Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları

Atatürk’ü Gördüm Düşümde metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 38-40-41-42-43
(Milli Mücadele ve Atatürk Teması)

Atatürk'ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları Sayfa 38

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Atatürk’ün kişilik özellikleri hakkında bildiklerinizi anlatınız.

Zeki olması, iyi bir lider olması, ileri görüşlü olması, idealist olması, cesur olması, sabırlı olması, disiplinli olması.

• Sizce Atatürk’ün kişilik özelliklerinden hangisi ya da hangileri onu başarılı bir lider yapmış olabilir? Anlatınız.

Zeka, ileri görüşlülük ve cesaret onu başarılı bir lider yapmıştır.

• Aşağıdaki görsellerin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

İlk görselde Atatürk’ün bir grup insanın önünde yürüdüğünü görüyoruz. Bu bana Atatürk’ün ulu bir önder olduğunu hatırlatıyor. Diğer görselde Atatürk’ün dürbün ile gözlem yaptığını görüyoruz. Bu da bana Atatürk’ün bilime ne kadar önem verdiğini hatırlatıyor.

Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları Sayfa 40

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz. Belirlediğiniz kelimelerin anlamlarını şiirden hareketle tahmin ederek yazınız. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ediniz.

Cevap: 

ferah: Kalp, gönül, iç vb.nin sıkıntısız, tasasız olma durumu

keder: Acı, üzüntü, dert, sıkıntı, ızdırap, tasa

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiirden hareketle cevaplayınız.

1. “Sizler yaşadıkça çocuklarım / Ben de yaşıyorum demek,” dizelerini açıklayınız.

Cevap: Çocuklar yaşadıkça ve unutmadıkça, onun yaptıkları, fikirleri de unutulmayacaktır. Onun yaşaması demek bedenen yaşaması değil, fikirlerinin yaşatılması ve uygulanması demektir.

2. Şiirde, “Vatan siz” söz grubu ile anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Vatan sadece bir toprak parçası değildir; vatan üzerinde yaşayan insanlar, onların yaşantıları, kültürleri, kısacası vatana bağlı her şey vatandır. Yani biz insanlar da vatanız.

3. Şiirde, Atatürk ile çocuklar arasında nasıl bir bağ kurulmuştur? Açıklayınız.

Cevap: Atatürk ile çocuklar arasında sevgi, güven ve umut bağı kurulmuştur.

4. Şiirin sizi etkileyen dizesini/dizelerini nedenleriyle birlikte anlatınız.

Siz etkileyen dizelere göre bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

(örnek) 

“Sizler yaşadıkça çocuklarım / Daha ferah içim” dizeleri beni etkilemiştir. Bu dizeler Atatürk’ün bizlere ne kadar çok güvendiğini bana hatırlatmıştır.

5. Sizce şair hangi duygular içerisindedir? Anlatınız.

Cevap: Şair çocuk sevgisi, umut ve güven duyguları içerisindedir.

6. Şiirin ana duygusu nedir?

Cevap: Atatürk ülkemizin geleceği için çocuklara güvenmektedir.

Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları Sayfa 41

3. ETKİNLİK

Atatürk’ün ülkemizin kalkınması için neler yaptığını öğretmeninizin yönlendirmelerini dikkate alarak anlatınız.

Cevap: 

Konu hakkındaki bir araştırma yazısına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Atatürk Ülkemizi Kalkındırmak için Neler Yapmıştır?

4. ETKİNLİK

Abartma ve duygu belirten ifadelerin geçtiği cümleleri “Atatürk’ümüz” metninden bularak yazınız.

ATATÜRK’ÜMÜZ

“Türk’e ait her şeyin içinde o vardı, onun gölgesi meydanları dolduruyor, onun karaltısı dağ başlarını tutuyor. Onun bakışı en uzak dağların ucuna, en geniş ovaların sonuna, içimiz kadar kapalı ve kuytu köşe bucaklara uzanıyordu. Kımıldayan, fırlayan, sıçrayan her şeyde onun şimşeğinden bir çizgi vardı. Her ev, her gün, kendi aile reisinden bir haber bekler gibi ondan bir işaret almaya alışmıştı. Kara haberden sonra hem de nasıl, her şey birdenbire söndü. Nasıl, nasıl!.. Sanki onsuz dağlar karardı, onsuz dallar kurudu, onsuz mesafe bomboş kaldı. Şimdi bütün gözler yaşlı, benizler uçuk, dudaklar kilitli… Sanki her evden bir cenaze çıktı.”

Peyami SAFA

Cevap: 

» Türk’e ait her şeyin içinde o vardı, onun gölgesi meydanları dolduruyor, onun karaltısı dağ başlarını tutuyor.

» Onun bakışı en uzak dağların ucuna, en geniş ovaların sonuna, içimiz kadar kapalı ve kuytu köşe bucaklara uzanıyordu.

» Kımıldayan, fırlayan, sıçrayan her şeyde onun şimşeğinden bir çizgi vardı.

