#EVDEKAL

#EVDEKAL

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 18-20-21-22-23-24-25
(Okuma Kültürü Teması)

Asım'ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 18

HAZIRLIK

1. Okumanın faydaları nelerdir?

Cevap: Kitap okumak kendimize olan güveni arttırır. Okuma ve anlama becerilerimizi geliştirir. Geniş bir bakış açısı kazanmamızı sağlar. Kelime dağarcığımızı geliştirir. Düşünce kapasitemizi ve kültür düzeyimizi arttırır.

2. Kitap okuma alışkanlığımızı geliştirmek için neler yapabiliriz?

Cevap: Yanımızda mutlaka bir kitap bulundurmalıyız. Bize uygun olan kitapları önceden belirlemeliyiz. Okuma amacımızı belirlemeliyiz. Televizyon izlemek, telefonla oynamak yerine kitap okumayı tercih etmeliyiz. Günlük planlarımızda kitap okuma saati belirlemeliyiz. Okuma saatimiz belli olsa da bulduğumuz her fırsatta kitap okumalıyız.

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 20

1. ETKİNLİK

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

Cevap:

egzersiz

Anlamı: Alıştırma

Cümlem: Akıcı okuma için bol bol kitap okuma egzersizi yapmak gerekir.

cehalet

Anlamı: Bilgisizlik

Cümlem: Futbol konusundaki cehaleti nedeniyle arkadaşları tarafından dışlanıyordu.

kalkınma

Anlamı: Durumunu düzeltme, aşamalı bir biçimde gelişme, ilerleme işi

Cümlem: Ülkemizi kalkındırmak için tüm vatandaşlarımızın birlik ve beraberlik içinde çalışması gerekir.

vefa

Anlamı: Sevgiyi sürdürme, sevgi, dostluk bağlılığı

Cümlem: Onu büyüten aileye vefasını göstermek için ilk maaşıyla onları tatil hediye etti.

hakikat

Anlamı: Gerçek

Cümlem: Eğer mahkemede hakikatleri anlatmazsan suçsuz bir genç yıllarca hapis yatacak.

2. ETKİNLİK

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Beynin gıdası nedir?

Cevap: Okumaktır.

2. Okumanın amacı nedir?

Cevap: Okumanın amacı beyni düşünceye sevk etmektir.

3. Roman, hikâye, şiir, tiyatro gibi sanat metinlerinin öğretici metinlerden farkı nedir?

Cevap: Bu sanat metinlerinde kelimeler gerçek anlamlarının dışında daha çok yan ve mecaz anlamlarıyla kullanılır. Bu yüzden sanat metinlerini anlayarak okumak öğretici metinlerden daha zordur.

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 21

3. ETKİNLİK

Yazarın “okumaya” bakış açısını değerlendirmeye yönelik soruları cevaplayınız.

1. Yazar, bu metni kime yönelik olarak yazıyor?

Cevap: Okumayı önemsemeyenlere yönelik yazıyor.

2. Yazarın bu metni yazma amacı nedir?

Cevap: Okumayı önemsemeyen kişilere okumanın önemini anlatmak.

3. Metnin mesajı nedir?

Cevap: Yarınların dünden daha güzel olması için okumaya gereken önem verilmelidir.

4. Bu metinde anlatılanların günlük yaşamınızla ilişkisi nedir?

Cevap: Günümüzde yaşanılan sorunların çoğu cehaletten kaynaklanmaktadır. Cehaleti yenmek için de çok okumak gerekir. Sonuç olarak günlük yaşantımızda mutlu, huzurlu ve başarılı olmak için okumaya önem vermek gerekir.

4. ETKİNLİK

Verilen bilgilere göre “Asım’ın Nesli Kitap Dostudur” metni ile “Kitabın Büyüsü” metnini tür bakımından karşılaştırınız.

Cevap:

ASIM’IN NESLİ KİTAP DOSTUDUR

Tür: Bilgilendirici metin

KİTABIN BÜYÜSÜ

Tür: Şiir

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 22

5. ETKİNLİK

a. Kelimelerin eş anlamlılarını karşılarına yazınız.

