Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları

Ağaçtan Oyma Su Kabı metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 7. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 250-251-252-253 
(Sanat Teması)

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları - 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları – 7. Sınıf Türkçe MEB Yayınları

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları Sayfa 250

1. ETKİNLİK

Aşağıda anlamları verilen kelime ve kelime gruplarını metinden ve verilen ipuçlarından hareketle bularak sarmal bulmacaya yerleştiriniz.

1. İçine çamaşır, elbise vb. koyup sarılan dört köşe kumaş. (1-5)

Cevap: BOHÇA

2. Gereken yiyecek ve içecek şeyler, nevale. (6-9)

Cevap: AZIK

3. Ağaç, kurşun, kalay vb. yumuşak metallerin kabasını almaya yarayan, dişleri uzun ve aralıklı olan eğe. (10-14)

Cevap: TÖRPÜ

4. İşlenmemiş sığır derisinden yapılan ve deliklerine geçirilen şeritle sıkıca bağlanan ayakkabı. (15-19)

Cevap: ÇARIK

5. Çam vb. reçineli ağaçların yağlı ve çabuk yanmaya elverişli bölümü. (20-23)

Cevap: ÇIRA

6. Çok ürken, korkuya çabuk kapılan. (24-28)

Cevap: ÜRKEK

7. Un elendikten sonra, elek üstünde kalan kabuk kırıntıları. (29-33)

Cevap: KEPEK

8. Korumak, bakmak, özen göstermek, himaye etmek. (34-41)

Cevap: GÖZETMEK

9. Tohumdan yetiştirilip başka yerlere dikilmek için hazırlanan sebze veya körpe çiçek. (42-46)

Cevap: FİDE

10. Ölmek anlamında kullanılan bir deyim. (47-56)

Cevap: GÖÇÜP GİTMEK

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları - Bulmaca

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları – Bulmaca

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları Sayfa 251

2. ETKİNLİK

a) Okuduğunuz metinden deyimlerin geçtiği cümleleri bularak yazınız.

Cevap:

Onların pembe, küçük dilleriyle elimi yalamaları beni kıkır kıkır güldürürdü.

Bu sözü anlayamazdım ama dedemin dilinden döküldüğü için önemli sayardım.

İkimiz yola koyulduk.

Dedem bu yemyeşil evrenden göçüp gitti.

b) Bulduğunuz deyimlerin metne olan katkısını belirleyerek yazınız.

Cevap: Metni anlam ve içerik bakımından zenginleştirmiştir. Metnin akıcılığını sağlamakta ve dil bakımından zenginleştirmektedir.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Esen, dedesi ve ninesiyle birlikte yaşadıkları yeri nasıl tarif ediyor? Anlatınız.

Cevap: Orman içinde bir köy. İçerisinde hayvanlar ve ağaçlar olan bir ev.

2. Esen’in dedesinin fiziksel özellikleri nelerdir?

Cevap: Uzun boylu, yüzü çıra gibi pembe, dişleri ve gözleri sağlam.

3. “Yaş kesen, baş keser!” diyen dede etrafındaki insanlara hangi mesajı vermeye çalışıyor? Açıklayınız.

Ağaçların kesilmemesi gerektiği mesajını veriyor.

4. Esen, Çamoluk’ta dedesiyle beraber neler yapıyor?

Cevap: Bir kaynaktan su içiyorlar, yemek yiyorlar, dedesi ağaçtan su tası yapıyor, o tasla su içiyorlar.

5. Su tası, Esen için neden değerlidir?

Cevap: Ağaçların kesilmesine karşı çıkan dedesi, su tasını yapmak için ağaç kesiyor ve Esen’e armağan ediyor. Bu armağan, dedesinin Esen’i ne kadar çok sevdiğinin kanıtıdır. Çünkü dede, torununun sevgisi için kendi kuralını çiğnemiştir.

6. Esen, dedesi ile sanat sevgisi arasında nasıl bir bağ kuruyor?

Cevap: Dedesinin ortaya çıkardığı su tası, bir el sanatıdır.

