Yeşilyurt Metni Cevapları

Yeşilyurt metni cevapları ve soruları, Koza Yayınları 4. sınıf Türkçe ders kitabı sayfa 138-143-144-145-146-147
(Doğa ve Evren Teması)

Yeşilyurt Metni Cevapları - 4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları

Yeşilyurt Metni Cevapları – 4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları

Yeşilyurt Metni Cevapları Sayfa 138

HAZIRLIK

Çevrenizdeki yeşil alanların ve ağaçların korunması için neler yapıyorsunuz?

(örnek) Yeşil alanlara çöp atmıyorum, çimlere ve çiçeklere zarar vermiyorum, ormanlık alanlarda ateş yakmıyorum.

Sizce ülkemiz yeterince yeşil midir? Neden?

(örnek) Ülkemiz yeterince yeşil değildir. Kentleşme nedeniyle yeni binalar yapmak için ağaçlarımızı kesiyorlar. Kalabalık şehirlerde yeşil alan bulmak gün geçtikçe zorlaşıyor.

Yeşilyurt Metni Cevapları Sayfa 143

1. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki kelimeler ve kelime grubu metinde geçmektedir. Numaralandırılmış şekilde anlamları verilen bu kelimeleri bularak bulmacayı çözünüz.

ÖÇ – DEV – HORON – KANI – EMEK
KALKINMAK – TANRI VERGİSİ – ŞERBET – BAĞIR

Cevap:

Yeşilyurt Metni Cevapları - Bulmaca

Yeşilyurt Metni Cevapları – Bulmaca

1. Sonradan elde edilmeyip yaratılıştan var olan nitelik. TANRI VERGİSİ

2. Durumunu düzeltmek, aşamalı bir biçimde gelişmek, ilerlemek. KALKINMAK

3. Karadeniz Bölgesi’nde kemençe ile oynanan halk oyunu. HORON

4. Korkunç, çok iri ve olağanüstü güçlü masal yaratığı. DEV

5. Meyve suyu ile şekerli su karıştırılarak yapılan içecek. ŞERBET

6. Bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücü, zahmet. EMEK

7. İnanç, düşünce, kanaat. KANI

8. Göğüs. BAĞIR

b. Anlamını öğrendiğiniz bu kelimeleri ve kelime grubunu birer cümlede kullanarak defterinize yazınız.

Cevap:

Bu marangozun Tanrı vergisi bir yeteneği vardı.

Ülkemizin kalkınmasını sağlamak için çok çalışmalıyız.

Etkinlikte oynanan horona halk da katıldı.

Keloğlan devden çok korktu ama geri adım atmadı.

Pilav yanında şerbet içmeyi çok severim.

Pastanın yapımına çok büyük emek harcanmış.

Bu dersin çok eğlenceli geçeceği kanısındayım.

Bebeğini bağrına basıp ağlamaya başladı.

Yeşilyurt Metni Cevapları Sayfa 144

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre sözlü cevaplayınız.

1. Öğretmen, öğrencilere ormanın faydaları hakkında neler söylüyor?

Cevap: Ormanlar sayesinde zengin olup kalkınan ülkeler vardır. Ormana verilen emek kaybolmaz. İnsana karşılığını en iyi şekilde verir. 

2. Boztepe köyü nasıl bir yermiş?

Cevap: Her yeri yemyeşil bir köymüş. 

3. Oyundaki köy, neden çorak bir yer hâline gelmiştir?

Cevap: Köylüler bilgisizlik nedeniyle ağaçları kesip odun olarak satmışlar, keçilere yedirmişler.

4. Metinde Boztepe köyünün hikâyesini kim anlatmaktadır?

Cevap: Veli Dede anlatmaktadır.

5. Yeşilyurt köyü yıllar sonra hangi ismi almıştır?

Cevap: Boztepe adını almıştır.

6. Öğrenciler köylerini tekrar eski hâline çevirmek için neler yapmaya karar veriyorlar?

Cevap: Yamaçlara ağaç dikmeye karar veriyorlar.

7. Öğrencilerin yerinde siz olsaydınız başka neler yapmak isterdiniz?

Cevap: (örnek) Köyde ağaç kesmeyi, ormanlarda ateş yakmayı yasaklardım. Doğayı korumayı amaçlayan kurum ve kuruluşlardan yardım isterdim.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

Metnin konusu: Ağaçların önemi

Metnin ana fikri: Doğanın en büyük düşmanı bilgisizliktir.

Yeşilyurt Metni Cevapları Sayfa 145

4. ETKİNLİK

Metnin size ilginç gelen bir kısmını nedenleri ile birlikte aşağıdaki yazma alana yazınız.