Cevap:

KELİMEEŞ ANLAMI
anlammana
zorgüç
akılus
hakikatgerçek
amaçmaksat, gaye
cehaletcahillik
egzersizalıştırma
zamanvakit
dünyayeryüzü, cihan

b. Kelimeleri farklı anlamlılarıyla cümle içinde kullanınız.

Cevap:

yan: Karşımızdaki bina sanki yan duruyor.

yan: Garson siparişimizi almak için yanımıza geldi.

yüz: Sıkıntıdan yüzünde sivilceler çıkmış.

yüz: Dedem kesilen kurbanı bir güzel yüzdü, derisini Türk Hava Kurumu’na bağışladı.

6. ETKİNLİK

Nokta işaretini uygun yerlerde kullanınız.

Cevap:

• Dr. Ahmet Bey çok kitap okur.

• Kitaplık 5. katta bulunuyor.

• Yarın 9.30 ‘da okuma etkinliği yapılacak.

• 20.02.2019 tarihinde kütüphane açılacak.

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 23

7. ETKİNLİK

Akıllı işaretleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:

4. Sınıf MEB Yayınları Asım'ın Nesli Kitap Dostudur Metni Etkinlik Cevapları - Akıllı İşaretler

4. Sınıf MEB Yayınları Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Etkinlik Cevapları – Akıllı İşaretler

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 24

8. ETKİNLİK

Mehmet Âkif Ersoy hakkında öğrendiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Mehmet Akif Ersoy ile ilgili araştırma yazısına aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Mehmet Akif Ersoy Kimdir?

9. ETKİNLİK

Bir metni oluşturan ögeler tanıtılmıştır. Buna göre paragrafları ait olduğu bölümle eşleştiriniz.

Cevap:

2- Giriş
3- Sonuç
1- Gelişme

1 – Öğlene doğru arkadaşlarımla kütüphanenin önünde toplandık. Hepsi çok heyecanlıydı. Özellikle Erkan hayatında ilk defa kütüphaneye geliyordu. Öncelikle kütüphaneye üye olduk. Daha sonra gruplara ayrılıp kaynakları aramaya başladık.

2- Sevgili Günlüğüm, Bugün heyecanla uyandım. Arkadaşlarımla birlikte sunum ödevini yapmak için kütüphaneye gidecektik.

3- Günün sonunda araştırmamızı bitirip çıktığımızda hepimiz çok mutluyduk. Hem araştırmayı bitirme mutluluğu hem de kütüphanede çalışmanın mutluluğuna ulaştık. Bir gün daha bitti. Günlüğüm, yarın görüşmek üzere.

Asım'ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları - Eşleştirme

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları – Eşleştirme

Asım’ın Nesli Kitap Dostudur Metni Cevapları Sayfa 25

10. ETKİNLİK

Defterinize “Kitapsız büyüyen çocuk susuz yetişen ağaca benzer.” atasözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınıza uygun başlık koyunuz. Yazınızı yazarken aşağıdaki plandan faydalanınız.

Giriş Bölümü: Kitap Nedir?
Gelişme Bölümü: Kitap okumanın önemi nedir?
Kitap okumak bizi nasıl geliştirir?
Çocuk ve ağacın yetişmesi arasındaki benzerlikler nelerdir?
Sonuç Bölümü: Yemek içmek bedenin, okumak da beynin gıdasıdır.

Cevap:

Konuyla ilgili örnek bir yazıya aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kitapsız Büyüyen Çocuk Susuz Yetişen Ağaca Benzer

11. ETKİNLİK

Örneklerdeki farklı yazı stillerini inceleyiniz. Yansıma kelimeleri kendi yazı stilinize göre yazınız.

Yazma etkinliğini siz yapabilirsiniz.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

İlk kütüphane hakkında araştırma yapınız.

Cevap:

Aşağıdaki butona tıklayarak ilk kütüphane hakkındaki araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Dünyada ve Türkiye’de İlk Kütüphane Ne Zaman Kuruldu?

*** Asım’ın Nesli Kitap Dostudur metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap