Bayrağımızın Altında Metni Cevapları (8. Sınıf MEB)

Bayrağımızın Altında metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 46-48-49-50-51
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları Sayfa 46

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. “Bayrak” sözcüğü size neleri çağrıştırıyor? Anlatınız.

(örnek) Bayrak sözcüğü vatanımı ve özgürlüğümü çağrıştırıyor. Sadece özgür olan milletlerin bayrakları olur. Atalarımızın, vatanımız üzerinde bayrağımızın dalgalanabilmesi için verdiği mücadeleleri düşünüyorum.

2. Özgürlük ne demektir? Özgür yaşamak neden önemlidir?

Özgürlük herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumudur. Birilerinin esareti altında yaşamak, özgürce hareket edememek hayatı manasız kılar. İnsan olduğumuzu ancak özgür yaşayarak hissedebilir, ancak özgür olduğumuzda mutlu bir hayat yaşayabiliriz.

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları Sayfa 48

1. ETKİNLİK

Metinde geçen sözcüklerle ilgili etkinliği ipuçlarından yola çıkarak örnekteki gibi çözünüz. Sarı renkli kutucuktaki harfleri numara sırasına göre birleştirip gizli sözcüğü bulunuz.

Cevap: 

1. A C İ R M U H MUHACİR
Sözlük Anlamı: Göçmen
Cümlem: Yolda uzun bir muhacir kafilesine tesadüf ettik. (Ömer Seyfettin)

2. T A R M U MURAT
Sözlük Anlamı: İstek, dilek.
Cümlem: Tek umudum senin üniversiteyi kazanıp iyi bir meslek sahibi olmandır.

3. I Y L İ K M E T KIYMETLİ
Sözlük Anlamı: Değerli.
Cümlem: Üzerinde, kıymetli taşlarla donatılmış harika bir hırka vardı.

4. K H A L HALK
Sözlük Anlamı: Aynı ülkede yaşayan, aynı kültür özelliklerine sahip olan, aynı uyruktaki insan
topluluğu.
Cümlem: Bu ülkede yaşayan halk misafirperverliğe çok önem veriyor.

5. L U K O G N L U OLGUNLUK
Sözlük Anlamı: İnsanların bilgi, görgü ve hoşgörü bakımından gereği kadar gelişmiş olma durumu, yetkinlik, kemal.
Cümlem: Öğrencilerin bu kötü şakasını olgunlukla karşılayan öğretmen hiçbir şey olmamış gibi dersine devam etti.

6. A D B N I A R BANDIRA
Sözlük Anlamı: Bir geminin hangi devlete ait olduğunu gösteren bayrak.
Cümlem: Geminin bandırasını görünce “Bunlar bizimkiler.” diye bağırdı.

7. T İ M Ü ÜMİT
Sözlük Anlamı: Umut.
Cümlem: Yarın yağmur yağmayacağını ümit ediyorum.

8. Z A N Y İ YAN
Sözlük Anlamı: Zarar.
Cümlem: Ocağı açık unutunca bütün yemek ziyan oldu.

9. E L E Ö S K KÖSELE
Sözlük Anlamı: Ayakkabı tabanı, bavul, çanta yapımında kullanılan, büyükbaş hayvanların
işlenmiş derisi.
Cümlem: Bu özel ayakkabı için aradığı özellikteki köseleyi bir türlü bulamadı.

10. K I N T I Y I YIKINTI
Sözlük Anlamı: Yıkılan bir şeyin parçaları, kalıntıları, enkaz.
Cümlem: Bütün gün evinin yıkıntıları arasında babasının resmini aradı.

GİZLİ SÖZCÜK: CUMHURİYET

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları Sayfa 49

2. ETKİNLİK

“Bayrağımızın Altında” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yazar, Hatice Nine’yi niçin unutamıyor olabilir?

Cevap: Hatice Nine’nin, sırf yabancı bir bayrak altında ölmemek için sürekli göç etmesinin hikayesi yazarı derinden etkilediği için unutamıyor olabilir.

2. Hatice Nine “bayrak sevgisi” uğruna nelere katlanmıştır?

Cevap: Beş defa evi yanmış her defasında yollara düşmüş, sırtında oğluyla gerektiğinde sürüne sürüne yolları aşmıştır.

3. Hatice Nine, bayrak sevgisini hangi sözleriyle dile getiriyor?

Cevap: “Artık Tanrı emanetini istediği dakika alsın, toprağım bizim bayrağın altında olacak!”

