Kaşağı Metni Cevapları

Kaşağı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 8. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 20-23-24-25-26-27
(Erdemler Teması)

Kaşağı Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kaşağı Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Kaşağı Metni Cevapları Sayfa 20

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Hangi hayvanın bakımını üstlenmek isterdiniz? Neden?

Cevap: (örnek) Köpek bakımını üstlenmek isterdim. Köpekler bakıcılarına sadıktırlar. Daha oyuncudurlar. Onlarla vakit geçirmenin daha güzel olacağını düşünüyorum.

2.“Dürüst olduğun için kaybedebilirsin ama yalan söyleyip utanmaktan iyidir.’’ Charles Bukowski (Çarlz Bukovski) sözünden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.

Cevap: Her şeyin istediğimiz gibi olması için dürüstlük her zaman işe yaramaz. Fakat yalan söyleyip yalanın ortaya çıktığında duyulan utanç duygusu, istediğimiz bir şeyin olmamasından daha kötüdür. Yani yalan söylediğin için utanmak, kaybetmekten daha kötü bir histir.

Kaşağı Metni Cevapları Sayfa 23

1. ETKİNLİK

Anlamları verilen sözcükleri bularak numaralandırılmış yerlere yazınız.

Cevap:

1. Evlerde oda kapılarının açıldığı genişçe yer, hol. SOFA

2. Kapatılmış, hapsedilmiş kimse. MAHPUS

3. Hayvanları tımar etmek için kullanılan, sacdan, dişli araç. KAŞAĞI

4. Bakır, nikel ve çinkodan oluşan gümüş görünüşünde bir alaşım. FAKFON

5. Hayvanların su içtikleri taş veya ağaçtan oyma kap. YALAK

6. Bir yapının veya yapı grubunun ortasında kalan üstü açık, duvarla çevrili alan, hayat. AVLU

7. Binek hayvanlarının sırtına konulan, oturmaya yarayan nesne. EYER

8. Hüzünlü. HAZİN

9. Söğütgillerden, sulak yerlerde yetişen, yaprakları almaşık ve alt yüzleri havla örtülü büyük bir ağaç. SÖĞÜT

10. At bakıcısı. SEYİS

11. Memeli hayvanlarda bel ile kuyruk arasındaki dolgun ve yuvarlakça bölüm. SAĞRI

Kaşağı Metni Cevapları - 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları - Bulmaca

Kaşağı Metni Cevapları – 8. Sınıf Türkçe MEB Yayınları – Bulmaca

2. ETKİNLİK

“Kaşağı” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Hasan ve ağabeyi neler yapmaktan hoşlanmaktadır?

Cevap: Atlarla uğraşmaktan, onları suya götürmekten, çıplak sırtlarına binmekten hoşlanmaktadır.

2. Hasan’ın ağabeyi, çok keskin ve sivri dişli kaşağıyı düzeltmek için ne yapmıştır?

Cevap: Duvarın taşlarına sürtmüş.

3. Ağabeyi Hasan’a nasıl bir suç atmıştır? Ağabeyinin davranışını doğru buluyor musunuz?

Cevap: Yeni kaşağıyı Hasan’ın kırdığını söylemiş. Ağabeyinin davranışını doğru bulmuyorum. İftira atmak çok kötü bir davranıştır.

Kaşağı Metni Cevapları Sayfa 24

4. Hasan’ın ağabeyi neyi itiraf etmek istemiştir? Bunu hangi duygu ağır bastığı için yapmış olabilir?

Cevap: Kaşağıyı kendisinin kırdığını itiraf etmek istemiştir. Bunu pişmanlık duygusu ağır bastığı için yapmış olabilir.

5. Hasan, hangi hastalığa yakalanmıştır? Yakalandığı hastalıktan kurtulabiliyor mu?

Cevap: Kuşpalazı hastalığına yakalanmıştır. Yakalandığı hastalıktan kurtulamamıştır.

6. Metnin ana fikrini yazınız.

Cevap: Basit yalanlar bile sonunda pişman olunabilecek sorunlara yol açar.

7. Ana fikre uygun bir atasözü yazınız.

Cevap: Son pişmanlık fayda etmez.

3. ETKİNLİK

Okuduğunuz metindeki hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Cevap:

Olay: Kaşağının kırılması konusunda kardeşine iftira atan Hasan’ın, kardeşi hasta olduktan sonra pişman olup suçunu itiraf etmek istemesi fakat bunun için geç kalması.

Yer: Çiftlik evi, ahır.

Zaman: Geçmiş zaman

Kahramanlar: Hasan, Hasan’ın kardeşi, Dadaruh, Pervin, Hasan’ın babası ve annesi.

Anlatıcı: 1. kişi

Kaşağı Metni Cevapları Sayfa 25

4. ETKİNLİK

Öğretmeninizin izleteceği “Kaşağı” adlı tiyatro ile okuduğunuz metni (kahramanlar, mekân, zaman, olay örgüsü yönünden) karşılaştırınız.

İzlediğiniz tiyatroya göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

5. ETKİNLİK

Cümlelerdeki anlam ilişkilerine göre boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.

Cevap:

(B) 1. Annem İstanbul’a gittiği için Dadaruh’un yanından hiç ayrılmıyorduk.

(A) 2. Kaşağıyı aramak için penceresiz, küçük bir odaya girdim.

(C) 3. Babama söylersem Hasan da duyacak, belki beni bağışlayacaktı.

(B) 4. Boyum atın karnına varmadığı için tımar işlerini beceremiyordum.

(A) 5. Kaşağıyı benim kırdığımı söylemek için babamın yanına gitmek istedim.

(C) 6. Doğruyu söylersen bir insan iftiradan kurtulacak.

Kaşağı Metni Cevapları Sayfa 26

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen isim-fiilleri (mastarları) bulunuz. İsim-fiillerin aldığı eki örnekteki gibi gösteriniz.

Cevap:

 İsim-Fiilin Aldığı Ek
Öfkemi sanki kaşağıdan çıkarmak istedim.-mak
Yemliklere ot doldurmak, ahırı süpürmek, gübreleri kaldırmak hoşumuza gidiyordu.-mak, -mek, -mak
Dadaruh’un kullanmaya kıyamadığı bu güzel kaşağıyı ezdim.-ma
Hasan, yediği tokat aklına geldikçe ağlamaya başlar.-ma
Ben, içimdeki zehirden azabı boşaltmak için acele ediyordum.-mak
Hasan’ın hasta oluşu gözümden gitmiyordu.-uş
Babamın dışarıya çıkmasını bekliyorlardı.-ma

7. ETKİNLİK

Ömer Seyfettin’e ait kitapların kapaklarını inceleyiniz. Ömer Seyfettin’in okuduğunuz bir hikâyesini arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: 

(örnek)

ANT

Bu hikayede Mıstık ve arkadaşının birbirlerinin kanını emerek kan kardeşi olmaları ve kan kardeşinin Mıstık’ın hayatını kurtararak yaptığı fedakarlık anlatılmaktadır.

And Hikayesi Özet

Artık büyümüş olan baş kahraman doğduğu, çocukluğunu geçirdiği Gönen’i iyi hatırlayamadığını, sadece evini ve okulunu çok net hatırladığını anlatır. Önce evinden, sonra okulundan bahseder. Okuldaki Büyük Hoca ve Küçük Hoca’dan, hocaların verdiği cezalardan ve okuldaki abdest fıçısından bahseder. Bir gün bir çocuğun abdest fıçısının musluğunu kırdığını, kendisinin musluğu kıran çocuğu görüp öğretmene söylediğini ama başka bir çocuk suçu üstlenince yalancı duruma düşüp kulağının çekildiğini anlatır. Daha sonra, suçu üstlenen çocuğun musluğu kıran çocukla kan kardeşi olduğunu, çocuğun kan kardeşini korumak için suçu üstlendiğini öğrenir. Bir gün arkadaşı Mıstık’la söğüt dallarından at yaparken elinin kesildiğini, bu bahaneyle kan kardeşi olduklarını anlatır. Aradan uzun zaman geçtikten sonra bir gün okul dönüşünde karşılarına kuduz bir köpek çıktığını, Mıstık’ın kendisini korumak için kuduz köpekle boğuştuğunu ve bir süre sonra hastalanıp öldüğünü anlatır. Parmağında, kan kardeşi oldukları günden kalma bir iz olduğundan, bu izi gördükçe duygulandığından bahseder.

Alıntı: https://kitap.yazarokur.com/and-omer-seyfettin

Kaşağı Metni Cevapları Sayfa 27

8. ETKİNLİK

“Kaşağı” metninin ana fikrinden yola çıkarak bir hikâye yazınız. Hikâyenize uygun bir başlık koyunuz.

(örnek)

Aşağıdaki butona tıklayarak Sınav adlı hikaye örneğine ulaşabilirsiniz.

Yalan ve Pişmanlık Konulu Hikaye (Sınav)

*** Kaşağı metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

78 Yorum

Yorum Yap