» Sanki onsuz dağlar karardı, onsuz dallar kurudu, onsuz mesafe bomboş kaldı.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiilleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap: 

7. Sınıf MEB Yayınları Atatürk'ü Gördüm Düşümde Metni Etkinlik Cevapları - Eşleştirme

7. Sınıf MEB Yayınları Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Etkinlik Cevapları – Eşleştirme

Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları Sayfa 42

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki paragraflarda kullanılan düşünceyi geliştirme yollarını bularak altlarındaki boşluklara yazınız.

Cevap: 

Oyun kavramının tarihi çok eskilere dayanmaktadır.
Bundan yüzyıllar önce var olan oyun
ve oyuncak, varlığını gelişerek ve değişerek günümüze
kadar sürdürmüştür. Eskiden çocuklar
için oyun; mahalle aralarında oynanan yakan top,
evcilik, körebe, saklambaç gibi eğlenceli aktivitelerdi.
Şimdilerde ise değişen yaşam koşulları
sebebiyle sokaklarında oyunlar oynanan mahalle
kavramı yerini bilgisayar ve internet oyunlarına
bırakmıştır.

Düşünceyi Geliştirme Yolu: Karşılaştırma

Soğuk demiri ne kadar döverseniz dövün, şekil
veremezsiniz. Demirin yüksek ateşte kızdırılıp
ondan sonra işlenmesi gerekir. Öğrenci de böyledir.
İlgisi çekilmeden, öğrenmeye güdülemeden
ona hiçbir şey öğretilemez. Öğrencinin öncelikle
öğrenmeye hazır duruma getirilmesi gerekir. Yoksa
soğuk demiri işlemeye uğraşmak gibi boşuna
emek ve zaman harcanmış olur.

Düşünceyi Geliştirme Yolu: Benzetme

Herhangi bir düşünceyi, duyguyu ve isteği
başkalarına aktarmak için kullanılan yazı türüne
mektup denir. Uzakta bulunan arkadaşa, akrabaya
yazılabileceği gibi kamu kuruluşları arasında
haberleşmeyi de sağlar. Mektupta kullanılacak
anlatım karşıdaki kişinin bilgi ve kültür düzeyine
göre belirlenir. Hemen hemen her konuda yazılabilen
bu yazı türü aynı zamanda, kaleme alındığı
dönemin özelliklerini yansıttığı için birer “belge”
özelliği de taşır.

Düşünceyi Geliştirme Yolu: Tanımlama

Atatürk’ü Gördüm Düşümde Metni Cevapları Sayfa 43

7. ETKİNLİK

“Atatürk” ile ilgili yazılı ve görsel medyadan yararlanarak bir haber metni yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

Cevap: 

(örnektir)

Eugen Doga’dan Atatürk’e Beste

Dünyaca ünlü besteci Eugen Doga, yarın Ankara’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk için bestelediği eseri seslendireceği konser öncesi basın mensuplarıyla bir araya geldi. Doga, “Atatürk gelecek nesiller için de örnek bir liderdir” dedi.

Basın toplantısında konuşan ünlü besteci Eugen Doga, Türkiye’ye gelmekten gurur duyduğunu söyledi. Atatürk’e olan hayranlığını dile getiren Doga, “Bizi burada ağırlayan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’a da saygılarımı sunuyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, hem kendi ülkesine hem de bizlere ışık olmuştur. Keşke bizim de böyle bir liderimiz olsaydı. Atatürk gelecek nesiller için de örnek bir liderdir. Atatürk hayranı bir sanatçı olarak bestemi sizlerin beğenisine sunacağım” diye konuştu.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk için bestelediği eseri ilk kez Yenimahalle’de seslendirecek Eugen Doga, 29 Ağustos Çarşamba günü, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde saat 20.00’de eseri Türk halkına hediye edecek. Doga’ya Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası da eşlik edecek.

Kaynak: https://www.mynet.com/eugen-doga-dan-ataturk-e-beste-110104358234

GELECEK DERSE^HAZIRLIK

Yanda Türk tarihindeki kadın kahramanlardan bazılarının isimleri verilmiştir. Verilen kadın kahramanlarımızdan birini seçerek seçtiğiniz kahramanı tanıtan bir sunum hazırlayınız.

Cevap: 

Seçtiğiniz kişinin ismine tıklayarak kişi hakkındaki bilgilere ulaşabilirsiniz.

Şerife Bacı Kimdir?
Halime Çavuş Kimdir?
Erzurumlu Kara Fatma Kimdir?
Nezahat Onbaşı Kimdir?
Nene Hatun Kimdir?

*** Atatürk’ü Gördüm Düşümde metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

5 Yorum

  • Hoca bu şiirin bütün etkinliklerini yapmamızı istedi ben de biraz kolaya kaçtım

  • Gerçekten çok teşekkür ederimm senin sayende bütün ödevlerimi yapıyorum hemde derste parmak kaldırıyumm gerçekten ÇOK TEŞEKKÜRLERRRR

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!