7. Sizce Esen’in dedesinin sanatçı kimliğini ön plana çıkaran özellikleri neler olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Doğaya ve insana olan sevgisi ve sevgiyi emekleri ile yansıtabilmesidir.

8. Sanatçıların kendilerine has ne gibi özellikleri olmalıdır? Bu özelliklerin sanatçılara katkıları neler olabilir?

Cevap: Sanatçılar yetenekli olmalıdır. Duygularını içten yaşamalıdır. Samimi olmalıdır. Farklı bakış açılarına sahip olmalıdır. Tüm bunlar sanatçının sanatının gelişmesine ve ortaya herkesin beğenisi kazanacak sanat eserleri çıkarmasını sağlar.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metnin içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz. Bu başlığı belirleme nedeninizi yazınız.

Cevap: 

Başlığım: Dedemin Sevgisi

Başlığı belirleme nedenim: Metinde Esen’in dedesinin insan, doğa ve sanat sevgisi anlatılmaktadır.

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları Sayfa 252

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki boş bırakılan yerleri “Ağaçtan Oyma Su Tası” metnine göre doldurunuz.

Metnin konusu nedir?

Cevap: Yazarın dedesinin yazara ağaçtan su tası yapması

Metnin ana fikri nedir?

Cevap: İnsanlar sevdikleri için kendi kurallarından vazgeçebilirler.

Metnin yardımcı fikirleri nelerdir?

Cevap: Ağaç kesen baş keser.

Küçük şeyler bazen kendisinden büyük değerler taşır.

6. ETKİNLİK

“Güzellik bir zevktir. Güzelliği oluşturmak ise bir sanattır.” sözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

Cevap: Güzellik kavramı kişiden kişiye, kişilerin zevklerine göre değişebilir. Bu nedenle güzelliğin tanımı herkes için aynı değildir. Bu güzellikleri meydana çıkarmak, oluşturmak herkesin yapabileceği bir şey değildir. Güzelliği ancak yetenek sahibi sanatçılar oluşturabilir.

7. ETKİNLİK

Aşağıda verilen cümlelerdeki anlam yönünden anlatım bozukluklarını bularak cümlelerin doğrularını örnekteki gibi yazınız.

Ressam olarak doğduğu köye geri geldi.

Cevap: Doğduğu köye ressam olarak geri geldi.

Eminim bu saatlerde ödevini bitirmiş olmalı.

Cevap: Eminim bu saatlerde ödevini bitirmiştir.

Gerçek sanatçı, yapıtlarıyla ilgili eleştiri ve tenkitleri önemsemelidir.

Cevap: Gerçek sanatçı, yapıtlarıyla ilgili eleştirileri önemsemelidir.

Son yıllarda ülkemizde üretilen mobilyalar dışarı ihraç ediliyor.

Cevap: Ülkemizde üretilen mobilyalar son yıllarda dışarı ihraç ediliyor.

Tiyatroya verilen değer, geçen yıllara göre yüzde yüz çoğaldı.

Cevap: Tiyatroya verilen değer, geçen yıllara göre yüzde yüz arttı.

Dün işe gitmedim, bomboş evde oturdum.

Cevap: Dün işe gitmedim, evde bomboş oturdum.

Küçük kız, kulağıma eğilerek alçak sesle bir şeyler fısıldadı.

Cevap: Küçük kız, kulağıma eğilerek bir şeyler fısıldadı.

Ağaçtan Oyma Su Kabı Metni Cevapları Sayfa 253

8. ETKİNLİK

a) Sanatın doğuşu ve sanat eserlerinin ortaya çıkmasıyla ilgili yaptığınız araştırmalar doğrultusunda “sanat ve insan” konulu bir yazı yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.

b) Yaptığınız araştırmada kullandığınız kaynakları kaynakça yazım kurallarına
dikkat ederek yazınız.

Aşağıdaki butona tıklayarak konu hakkında yazılmış bir yazıyı örnek alabilirsiniz.

Sanatla Renkli ve Mutlu Hayat

*** Ağaçtan Oyma Su Tası metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

7. Sınıf MEB Yayınları (1) Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

1 Yorum

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!