorsunuz? Niçin?

(örnek) Bilim kurgu türü kitaplar okumaktan hoşlanırım. Uzay ve teknolojik gelişmelere ilgi duyuyorum.

2. İlkokul yıllarınızda okuduğunuz kitaplardan aklınızda kalanları anlatınız.

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz. Kelimeleri cümle içinde kullanınız.

Cevap: 

ciltçi

Anlamı: Kitapları ciltleyen kimse, mücellit

Cümlem: Kitaplığımdaki eski kitapları ciltçiye götürüp yenilettim.

meşin

Anlamı: İşlenmiş koyun derisi, bu deriden yapılan

Cümlem: Sapanım için bütün malzemelerim tamam bir tek taşı koyacağım meşin eksik.

yaldızlı

Anlamı: Üzerine yaldız sürülmüş, yaldızla süslenmiş

Cümlem: Düğünden önce annesi, çeyizinden çıkardığı yaldızlı bardakları kızına hediye etti.

belletici

Anlamı: Çalıştırıcı, öğretici, belletmen, müzakereci

Cümlem: Her akşam yurda, etüt zamanlarında başımızda bulunmak üzere belleticiler gelirdi.

cebir

Anlamı: Artı ve eksi gerçek sayılarla, bunların yerini tutan harfler yardımıyla nicelikler arasında genel bağlantılar kuran matematik kolu

Cümlem: Bütün dersleri vermiş, cebirden bir türlü geçemiyordu.

siyasa

Anlamı: Politika

Cümlem: Bazı devlet siyasaları nedeniyle kurduğu şirketi devam ettirmekte güçlük çekiyordu.

yeğ

Anlamı: Bir başkasından daha çok beğenilip tercih edilen, üstün görülen, müreccah

Cümlem: En kötü karar karasızlıktan yeğdir.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Metinde yazarın kitaplara meraklı bir çocuk olduğunu gösteren ifadeler nelerdir?

Cevap: 

“İlk kitaplığım, elime geçirdiğim bir karton kutu olmuştur.”

“Kitaplarla oynamam için özendirilmeme pek gerek yoktu.”

2. Metne göre çocuğu kitap sevmeye neler teşvik etmiş olabilir?

Cevap: Yazarın babasının kitaplara duyduğu ilgi, her akşam yemekten sonra ailenin kitap okuması ve okunan kitabı dinlemesi.

3. Kitaplığınızda olduğu hâlde okunmayan kitaplar konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

4. Her akşam evde kitap okunması ile kitap okuma alışkanlığı kazanma arasında bir ilişki var mıdır? Tartışınız.

Cevap: Bir şeyi sürekli yapmak, alışkanlık kazanmanın en kolay yoludur. Her akşam kitap okunan bir evde, evde yaşayanlar mutlaka kitap okuma alışkanlığı elde ederler.

5. İnternet gibi bilgi kaynakları kitapların yerini doldurabilir mi? Tartışınız.

Cevap: Dolduramaz. Günümüzde interenete ulaşmak kolay olsa da, internetin mevcut olmadığı yerler de vardır. Fakat kitaplar her yere götürülebilir, her yerde okunabilir.

6. Kitap okuma alışkanlığı kazanmada kişisel yatkınlığın ve çevresel etkilerin önemini tartışınız.

Cevap: Eğer çocuk küçüklükten itibaren kitapların olduğu, kitabın okunduğu bir çevrede yetişirse, kitaba olan yatkınlığı kendiliğinden oluşur. Kitaba yatkınlığı olmayan kişiler içinse bulunduğu çevre, bu çevredeki insanların davranış ve düşünceleri, kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında etkili olacaktır.

İlk Çocukluk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 189

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde, örtülü anlamları bularak örnekteki gibi yazınız.

Benim de bir kitaplığım olmuştu.

Cevap: Demek ki yazarın çevresindeki kişilerin kitaplığı varmış.

Perşembe günleri okula giderken ayaklarım Beyazıt yokuşunu daha hızlı ve istekli tırmanırdı.

Cevap: Demek ki perşembe günleri okulda, yazarın hoşuna giden, istek duyduğu, onu sabırsızlandıran bir şeyler olurmuş.

Özellikle bazı dersler, roman ve gazete okumaya elverişliydi. Bu izni kötüye kullandığımız da olurdu.

Cevap: Demek ki bazı derslerde ders dinlemek yerine kitap okumaya izin veriliyormuş.