Cevap:

(örnek)

Bana ilginç gelen kısım

Köyün isminin değişmesi

İlginç gelme nedenleri

Köyün yeşil iken köylülerin bilgisizliği nedeniyle yeşilliğini kaybetmesi sonucu isminin değiştirilmesi bana ilginç geldi.

5. ETKİNLİK

a. Yanda verilen Erozyonla Mücadele Haftası için yapılmış sosyal medya duyuru görselini inceleyiniz. Duyurudaki görsel ve yazılarla ilgili fikirlerinizi açıklayınız.

Cevap:

(örnek)

Görselde yaşam için toprağın gerekli olduğu ilgi çekici bir sloganla belirtilmiş. Kullanılan görsel ve renkler de ilgi çekicidir. Fakat Erozyonla Mücadele Haftası’nın tarihleri yazılmamış.

b. Buna benzer sosyal medya duyurularıyla daha önce karşılaştınız mı? Karşılaştıysanız duyuru üzerinde, konu ve tarih dışında nelerin yazılı olduğunu açıklayınız.

Cevap:

(örnek)

Kızılay’ın kan kampanyası ile ilgili bir görselle karşılaşmıştım. Konu ve tarih dışında ülkemizde kan bağışının yılda ne kadar olduğu ve ne kadara ihtiyaç duyulduğu gibi bilgiler de vardı.

Yeşilyurt Metni Cevapları Sayfa 146

c. “Yaşam toprakta filizlenir.” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir? Cümle, duyurulmak istenen konuyla ilgili midir? Siz de ormanın, toprağın, havanın veya suyun önemini anlatan bir cümle yazınız.

Cevap:

Anlatılmak istenen yaşam için toprağa ihtiyacımız olduğudur. 

(örnek)

Suyu açık bırakma, dünyamızı kurutma.

ç. “Sonraki Derse Hazırlık” aşamasında sizden istenilen araştırma sonucunda incelediğiniz afişlerden yola çıkarak ormanın önemini anlatan bir afiş de siz hazırlayınız.

Sınıfta başarılı bulunan afişleri öğretmeninizin rehberliğinde sınıf veya okul panosunda sergileyiniz.

Cevap:

Aşağıdaki afişi örnek alabilirsiniz.

Ormanın Önemini Anlatan Afiş Örneği

Ormanın Önemini Anlatan Afiş Örneği

Yeşilyurt Metni Cevapları Sayfa 147

6. ETKİNLİK

Toprağı korumanın en etkili yolu bitki örtüsünü ve ağaçları korumaktır. “Sonraki Derse Hazırlık” çalışmasında yaptığınız araştırmanın sonuçlarını göz önünde bulundurarak ormanın korunması için çalışan kuruluşların birinde aktif olarak görev yaptığınızı düşününüz. Bu kuruluşun daha etkili olabilmesi için yapılması gerekenleri yazınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

Cevap:

(örnek)

TEMA VAKFI’NA ÖNERİLERİM

Ben TEMA Vakfı’ında çalışıyorum Bu vakıf erozyonla mücadele, ağaçlandırma ve doğal varlıkları koruma çalışmaları yapıyor. TEMA Vakfı’na göre bize aşımızı, işimizi, sanayimize hammaddeyi toprak sağlıyor. Eğer toprağımızı kaybedersek hayatımızı da kaybederiz.

Bu amaçla vakfın yaptı birçok çalışma vardır. Benim, bu vakfın daha etkili olması için yapılması gerekenler hakkında birkaç fikrim var.

Çocuklara ağaçların önemini küçük yaşta daha etkili bir biçimde anlatabilmek için çizgi filmler yapılabilir. Amacı ağaçları, ormanları kurtarmak olan oyunlar tasarlanabilir. Çocukların takip ettikleri sosyal medyadaki ünlü kişilere ormanların önemi ile ilgili videolar hazırlatılabilir.

İnsanlara daha kolay ulaşmak için sosyal medya kullanılabilir. Daha sık fidan dikme etkinlikleri düzenlenebilir.

Ben bu şekilde vakfın amaçlarını gerçekleştirmek için daha çok dikkat çekebileceğimizi düşünüyorum.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Güneş Sisteminde bulunan gezegen ve yıldızlar hakkında araştırma yapınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgi ve görselleri sınıfa getiriniz.

Aşağıdaki butona tıklayarak araştırma yazısına ulaşabilirsiniz.

Güneş Sisteminde Bulunan Gezegen ve Yıldızlar

*** Yeşilyurt metni cevapları hakkında söylemek istediklerinizi aşağıdaki yorum alanına yazabilirsiniz.

4. Sınıf Koza Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevaplarının Hepsine Ulaşmak İçin Tıklayın

Yorum Yap

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!