4. Hatice Nine için yaşamda önemli olan nedir?

Cevap: Öldüğü zaman cesedinin düşman bandırası altında kalmamasıdır.

5. Okuduklarınızdan yola çıkarak “bayrak sevgisi” ile “güven duygusu” arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: Bayrak özgürlüğü temsil eder. İnsan özgür olduğu yerde kendini güvende hisseder. Bayrak sevgisi taşıyanlar, özgürlüğün getirdiği güven duygusu ile yaşarlar.

6. Okuduğunuz metinden çıkardığınız sonuç nedir?

Cevap: Bu dünyadaki en önemli şey özgürce ve güvenle yaşanabilen bir vatana sahip olmaktır. Bu uğurda bütün acılara katlanmak önemsizdir.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin hikâye haritasını çıkarınız.

Cevap:

Kahramanlar: Yazar, Hatice Nine

Başkahramanın Kişilik Özellikleri: Vatansever, cefakar, azimli

Başkahramanın Fiziksel Özellikleri: Yaşlı, siyah gözlü

Olayın Geçtiği Yer: Salihli

Olayın Geçtiği Zaman: Milli Mücadele zamanları, geçmiş zaman

Olay: Yabancı bir devletin himayesi altında yaşamak istemeyen Hatice Nine’nin her türlü zorluğu aşıp vatanının bayrağının peşinden gitmesinin hikayesi.

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları Sayfa 50

4. ETKİNLİK

“Bayrağımızın Altında” adlı metinden “örneklendirme, benzetme ve karşılaştırma” cümlelerini bularak örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

Birdenbire buruşuk yüzü üzerinden bir gözyaşı seli aktı.Abartma
Zafer yolunda unutamayacağım yüzlerden biri, Hatice Nine’nin yüzüdür. Örneklendirme
Boş sokaklarda kadın erkek dolaşıyor, hep çocuklar gibi koşuşuyorlardı. Benzetme
 Oysaki en fakiri, en ihtiyarı ve en hâlsiziydi.Karşılaştırma

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen zarf-fiilleri (bağ-fiil) bulunuz. Zarf-fiillerin aldığı eki örnekteki gibi karşılarına yazınız.

Cevap:

 Zarf-Fiilin
Aldığı Ek
Ortalık ağarıyor, hâlâ kadınlar gelip gidiyor.-ip
Hâlâ birbirimizin boynuna sarılıp koklaşıyoruz.-ıp
Yerini yurdunu kaybedince Hatice Nine endişelenmedi.-ince
Evvelsi gün ümidi kesince bir tek oğlumu aldım, bizim bayrağa kaçtım.-ince
Sürüne sürüne size kaçmaya karar verdim.-e
Her gün buradan kaçıp size gelmek istiyordum.-ıp
Oğlum, askerlerden bir eşek alarak beni buraya getirdi.-arak
Giderken döndü ve sıkı sıkı bir daha boynuma sarıldı.-ken

6. ETKİNLİK

“Bayrak bir milletin özgürlük alametidir. Düşmanının da olsa hürmet lazımdır.” (Mustafa Kemal ATATÜRK) sözünden anladıklarınızı ifade eden bir konuşma yapınız.

Cevap:

Aşağıdaki butona tıklayarak konuşma örneğine ulaşabilirsiniz.

Bayrak Bir Milletin Özgürlük Alametidir – Konuşma

Bayrağımızın Altında Metni Cevapları Sayfa 51

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki temalardan istediğinizi seçerek bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.

Bayrak – Özgürlük – Millî Mücadele – Cesaret
Fedakârlık – Vatanseverlik – Gazilik – Şehitlik

Cevap:

(örnek)

VATAN SEVGİSİ

Her mücadele Türk’ü güçlendirir,
Her destan Türk’ü söyler,
Anadolu’da savaş böyle biter,
Vatan sevgisi bitmez gönülde.

Ezanlar okunurken bu vatanda,
Kimler bu vatana göz dikmedi,
Düşman dersen Türk’e gücü yetmedi,
Vatan sevgisi bitmez gönülde.

Beşer onar geldiler vatana,
Saldırdılar dört bir yandan etrafa,
Yine de Türk vazgeçmedi ama;
Vatan sevgisi bitmez gönülde.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Atatürk’ün Türk dili üzerine yaptığı çalışmaları araştırınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Atatürk ve Türk Dili

*** Bayrağımızın Altında metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

80 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!