4. ETKİNLİK

Yazar, çocukluk anılarını kaleme almakla kimlere seslenmek istemiş ve ne amaçlamış olabilir?

Cevap: Okuma alışkanlığı olmayan kişilere seslenmiş ve onlara okumayı sevdirmeyi amaçlamış olabilir.

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinden alınan aşağıdaki parçada hangi düşünceyi geliştirme yolu kullanılmıştır? Yazınız.

İstanbul’a döndüğümüz vakit on üç yaşındaydım. Serez’den ayrılırken beni en çok
sevindiren şey, istediğim kitaplara kavuşma olanağının artık gerçekleşmesiydi.

Cevap: Karşılaştırma

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde anlam yönünden anlatım bozukluğu içeren cümlelerdeki anlatım bozukluklarını örnekteki gibi bularak altını çiziniz. Anlatım bozukluklarının sebebini cümlelerin karşısına yazınız.

Cevap: 

Eli uzun biridir, herkesi tanır. deyimin yanlış anlamda kullanılması

Salı günü mutlaka ben de yarışmaya katılabilirim. anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması

Esen meltem rüzgârına karşı oturduk sahilde. gereksiz sözcük kullanılması

Eğirdir Gölü’nde inanılmaz çoğunlukta sazan balığı var. sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

Hastalandığında çok dedemle ilgilenemediğim için üzgünüm. sözcüğün yanlış yerde kullanılması

Ona sözüm var, dediklerini yapmaya zorunluyum. sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

Zanlı, sorguda suçunu kendi ağzıyla itiraf etti. gereksiz sözcük kullanılması

Son gördüğümden beri saçlarını büyütmüşsün. sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

Onun karşısında rahat düşüncelerinizi ifade edebilirsiniz. sözcüğün yanlış yerde kullanılması

Yoldaki buzlanma araçların kaza yapma şansını artırır. sözcüğün yanlış anlamda kullanılması

Savaş yıllarındaki koşul ve şartlar Anadolu halkını zorluyordu. gereksiz sözcük kullanılması

Aşağı yukarı tam bir aydır sonuçların açıklanmasını bekliyoruz. anlamca çelişen sözcüklerin kullanılması

7. ETKİNLİK

Severek okuduğunuz bir kitabı tanıtmak amacıyla hazırlamış olduğunuz sunumunuzu yapınız.

İlk Çocukluk Dinleme Metni Cevapları Sayfa 190

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

a) Okumayla ilgili bir anınızı yazınız. Anınızı yazarken noktalama işaretlerini kullanmayınız. Noktalama işareti kullanılması gereken yerleri ( ) ile belirtiniz.

Cevap: 

(örnek)

Bir gün(,) okuldan eve dönmek için otobüse binmiştim(.) Otobüse kart ile biniliyordu(.) Binen kişi kartını makineye okuturdu(.) Böylece biniş ücreti karttan çekilirdi(.) Fakat o gün başka bir durum vardı(.)

Bazı insanlar(,) otobüse binerken makineye kart değil ellerindeki kitabın barkotunu okutuyordu(.) Buna bir anlam veremedim(.) Benim gibi meraklanan bir amca şoföre durumun ne olduğunu sordu(.)

Meğer şehrin belediyesi bir kampanya başlatmış(:) Şehir kütüphanelerinden alınan kitaplar ile insanlar otobüslere iki seferlik ücretsiz binebiliyormuş(.) Herkes çok şaşırdı(.) Belediyenin insanları okumayı sevdirmek adına böyle bir kampanyayı hayata geçirmesi çok hoşuma gitmişti(.)

Asıl güzel olan ise insanların bu kitapları sadece ücretsiz biniş için almamalarıydı(;) otobüsün yarısı kitap okuyordu()

b) Anınızda ( ) ile belirttiğiniz yerleri uygun noktalama işaretleri ile doldurunuz. Noktalama işaretlerinin kullanılmasının metnin okunuşuna yaptığı katkıyı yorumlayınız.

Cevap: 

Noktalama işaretleri, metindeki anlamı en doğru biçimde verebilmek için vurgu ve tonlamanın nasıl yapılması gerektiğini belirtmişlerdir. Böylece metnin anlaşılmasını kolaylaştırmışlardır.

*** İlk Çocukluk dinleme metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz. 

7. Sınıf MEB Yayınları (2) Türkçe Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

24 Yorum

Yorum Yap