Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili araştırma yazısı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Cumhuriyet ilan edilmiştir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu kararı ile 29 Ekim 1923 tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş günü olarak kayıtlara geçmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra her yıl 29 Ekim günü Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ülkemizin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de coşkulu törenlere sahne olmakta ve “Milli Bayram” olarak kabul edilmektedir.

29 Ekim Cumhuriyetin İlanı

23 Nisan 1920 tarihinde açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi, artık karar alma organının İstanbul Hükümeti değil, halkın seçtiği temsilcilerin yer aldığı meclisin olacağının göstergesiydi. Kurtuluş Savaşı’nda önemli görevler üstlenen TBMM, halk tarafından benimsenmiş ve desteklenmiştir. 20 Ocak 1921 tarihinde “Teşkilat-ı Esasiye Kanunu” adında bir yasa çıkaran TBMM, egemenliğin Türk Milleti’ne ait olduğunu kabul etmiş ve tüm dünyaya duyurmuştur.

TBMM tarafından 1 Kasım 1922 tarihinde çıkarılan bir diğer yasa ile de saltanat kaldırılmıştır. Türkiye’nin demokrasi uygun şekilde yönetilmesi ve halkın yönetimde söz sahibi olması adına gerekli yönetim biçiminin Cumhuriyet olduğuna karar verilmiştir. Bu konuda gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk TBMM’de yaptığı konuşmada; “Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” demiştir. 29 Ekim 1923 günü TBMM’de kabul edilen yasa teklifi ile cumhuriyet ilan edilmiş ve Başkent Ankara’da yapılan 101 pare top atışı ile duyurulmuştur.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın Kabul Edilmesi

29 Ekim günü cumhuriyetin ilan edilmesinin ardından yapılan 101 pare top atışı ile cumhuriyet kutlamaları başlamıştır. Halk sevinç içerisinde cumhuriyetin ilanını kutlamıştır. Halkın yeni yönetim şeklini çabucak benimsemesi ve yoğun ilgisi üzerine 1924’den itibaren 29 Ekim kutlamaları devlet tarafından düzenlenmeye ve halkın katılımı ile gerçekleştirilmeye başlanmıştır.

1925 yılına gelindiğinde 29 Ekim Cumhuriyet’in İlanının “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” olarak kutlanması önerisi getirilmiştir. 1925 yılında gündeme gelen bu öneri aynı yıl kabul edilmiştir. 1925 yılından bu yana 29 Ekim Cumhuriyetin ilanı, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanılmaktadır. 29 Ekim Cumhuriyetin ilanının milli bayram olarak kabul edilmesinin ardından kutlamalar hem ülke içerisinde, hem KKTC’de, hem de dış ülke temsilciliklerinde gerçekleştirilmektedir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü resmi tatildir.

Geçmiş Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları ve Cumhuriyetin 10. Yılı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları 1933 yılına kadar günübirlik kutlamalar şeklinde devam etmiştir. 29 Ekim sabahında başlayan resmi geçitler ve kabuller, aynı günün akşamında yapılan Cumhuriyet Baloları ile son bulmuştur. Gün içerisinde ise Cumhuriyet Bayramı’nın önemine dair çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

1933 yılına gelindiğinde; 10 yaşına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti’nin bunu tüm dünyaya büyük kutlamalar ile göstermesi gerektiğine karar verilmiştir. Çalışmalar Haziran ayından başlamış, Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. yılına özel olarak “10. Yıl Marşı” yazılmış ve bestelenmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 10. Yıl Nutkunu kaleme almış ve 29 Ekim 1933 tarihinde okumuştur. Şehirlerin meydanlarında kutlamalar 3 gün süre ile gerçekleştirilmiştir. Bu 3 gün resmi tatil ilan edilmiştir. Şehir meydanlarına anıtlar dikilmiş, kutlamalar büyük bir coşku ile tamamlanmıştır.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Nasıl Kutlanır?

Günümüzde de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm Türkiye’de büyük bir sevinç ve coşku ile kutlanmaktadır. Atatürk’ün kabrinin yer aldığı Anıtkabir’in ziyaret edilmesi ve O’nun bıraktığı büyük mirasın aynı şekilde daha ileriye götürülmesi için çalışılacağının beyan edilmesi kutlamaların başlangıcını oluşturmaktadır. Bu önemli günde resmi geçitler yapılmakta, devlet büyükleri kabuller ve balolar düzenlemektedir.

Askeri geçitler ile dosta güven, düşmana korku salınmaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda resmi kutlamalar başta Başkent Ankara olmak üzere tüm şehirlerin idari ve mülki amirlerinin (vali, belediye başkanı…) kontrolünde; yetkililerin ve halkın katılımları ile gerçekleştirilmektedir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı bütün eğitim kurumlarında ve okullarda da büyük bir coşku ile kutlanılmaktadır.

Kutlama programında 29 Ekim’in önemini anlatan konuşmalar yapılmaktadır. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında şiirler, özlü sözler ve güzel sözler okunmaktadır. Gösteriler düzenlenmekte, halk oyunları sergilenmektedir. 29 Ekim’in önemini ortaya koyan filmler ve sinevizyon gösterimleri gerçekleştirilmektedir. Bando geçişleri 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın şenlik olarak kutlanılmasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu konuda dinletiler, açık oturumlar ve bilgilendirici yapımlar ile herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında bilgilenmesi sağlanmaktadır. KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin yabancı ülke temsilciliklerinde de Cumhuriyet Bayramı düzenlenen kutlama programları ile geçirilmektedir.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın milli bir bayram olarak herkes tarafından benimsenmesi, günün anlam ve öneminin kavranması, bu büyük günün sevinç ve coşku ile karşılanması, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının amacını oluşturmaktadır.

İlgili İçerikler:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile İlgili Kompozisyon 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile İlgili Şiirler 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile İlgili Sözler

*** 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı önemi nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, ne zaman ilan edilmiştir, nasıl kutlanır gibi soruları cevaplayan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ile ilgili araştırma yazısı hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

Türkçe Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Yorum Yap